Week-end de vis pentru buzoienii pasionaţi de istorie. Muzeul Judeţean Buzău organizează în premieră, în perioada 10-12 mai, Festivalul Muzeelor din România, MuseumFest, eveniment care reuneşte exponate reprezentative din 15 muzee din ţară. Accesul la festival este gratuit.

Specialişti din cele 15 muzee naţionale şi judeţene prezintă publicului buzoian concepte expoziţionale noi, inovatoare, în cadrul primului festival al muzeelor din România. Printre conceptele expoziţionale prezente se află expoziţia ClioBox de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău (un zid al istorie construit din cutii de carton), expoziţia „Patrimoniul vasluian-Pagină de istorie naţională” (Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui), prezentarea conceptului unor viitoare expoziţii temporare „Căsuţa de pomană” şi „Adam şi Eva. Povestea cuplului ca semn al întemeierii” (Muzeul Naţional al Ţăranului Român Bucureşti), expoziţia „România 100 – Artă în tranşee” (Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova), prezentarea conceptului expoziţional „Adoptă o pictură” (Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea) etc.

„Vrem să arătăm că muzeele sunt plămânul cultural al unei ţări“

„Este o manifestare pe care dorim să o transformăm în tradiţie, indiferent dacă ea va fi găzduită pe viitor tot la Buzău sau în alte muzee din ţară. Este o acţiune care merită toată atenţia, pentru că vedem, noi între noi, reprezentanţii muzeelor, ce percepţii avem despre instituţiile noastre. Pe de altă parte, publicul va avea ocazia să vadă că muzeele sunt instituţii vii, cu rol important în educaţie. Vrem să arătăm că muzeele sunt plămânul cultural al unei ţări. Sunt aici prezente muzee care au venit cu multe elemente de noutate, plus materiale de promovare cu acţiunile pe care le desfăşurăm. Dacă în spaţiul vest-european există tradiţia unor astfel de festivaluri mult mai mari, cred şi la noi este momentul pentru un astfel de eveniment”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.

Cu ocazia deschiderii MuseumFest, reprezentanţii celor 15 muzee şi-au prezentat, joi, conceptele expoziţionale, salutând ideea unui asemenea festival. Programul de vizitare al expoziţiilor şi de participare la evenimentele MuseumFest este următorul: 10 mai: 14.00 – 18.00; 11-12 mai: 10.00 – 18.00. Accesul la toate aceste evenimente este gratuit.

 

DISTRIBUIȚI
loading...