Alexandru Jercăianu a absolvit Colegiul Național „B. P. Hasdeu” în anul 2013 și a fost admis la Universitatea Politehnică București, la Facultatea de Automatică și Calculatoare. În primii ani de facultate a reușit să se impună la Olimpiada Internațională de Matematică pentru Studenți din Sud-Estul Europei (SEEMOUS), unde a obținut, în 2014 și 2015, medalia de argint.
Cunoștințele de informatică dobândite în liceu și un joc video realizat la un test în clasa a XII-a aveau să îl ajute, în anul I de facultate, să obțină primul său job, la Ubisoft București, un pilon important al industriei de gaming din România. Până la absolvirea facultății, Alexandru Jercă­ianu a fost acceptat să parcurgă stagii de practică la unele dintre cele mai mari companii din lume, precum Bloomberg, Facebook și Microsoft, iar apoi a avut ocazia să lucreze, în România, la un limbaj nou de programare. Astăzi se poate mândri că toți cei trei giganți din industria tehnologică i-au făcut oferte de angajare.

Reporter: Cum ai început să lucrezi în străinătate?

Alexandru Jercăianu: Prima dată s-a întâmplat în anul II de facultate. Mi-am căutat un internship pe perioada verii și am aplicat la mai multe firme. Am mers la un interviu la o firmă din București și pentru că m-am descurcat mi-au spus că ei pot trimite pe cineva în Germania. M-au întrebat dacă aș fi de acord, eu am spus da și am stat trei luni în Aachen, unde am lucrat foarte mult cu concepte matematice. Erau lucruri pe care le făcusem în liceu, algoritm matematic… La un moment dat, celor care lucrau acolo nu le venea să creadă că știu pe de rost graficele la anumite funcții.

Rep.: Cât ai lucrat în Germania?

A.J.: A fost un stagiu de trei luni, apoi m-am întors să îmi continui studiile la facultatea din România. Ulterior, am vrut să mai experimentez și în anul III am avut oportunitatea de a merge la Bloomberg, în Londra. A fost o experiență cu totul diferită, pentru că a fost vorba despre o corporație și a fost un șoc să lucrez la un gigant cum este Bloomberg.   

„Firme precum Bloomberg au mare grijă de angajații lor”

Rep.: Ce ai lucrat la Bloomberg?

A.J.: Am lucrat la unul dintre produsele lor software principale, în domeniul finanțelor.

Rep.: Cum a fost această experiență pentru tine?

A.J.: Într-adevăr, este mai greu să te faci remarcat, pentru că acolo lucrează foarte mulți oameni care muncesc din greu, dar a fost ceva deosebit. Când lucrezi la ceva ce este folosit de foarte mulți clienți, orice modificare pe care o faci are impact. Lucrul ăsta este ca o recompensă interioară puternică. În plus, firme atât de mari precum Bloomberg au mare grijă de angajații lor, le oferă beneficii și sunt interesate să creeze un mediu cât mai plăcut. Tot atunci am primit o ofertă de la cei de la Bloomberg, care îmi propuneau să mă întorc să lucrez pentru ei.

Rep.: Ce a urmat după experiența de la Bloomberg?

A.J.: M-am întors în țară să îmi continui anul IV de facultate. Sincer nu credeam să mai apară altă ofertă, dar am zis să încerc să aplic și la Microsoft. Am luat legătura cu un alt român care lucra acolo, i-am trimis cv-ul meu și mi-a dat o recomandare pentru interviuri. Am fost chemat la o serie de cinci interviuri în România și în Polonia. Cei de la Microsoft au venit din America să intervieveze mai mulți candidați din țările europene. După interviuri am primit un răspuns favorabil. M-am gândit că șansa de a merge în America este destul de rară și ar fi și o oportunitate de care trebuie să profit.

Rep.: Cum a fost interviul?

A.J.: La genul acesta de companii interviurile sunt 90% tehnice, adică îți testează cunoștințele de programare, computer science, plus întrebări prin care urmăresc să vadă cum reușești să comunici, cum te integrezi într-o echipă etc. A fost un interviu destul de dificil.

„Mi-am îndeplinit un vis când am lucrat la sistemul de operare Windows”

Rep.: Vorbește-mi despre experiența din America.

A.J.: Din filmele americane, mă așteptam să văd o metropolă, cu clădiri uriașe. De fapt, a fost total opus. Am mers în Seattle, în Washington, și am descoperit foarte multă natură, păduri, râuri… Chiar dacă nu e un oraș foarte mare, oamenii sunt foarte primitori, iar sediul Microsoft era în afara Seattle, într-un oraș numit Redmond. M-a surprins însă campusul celor de la Microsoft. Eu mă așteptam să fie câteva clădiri, dar de fapt era un adevărat oraș, cu sute de clădiri în care lucrează zeci de mii de oameni, au restaurante, magazine, frizerii.

Rep.: La ce ai lucrat la Microsoft? 

A.J.: Am lucrat pe componenta software ce ține de Internet, în Windows. Cel mai mare câștig nu a fost proiectul meu, pe care am reușit să îl integrez în Windows, ci că am lucrat cu cei mai deștepți oameni pe care i-am cunoscut vreodată. Este vorba despre profesioniști care au contribuit la dezvoltarea Internetului de la început până în prezent. Am avut posibilitate să particip la întâlniri la care a vorbit CEO-ul de la Microsoft, Satya Nadella. Dar am cunoscut oameni care nu sunt atât de celebri, dar sunt atât de inteligenți încât munca lor are impact asupra a miliarde de oameni. Tot timpul mi-am dorit să lucrez la un sistem de operare, mai ales la unul atât de faimos precum Windows. Practic, mi-am îndeplinit un vis.

Rep.: Ce a urmat după experiența la Microsoft?

A.J.: M-am întors iar în țară și am decis să urmez masterul la Politehnică datorită oportunităților din facultate. De exemplu, am avut ocazia să lucrez la un limbaj nou de programare, limbajul D, sub coordonarea unui român de succes în programare, Andrei Alexandrescu. Prin munca depusă în cadrul acestui limbaj am reușit să am o prezentare la o conferință internațională, în Munchen, în cadrul căreia mi-am expus ideile, spun eu, interesante. În timpul acestui master am ținut câteva laboratoare de sisteme de operare, am fost asistent în Politehnică. Momentan nu știu sigur dacă este necesar să termin masterul, pentru că în timpul acesta pot învăța mai multe proiecte de care sunt direct interesat. De asemenea, după întoarcerea de la Microsoft a urmat un nou internship de trei luni la Facebook, în Londra. Am aplicat pe pagina lor, cv-ul meu a fost văzut de unul dintre recruiteri, am primit o serie de interviuri și m-au acceptat.

„La Facebook mi s-a părut un mediu mai rapid de muncă”

Rep.: Cum a fost la Facebook?

A.J.: Sediul lor central este în California, în Silicon Valley, iar unde am lucrat eu, în Londra, era un sediu remote. Dacă la Microsoft era un întreg oraș destinat companiei, aici era doar o clădire. Mi s-a părut un mediu mai rapid de muncă la Facebook. Am fost însă și la o conferință a lor în America. La Facebook, în perioada de internship, am lucrat pe partea de on call, adică atunci când ceva nu merge cum trebuie să fie notificată persoană răspunzătoare de componenta care nu merge bine. De exemplu, dacă apare la o problemă legată de pozele de pe Facebook și eu mă ocup de această componentă, să pot fi notificat. Am fost uimit de complexitatea sistemelor din spatele Facebook și câte măsuri se iau ca totul să meargă corect și repede. Este foarte greu de ­ima­ginat câte sisteme se află în spatele unei aplicații pentru ca tu, ca utilizator, să ai o experiență bună. 

Rep.: Există propuneri de angajare primite din partea celor trei mari companii?

A.J.: Da. În general, cei de la Microsoft sunt foarte interesați să recruteze români. Am avut o prezentare acolo, în fața a mai multor manageri, și unul dintre ei a venit la mine și mi-a spus că pe partea de sisteme de operare Universitatea Politehnică este la un nivel comparabil cu cele mai mari universități din SUA. Mi-a spus că toți studenții pe care i-au cooptat de la Politehnică sunt foarte buni. În cazul meu, oferta de muncă a venit chiar de la managerul meu de la Microsoft, care a fost de părere că am făcut o treabă bună și că trebuie să mă întorc. Este vorba despre un contract pe perioadă nedeterminată. Problema este că am nevoie de viză de muncă pentru America. Rămâne să văd dacă o pot obține. Voi aplica pentru viză și sper să am noroc.

Rep.: Ce faci dacă nu obții viza?

A.J.: Există mai multe alternative. Mai există o viză pentru Canada, ușor de obținut, care mi-ar permite să lucrez un an și jumătate. Apoi pot să mă transfer în SUA. Practic aș lucra la Microsoft în Canada și după un an și jumătate mă mut la Microsoft în SUA.

„Am înțeles cât de buni erau profesorii mei din Hasdeu când am ajuns la facultate”

Rep.: Cât te-a ajutat pregătirea din liceu?

A.J.: M-a ajutat extracuricular, în ceea ce privește participarea mea la concursuri. Chiar și pe partea de programare m-a ajutat. Am reușit să lucrez la anumite firme prin București încă din primii ani de facultate și asta s-a datorat, în mare parte, pregătirii bune din liceu. Vreau să le mulțumesc profesorilor Bogdan Enescu, cu care am făcut matematica, și domnului Alin Burța, profesor de informatică, care m-au ajutat foarte mult. Îmi aduc aminte că trebuia să fac, în clasa a XII-a, un atestat la informatică, și am realizat un joc. L-am făcut de plăcere și nu credeam că îmi va folosi, dar mi-a folosit enorm. Când am obținut primul meu job, la Ubisoft, în București, o companie de jocuri, m-au întrebat dacă am experiență în domeniul acesta. Îmi aduc aminte că era un joc foarte simplu, un triunghi care se plimba pe ecran, o copie a jocului Asteroids, un avion care trebuia să distrugă cât mai mulți asteroizi ca să obții puncte. Când eram la Hasdeu eram conștient că am profesori buni, dar nu am înțeles cât de buni erau decât când am ajuns la facultate și am făcut o comparație. Am reușit să înțeleg că la Hasdeu am avut niște profesori cu adevărat deosebiți și nu doar la matematică și informatică, ci și la fizică, doamna Enescu, la franceză, doamna Cremarenco, la biologie, doamna Madi Mocanu.

Rep.: Care este visul tău în plan profesional?

A.J.: Nu mă văd deschizându-mi o afacere așa cum își doresc cei mai mulți prieteni ai mei. Îmi doresc ca o perioadă lungă de timp să lucrez la Microsoft, să învăț de la niște oameni care au trecut deja prin toate lucrurile, și după ce voi acumula experiență, să îmi deschid o afacere în domeniul programării.

Rep.: Cum ai descrie mese­ria de programator pentru cei care nu sunt familiarizați cu calculatoarele?  

A.J.: A fi programator înseamnă să instruiești o mașină să răspundă la nevoile oamenilor.

Rep.: Cum ar arăta lumea fără programatori?

A.J.: Având în vedere că orice domeniu se bazează astăzi pe calculatoare, practic ar însemna să dăm timpul înapoi cu aproape 100 de ani. 

1 COMENTARIU

  1. Felicitari! Un tanar extraordinar! Mult bun simt si masura in ceea ce comunica! Sa ii dea Dumnezeu sanatate si reusite nenumarate!

Comments are closed.