Educație

FOTO | Istoria Buzăului va fi studiată în școlile din județ

Elevii buzoieni au de acum posibilitatea să studieze, ca materie ­opțio­nală în școli „Istoria Județului Buzău”. Aceasta după ce, la inițiativa primăriei, un grup de istorici buzoieni au realizat un manual de specialitate, destinat elevilor de clasa a VII-a. Manualul „Istoria Județului Buzău” a fost lansat luni, 23 septembrie, la Colegiul Național Pedago­gic „Spiru Haret”, prima ­ins­tituție de învățământ în care elevii vor urma acest curs opțional.

Manualul este coordonat de dr. Marius-Adrian Nicoară și îi are autori pe Constantin Coman, Valeriu Nicolescu și Dumitru Scoroșanu. La lansare au fost prezenți trei dintre autori, primarul Constantin Toma, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Jude­țean și reprezentanți ai mai multor școli din municipiu care vor să introducă cursul opțional dedicat istoriei locale.

Directorul Cristina Iacob a explicat că prima instituție de învățământ care beneficiază de acest manual este Colegiul Național ­Pe­dagogic „Spiru Haret” pentru că părinții au ales de anul trecut pentru clasele a VII-a opționalul „Istoria Jude­țului Buzău”.

„Trebuie să știm cine suntem”

„Mulți dintre voi plecați în viață și nu știți un lucru vital: cine sunteți/cine suntem. Limba română, credința, cunoașterea istoriei și tradiției sunt lucruri extraordinar de importante pentru viitorul fiecăruia dintre noi. Venim cu acest ma­nual în care veți descoperi că multe lucruri pe lângă ați trecut fără să vă dați seama că sunt parte din istoria acestui oraș. Vom încerca în fiecare an să scoatem noi ediții ale acestui manual care să cuprindă inclusiv informații noi. Istoria este o poveste frumoasă care se poate schimba pe măsură ce descoperi lucruri noi din trecutul unui neam. Aveți șansa să fiți prima generație care învață de pe acest ma­nual. Mulțumesc mult echipei care a muncit foarte mult pentru această carte, care cred că este una dintre cele mai frumoase manuale de istorie. Vă doresc să fiți în viață voi înșivă, să aveți curaj și să vă câștigați respectul; dar pentru asta trebuie să aveți suficientă educație și cultură ca să vă dați seama că nu sunteți proști”, le-a spus primarul Constantin Toma elevilor prezenți la lansare.

„Șase județe vor prelua ideea noastră”

„Ne-am apucat de acest proiect destul de târziu, astfel încât școlile își aleseseră deja materiile opționale. Probabil în anul școlar viitor el va fi prezent în foarte multe școli. Cererea este foarte mare acum. În municipiu avem cereri de la Școala George Emil Palade, Școala Nicu Constantinescu, Școala 11, Școala Dionisie Romano. În plus, există un interes crescut și în mediul rural. Cei din zona Nehoiu, Cănești, Pătârlagele ne-au solicitat acest manual. La sfârșitul săptămânii trecute am fost la consfătuirile naționale ale inspectorilor de geografie din țară și am prezentat acest proiect, al manualului de istorie a județului Buzău. Au fost colegi de-ai mei care m-au rugat să le transmit modul în care am gândit noi acest manual. Sunt șase județe care vor prelua ideea noastră”, a declarat Mihaela-Florina Alexandru, inspector școlar geografie-istorie.

„Un manual centrat pe elev și pe gândirea critică și creativă”

„Toți cei patru autori ne însușim începând de la prima virgulă și până la punctul final al acestui manual. Acest proiect al primăriei, inițiat de domnul Toma, s-a desfășurat pe parcursul a zece luni. Eu, domnul Coman, domnul Scoroșanu și domnul Nicolescu mulțu­mim doamnei Marcela Chiriță pentru corectură, doamnei Monica Balaban de la editura Alpha MDN și domnului Davidescu. Mulțu­mim Arhiepiscopului Ciprian pentru sprijinul de a pune în această carte informații și imagini de la Pala­tul Episcopal, și domnului Ernest Oberländer-Târno­veanu, directorul Muzeului Național de Istorie al României pentru că ne-a redat în formula originală ansamblul Tezaurului de la Pietroasele… Este un ­ma­nual ce este în filosofia lui centrat pe elev și pe gândire critică și creativă”, a declarat Marius-Adrian Nicoară.

„La partea didactică am lucrat cu inspectorul-general responsabil cu istoria în Ministerul Educației”

„Munca efectivă la acest manual a fost din ianuarie până în septembrie, adică, a durat cât nașterea unui copil. A fost un efort destul de mare din partea tuturor. Auzisem că s-a mai realizat ceva asemănător prin județul Bihor, dar nu am avut ocazia să îl vedem pe acela, așa că l-am făcut cum am crezut noi de cuviință. Pe baza unei programe care îmi aparținea dar a fost revizuită, fiecare dintre autori am trecut la treabă și am avut în sarcină o anumită perioadă istorică. Ne-am consultat permanent asupra textului, asupra aspectelor controversate. La partea didactico-metodică am avut onoarea să lucrez cu domnul profesor doctor Doru Dumitrescu, inspectorul-ge­neral responsabil cu istoria în Ministerul Educației, un specialist redutabil. Grație dumnealui manualul conține niște aplicații interactive și atractive”, a declarat Constantin Coman.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker