Educație

FOTO | Liceenii Colegiului Hasdeu, premiați la Festivalul „Serile Teatrului Studențesc”, după ce au concurat cu studenți la UNATC

 „Secretul reușitelor noastre este că avem copii foarte, foarte buni”, a declarat profesorul Dan Solcan

Chiar dacă pasiunea pentru teatru a elevilor Colegiului Hasdeu nu mai este o surpriză pentru nimeni, cea mai recentă reușită a trupei Clubului 3,14 este una de excepție. După numeroase premii obținute anii trecuți la festivaluri dedicate liceenilor, hasdeienii au reușit, luna aceasta, să impresioneze juriul și publicul Festivalului „Serile Teatrului Studențesc” din București, unde au concurat cu studenți de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

Câștigători ai trei mari premii 

Mai mult, reprezentanții trupei de teatru 3,14 au obținut trei mari premii: Premiul Juriului („pentru cea mai bună distribuție”), Premiul pentru cea mai bună regie și Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, acordat hasdeianului Matei Sava. Trupa 3,14 din Hasdeu a fost pregătită de profesorul Dănuț Solcan, fiind compusă din  Matei Sava, Anca Băcneanu, Bianca Mihai, Alex Radu, Elena Ghiță, Bianca Elena Borcea, Mihai Posmagiu, Raluca Ioana Mocanu și Teodora Maria Ciubeica (elevă în clasa a IX-a).

„Festivalul s-a aflat la ediția XXI-a, fiind poate cel mai vechi festival de teatru din țară. Este un festival studențesc, cu trupe de profesioniști și trupe invitate. Pe noi ne-au invitat după ce ne-au văzut anul trecut la RELIEF (n.r., competiție dedicată liceenilor), când am jucat la Excelsior. A fost o experiență grozavă. Festivalul este bine structurat, s-au jucat zece piese, șapte în concurs și trei invitate. Noi am fost în concurs și am concurat și cu studenți din anul III la UNATC. Am participat cu piesa <Almost, Maine> de John Cariani și am avut în față un juriu serios din care a făcut parte și actorul Vlad Rădescu. Deosebit de apreciați au fost și liceenii de la Colegiul Lazăr care au obținut premiul pentru cel mai bun spectacol”, a declarat pentru OPINIA profesorul Dănuț Solcan.

Juriul: „Nu avem ce critici să vă aducem”

Festivalul s-a desfășurat în perioada 8-12 aprilie la Teatrul Principal și Sala Dalles, iar juriul a fost compus din personalități precum Andreea Chirițescu, Anghel Damian, Azaleea Necula, Bogdan Gagu, Lorena Luchian, Toma Enache, Tomi Cristin și Vlad Rădescu.

„Nu mă consider regizorul spectacolului. Eu am pretenția că este o regie colectivă. Vă dați seama că după sute de ore de repetiții ne vin mii de idei. Eu vin cu o idee, copiii vin cu alte idei. E drept că eu am coordonat, dar eu spun că e o regie colectivă. Au fost trei premii importante, juriul a fost foarte cald. La final, membrii juriului au stat de vorbă cu elevii și m-am mirat că nu au avut critici la final. <Având în vedere că vedem ceea ce vedem, nu vom insista pe c­ri­tici>, au spus cei din juriu. Am avut parte de o găzduire impecabilă, oamenii au fost foarte calzi, atât juriul cât și organizatorii, iar asta le-a mers la suflet elevilor noștri”, a mai declarat Dan Solcan.

Studenții au „împrumutat” banca din parc pentru actorii de la Hasdeu

Modul în care au fost primiți liceenii de la Hasdeu de către studenții care au organizat Festivalul „Serile Teatrului Studențesc” poate fi redat cel mai bine printr-o întâmplare inedită legată de asigurarea elementelor de decor. Pentru că sceno­grafia spectacolului presupunea folosirea unei bănci, în primă fază a fost comandată de pe E-mag o bancă fără spătar. Pentru că spătarul era esențial în piesa buzoienilor, studenții de la București au mers în parc, au trimis o fotografie cu o bancă, întrebând dacă este bună și au… împrumutat-o pentru ca trupa 3,14 să poată prezenta spectacolul.

Întrebat care este secretul ca o trupă de adolescenți care nu studiază la un liceu de artă și nici nu sunt coordonați de un profesor cu studii de dramaturgie să obțină performanța de a depăși studenți la UNATC, Dan Solcan este modest și spune că marele merit este al elevilor săi.

„Matei Sava este deja unul dintre cei mai buni actori tineri din România”

„Secretul reușitelor noastre? Avem copii foarte, foarte buni. Când am creat Clubul 3,14, în anul 2012, am mers pe ideea următoare: avem copii atât de buni încât putem face un lucru de oameni mari cu oameni mici. Eram entuziasmat și mi se părea că nu le oferim destule posibilități pentru a-și arăta potențialul. Am încercat să facem lucruri care nu se fac la școală, iar secția de teatru a clubului este ultima înființată. Asta pentru că ei au vrut teatru. A fost generația lui Vlad Popescu, absolventul Hasdeului, care astăzi joacă pe scena Naționalului în spectacolul <Pădurea spânzuraților>, este generația Matei Sava și sunt și cei mici care s-au calificat deja în finala Arată Artă. Este pentru prima dată când avem două trupe, trupa mare de clasa a XI-a și cea mică de clasa a IX-a. Ideea este că avem copii foarte buni. Gândiți-vă că am avut în trupă un copil de clasa a IX-a care a deschis spectacolul în fața a 500 de oameni. După părerea mea elevul nostru Matei Sava este deja unul dintre cei mai buni actori tineri din România. Fără discuții. Este abia clasa a XI-a. În plus, în spatele reușitei de la Festivalul <Serile Teatrului Studențesc> este foarte multă muncă. Am tras o mulțime de materiale, sute de cărți, sute de video ca să exersăm mimica, gestica… Am vorbit cu domnul director Banu să facem un cabinet de teatru în școală, unde să avem un proiector pentru a studia emoțiile vocii, expresiile faciale etc. Vrem să facem lucru acesta cât mai profesionist”, a mai declarat pentru OPINIA Dan Solcan.

Pe 23 aprilie, la Buzău, va avea loc ultima reprezentație a spectacolului „Almost, Maine”, „spectacolul de adio al trupei”, așa cum îl numește profesorul Solcan.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker