Actualitate

FOTO | În ce hal arată două drumuri județene din zona de munte

Pentru șoferi, circulația pe multe drumuri din județ este o aventură care înseamnă costuri enorme pentru întreținerea mașinilor. Craterele din asfalt, adâncite în urma înghe­țului din ultimele săptămâni, sunt de neoco­lit și doar o clipă de neatenție ar putea provoca o tragedie.  Un exemplu elocvent este drumul județean 203L, pe tronsonul Bozioru-Brăești, drum spre obiective turistice importante din județ, iar imaginile postate în mediul online de internauți sunt elocvente. ,,Trăim în România! Cum pot să mai vin în locul natal dacă drumul arată în halul ăsta?? 20 km să îi faci în 45 de minute.. Dumnezeuleeee… dar chiar nu poate nimeni să facă nimic??? Cam așa arată drumul județean între Comuna Brăești și Bozioru”, a scris pe Facebook Irina-Maria C.

Nu este prima dată când localnicii atraga atenția asupra stării drumului respectiv.

„Așa arată un drum în anul 2018, în jud. Buzău – localitatea Bozioru. Cu puțin <noroc> toată zona aceea va rămâne izolată în urma alunecării de teren care a afectat carosabilul (dacă îl putem numi carosabil)… De 10 ani circul cu mașina pe acel drum și de fiecare dată constat că situația se agravează și mai rău, iar autoritatile dorm liniștite. Astăzi am avut plăcerea de a-l vedea și pe dl primar al comunei  (n.r., Bozioru) frumos îmbrăcat și aranjat în timp ce stătea și se uita cum un excavator se chinuia să pună pietriș/ba­lastru după fiecare 2 mașini care treceau pe locul cu alunecarea de teren. Pivoții podului din imagine sunt în stare jalnică și ei, iar când apa e mai mică se vede fier-betonul din structura acestora, și chiar mă întreb cât vor mai rezista și cât de mult înseamnă viața și traiul oamenilor din zonă pentru autoritățile locale. Probleme asemănătoare se regăsesc și în comuna Odăile“, a fost mesajul trimis anul trecut redacției de un cititor.

Deocamdată, localnicii nu pot decât să aștepte. Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, a semnat, pe 28 noiembrie 2017, alături de Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale, admi­nistrației publice și fondurilor europene la acel moment, contractul de finanțare pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitare drum județean DJ 203L, între km 29+400-50+000 Cozieni – Bozioru – Brăești, județul Buzău”, însă până acum nu s-a reușit desemnarea unui ­exe­cutant. O nouă licitație este programată să aibă loc în această lună.  Proiectul este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2, Subprogramul Infrastructură la nivel județean, Domeniul construirea/moder­niza­rea/reabilitarea drumurilor publice clasificate și încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri jude­țene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale. Nu se știe deocamdată când vor începe și lucrările. Contractul de finanțare are valabilitate până la finalizarea obiectivului de investiții, inclusiv punerea lui în funcțiune, dar fără a depăși termenul de patru ani. Valoarea totală a investiției este de 80.372.030 lei, finanțarea alocată din bugetul de stat fiind în sumă totală de 79.103.950,00 lei. Proiectul vine în continuarea proiectului de reabilitare a DJ 203L – Pârscov – Cozieni.

Într-o stare deplorabilă se află și segmentul din drumul județean 102C care tranzitează satul Buda-Crăciunești. La vreo 2 km de Cislău „drumul” devine efectiv unul forestier, iar circa 6 – 8 km sunt destul de dificil de parcurs, până la limita județului Buzău cu județul Prahova. Un cititor care s-a recomandat a fi din sa­tul Buda Crăciunești, comuna Cislău, ne-a trimis la redacție câteva fotografii și un scurt comentariu: „Sunt un cetățean din comuna Cisălu, sat Buda Crăciunești, jud. Buzău, care dorește să aducă la cunoștință opiniei publice buzoiene starea deplorabilă în care se afla segmentul de drum jude­țean 102 C care tranzitează satul (…) Ca să exemplificăm situația de la fața locului, am atașat câteva fotografii care ilustrează situația de fapt. În speranța că ne veți face cunoscută situația, vă multumesc”.

Deși figurează în scripte ca drum județean, DJ 102C arată mai degrabă a drum comunal. Reabilitarea lui este în atenția administrației județului, însă drumul nu va vedea asfalt prea curând, nefiind o prioritate. Pentru cei din zona Pătârlagele, Cislău și Viperești, acest drum județean prin Buda Crăciu­nești constituie o variantă mai scurtă de a ajunge la Ploiești și București. Prin județul Prahova, continuând pe acest drum, se poate ajunge la Urlați și Albești Paleologu.

În ceea ce privește infrastructura rutieră, prio­ritar este drumul județean 203 K, atât pe tronsonul Mărăcineni-Podu Muncii, cât și pe zona Vadu Pașii – Robeasca, pentru care proiectarea s-ar putea finaliza la jumătatea acestui an, potrivit președintelui Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu. În această perioadă reprezentanții Consiliului Județean pregătesc noi proiecte care vor fi finanțate cu bani de la bugetul propriu ori din fonduri europene.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker