În urmă cu doi ani, o adolescentă timidă de clasa a X-a îşi prezenta, în cancelaria Colegiului „B. P. Hasdeu”, medalia de bronz pe care tocmai o obţinuse la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului din Japonia. Modestă, de parcă nu conştientiza performanţa obţinută, hasdeianca declara că îşi doreşte să poate intra la o universitate din Anglia, unde să se specializeze în cercetare în Chimie.
Astăzi, buzoianca Gabrie­la Oprea şi-a împlinit visul şi a fost admisă la o universitate din Anglia, şi nu la orice universitate, ci chiar la Oxford, considerată în 2017 cea mai bună universitate din lume. Hasdeianca a trecut probele de admitere şi urmează să urmeze cursurile Colegiului Christ Church din cadrul Oxford, un colegiu unde au mai învăţat Albert Einstein, prinţesa Badiya bint Hassan a Iordaniei şi 13 prim-miniştrii britanici.

Reporter: Cum a fost admiterea la Oxford?

Gabriela Oprea: Eu am aplicat la cinci universităţi din Anglia, dar visul meu a fost să fiu admisă la Oxford. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Rep.: A fost greu?

G.O.: La început am sus­ţinut la Bucureşti un test bazat mai mult pe logică. Am avut de rezolvat 50 de probleme. Este vorba despre 25 de probleme tip grilă de tip „problem solving” (n.r., urmăreşte gândirea analitică) şi alte 25 de tip „critical thinking”. Testul trebuia rezolvat în 90 de minute. După ce am dat testarea am primit răspunsul prin care eram invitată să mă prezint la un interviu la Oxford.

Rep.: În ce a constat interviul din Anglia?

G.O.: În decembrie, am mers chiar la Colegiul  Chirst Church, cel mai vechi colegiu din cadrul Oxford, unde urmează să învăţ. Aici am fost cazată şi am susţinut două interviuri cu câte doi profesori fiecare. Spre deosebire de testele date la Bucureşti, aici, interviul a fost în legătură cu Chimia.

„La interviu am întâlnit o abordare nouă a Chimiei“

Rep.: Ţi s-au părut grele interviurile din Anglia?

G.O.: Profesorii de la interviuri nu au urmărit cât de mult am tocit eu Chimia, ci care sunt lucrurile de care eu îmi dau seama pe baza indiciilor oferite de ei. Nu a fost foarte greu, dar a fost o abordare foarte interesantă cu care nu m-am mai întâlnit. Este adevărat că fără cunoştinţe solide în domeniul Chimiei, nu ar fi fost prea uşor interviul.

Rep.: Ce urmează acum?

G.O.: După interviu am ve­nit în ţară şi, pe 10 ianuarie, am primit răspunsul că sunt acceptată la Oxford, cu condiţia să obţin media generală 9 la Bacalaureat şi 9,50 la probele de Matematică şi Chimie. La Chimie nu mai este o problemă, pentru că medalia de argint obţinută în luna aprilie la Concursul Internaţional de Chimie din Belarus îmi oferă posibilitatea să nu mai susţin proba de Chimie la Bacalaureat. La Mate cred că voi face faţă. Eu voi susţine bacalaureatul luna aceasta la sesiunea dedicată olimpicilor şi cred că nu vor fi probleme să obţin mediile cerute de cei de la Oxford.

Oscilează între cercetare şi cariera didactică universitară

Rep.: Ce îţi propui să faci după absolvirea la Oxford?

G.O.: Vreau să fac docto­ratul şi să lucrez în cercetare în Chimie. Totodată, mă tentează să devin şi profesor universitar, să interacţionez cu oamenii şi poate reuşesc să îi ajut pe alţii să obţină performanţe mai bune ca ale mele.

Rep.: Te-ai gândit să te mai întorci să profesezi în România?

G.O.: Da. Cred că şi în România se poate face ­cercetare. Ştiu că în Bucureşti şi Cluj sunt echipe deosebite de cercetători în Chimie. Deci se poate.

Media generală 10 în clasa a XII-a

Rep.: Ce medii ai avut în liceu?

G.O.: În clasa a IX-a şi a X-a am avut media generală 9,97, în clasa a XI-a, media 9,92, iar în clasa a XII-a, media 10.

Rep.: Este posibil să faci parte din lotul care reprezintă România la Olimpiada Internaţională de Chimie?

G.O.: Da. Sunt calificată în lotul lărgit al României pentru olimpiada din Cehia şi Slovacia din iulie. Urmează o perioadă de pregătire când se vor alege cei patru componenţi ai lotului.

1 COMENTARIU

Comments are closed.