Este elev al Colegiului Hasdeu din clasa a V-a și a reușit performanța de a obține doar medii de 10 până la absolvirea clasei a XII-a. Cătălin Dumitru este șeful promoției 2019 a celui mai titrat liceu buzoian. Cătălin a fost deja admis la Universitatea Oxford. „Inteligent, pasionat de lectură, mo­dest”, așa cum îl descrie directorul Hasdeului, Ionel Banu, absolventul a primit vineri titlul de șef de promoție din partea Mariei Burlacu, cea care în 2018 a fost desemnată șefă de promoție la Hasdeu cu aceeași medie generală pe liceu, 10.

Reporter: Cât de greu ți-a fost să obții doar medii de 10 timp de opt ani?

Cătălin Dumitru: La ­înce­put a fost greu, fiind mic, dar m-am obișnuit repede. Am avut un sprijin incredibil de la părinți, de la profesori, și, după opt ani, am ajuns cu bine și în clasa a XII-a și sunt extrem de fericit.

Rep.: Ce îți dorești să faci mai departe?

C.D.: Am fost admis la Oxford. Singura condiție pentru a avea locul asigurat acolo este să obțin cel puțin media 9 la Bacalaureat. La Oxford voi studia mate­matica și informatica, probabil patru ani. Apoi, cel mai probabil, mă voi orienta către o carieră în IT, înce­rcând să combin atât mate­matica, cât și informatica.

„Dorința mea este să mă întorc în țară”

Rep.: Îți dorești să profesezi în țară sau în străinătate?

C.D.: Probabil la început voi profesa în străinătate, dar dorința mea este să mă întorc în țară.

Rep.: Oxford a fost singura universitatea pentru care ai optat?

C.D.: Singura din Marea Britanie. În țară am mai avut opțiunea Universitatea Politehnică, dar fiind admis la Oxford voi merge acolo dacă voi obține media la Bacalaureat.

Rep.: Cum a decurs admiterea la Oxford?

C.D.: Mi-am depus dosarul, apoi a trebuit să dau un test de matematică și informatică la București. Cei cu note mari au fost chemați la interviu în Anglia. Acolo interviurile au fost extrem de constructive și deloc grele. A fost o plăcere să vorbesc cu profesorii de acolo și să le împărtășesc ideile mele. Ei au încercat să afle cum gândesc, nu cât de multă materie știu. Erau interesați să vadă cum știu să aplic cunoștințele pe care le am. Asta apreciez la învățământul britanic.

„Aici am căpătat un set de valori pe care o să le păstrez toată viața în inimă”

Rep.: Ai participat la olimpiade?

C.D.: Da, am fost olimpic din clasa a VI-a până în prezent. Cea mai mare reușită la olimpiadă a fost în clasa a X-a, când am obținut la matematică medalia de argint și mențiune de la Ministerul Educației. Aceleași premii le-am obținut apoi și în clasa a XI-a.

Rep.: Ce reprezintă Hasdeul pentru tine?

C.D. Hasdeul, așa cum s-a tot spus, dar eu nu îl consider un clișeu, e un stil de viață. Din clasa a V-a aici mi-am conturat o anumită mentalitate, am căpătat un set de valori pe care o să le păstrez toată viața în inimă și mă voi întoarce mereu cu drag aici, acasă.