Au fost din nou momente emoționante la Consiliul Județean. Cel mai nou cetățean de onoare al județului Buzău, arbitrul de handbal Simona Stancu, și-a primit marți distincția, înconjurată de familie, prietenți și colegi de la unitatea militară unde este încadrată.

Simona Stancu (32 de ani) este una dintre cele mai valoroase arbitre ale momentului din handbalul românesc. Alături de gălățeanca Cristina Năs­ta­se, cu care formează unul dintre cele mai sudate cupluri, a participat la Campionatul European din Franța.

Simona Stancu, care deține din 2015 și ecusonul EHF, este o prezență obișnuită în Liga Campionilor de handbal feminin, unde a condus, în 2017, semifinala dintre Buducnost și Gyor. De asemenea, arbitrul din Buzău are trecute în CV numeroase derbyuri interne ori meciuri la turneele finale de tineret. Romeo Iamandi, Traian Ene, Gheorghe Mihalașcu, Constantin Căpățînă, Marian State și Vasile Pavel sunt ceilalți șase arbitri internaționali buzoieni a căror poveste o duce mai departe Simona Stancu.

Tot ieri, soția fostului mare portar al Gloriei Buzău, Alexandru Cris­tian, a primit cu mare emoție titlul de cetățean de onoare al județului Buzău pentru cel care a reușit, cu echipa, să promoveze de două ori în Divizia A.

Născut în 1953 la Robeasca, Alexandru Cristian a fost unul dintre cei mai mari portari pe care i-a dat fotbalul buzoian. A jucat la Gloria în două perioade. Între 1973 și1980 a reușit pentru prima dată să promoveze cu echipa în Divizia A în sezonul 1977-1978.

După o pauză de trei ani, în care a evoluat la Suceava pe perioada studenției, a revenit la Buzău între 1983 și 1989 și a contribuit la a doua promovare a Gloriei în Liga I, în sezonul 1983-1984. S-a stins din viață pe 14 noiembrie 2007, la numai 54 de ani. Un turneu de fotbal care îi poartă numele, rezervat copiilor, a ajuns în acest an la a zecea ediție și va fi organizat la sfârșitul acestei luni la Sala Sporturilor.

Tot ieri, președintele Consiliului Județean a acordat o diplomă de excelență Serenei Maria Jantea, o tânără speranță a sportului buzoian.