Lucian MĂNĂILESCU

Joi, 29 martie, în aula „Bazil Iorgulescu” a  Bibliotecii Judeţene, a avut loc manifestarea finală a Festivalului „Primăvara poeţilor”, organizată, pentru al unsprezecelea an consecutiv de cea mai prestigioasă instituţie culturală a judeţului Buzău.

În deschidere, bibliotecara Angela Mihaela Stan a prezentat un scurt istoric al festivalului, spunând, printre altele: „Le Printemps de Poètes a fost creat şi inaugurat în Franţa la 21 martie 1999, de către Emmanuel Hoog şi André Velter, la iniţiativa lui Jack Lang. Scopul iniţial a fost acela de a revitaliza cultura legată de Poezia din Franţa, proiectul devenind repede unul de anvergură naţională. Sub impulsul dat ulterior de Alain Borer în 2001 şi de Jean-Pierre Siméon, din 2002 până în 2017, a fost creat şi Centrul Naţional de Resurse pentru Poezie, care a susţinut efortul creatorilor şi a contribuit neîncetat la impunerea mesajului lor în Franţa şi, ulterior, în peste 60 de ţări din lume. În România festivalul a fost <importat> la mijlocul anilor 2000, prin demersurile poetei şi traducătoarei  Linda Maria Baros, stabilită la Paris”.

Cine au fost membrii juriului

După un intermezzo muzical, susţinut, la flaut, de Irina Dăscăloiu, a urmat o scurtă trecere în revistă a regulamentului de jurizare din acest an, pentru cele două secţiuni: „Volume publicate” şi „Creaţii literare ale elevilor buzoieni”, fiind prezentat juriul, format din Nicolai Tăicuţu (preşedinte), poetul Laurenţiu Belizan şi Marcela Chiriţă, bibliotecar şi cercetător literar.

 Evocări Gheorghe Istrate şi Radu Cârneci  

Un moment cu rezonanţă deosebită l-a constituit evocarea celor doi mari poeţi buzoieni, Radu Cârneci (14 februarie 1928 – 9 decembrie 2017) şi Gheorghe Istrate (11 mai 1940 – 2 septembrie 2017), trecuţi recent în eternitate, aportul lor la cultura buzoiană  însemnând, pe lângă valoarea intrinsecă a operelor, şi implicarea neecondiţionată în activităţile literare buzoiene şi în promovarea acestora, fiind – printre altele – primii preşedinţi ai Cenaclului „V. Voiculescu” al scriitorilor buzoieni, de pe lângă Biblioteca Judeţeană.

Despre Radu Cârneci a vorbit Didina Marin Constanda, care, pe lângă elementele din biografia poetului şi traducătorului supranumit „poetul iubirii” a citat câteva „dedicaţii” mai puţin cunoscute, inserate de Radu Cârneci în Cartea de Onoare a Bibliotecii.

Vom şti să păstrăm, în memoria buzoienilor, „averea” inestimabilă a lui Radu Cârneci? Este o întrebare, pe care, parcă, poetul ne-o şopteşte, acum, dintre stele: „În legătură cu poezia şi cu celelalte arte, surori bune ale sale, mă sperie adeseori un gând, un gând ciudat, un gând negru aproape şi anume: ce s-ar întâmpla, cum ar reacţiona lumea, dacă o măsură de timp – o săptămână, nu o lună, o săptămână doar – nu s-ar mai scrie, nu s-ar mai publica, nu s-ar mai citi, nu s-ar mai transmite poezie şi muzică, iar celelalte arte nu s-ar mai vedea. Nu mă gândesc neapărat la un război nimicitor, nu, ci doar la o temporară şi trecătoare mânie a creatorilor de frumos, nemulţumiţi de ei înşişi şi de cei de jur împrejur. Ce s-ar întâmpla?”, spunea Radu Cârneci.

Despre Gheorghe Istrate a conferenţiat Marcela Chiriţă, aceasta amintind principalele repere bio-bibliografice ale „poetului ritualurilor”, despre prietenia dintre acesta şi Al. Oproescu, regretatul director al Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu”, la rugămintea căruia poetul născut la Limpeziş a acceptat să fie preşedintele cenaclului bibliotecii şi redactor-şef al revistei acestuia, „Buzăul literar”.

„Gheorghe Istrate – nota în anul 2010 Dumitru Radu Popa, scriitor şi critic literar, Directorul Bibliotecii de Drept la New York University – iată un nume de care, fără cea mai mică umbră de îndoială, vom avea să dăm seamă la judecata din urmă a poeţilor, când, cum şi unde va fi să fie ea! Şi o operă ce şi-a câştigat rândul întâi chiar şi în cele mai selective, severe biblioteci!”.

Înainte de anunţarea premiilor, au citit, din volumele pe care le-au prezentat în concurs, Carmen Muşat, Luminiţa Cristina Leşevschi şi  Viorel Dodan, acesta din urmă primind şi un PREMIU SPECIAL „ANTE PORTAS”

A urmat prezentarea câştigătorilor, la secţiunea elevi, preşedintele juriului, poetul Nicolai Tăicuţu, anunţând următorul „clasament”:

  • Secţiunea „Creaţii literare ale elevilor buzoieni”:

Elena-Monica CHIVOIU – MENŢIUNE

Alexandra BUCUR – MENŢIUNE

Angela DRAGU – PREMIUL III

Sara VOICA – LOCUL II şi PREMIUL SPECIAL „ANTE PORTAS“

Maria NICULAI – LOCUL I

PREMIUL Cenaclului „V. Voiculescu” a fost obţinut de foarte tânărul scriitor şi eseist Petruţ DINU, care, sperăm noi, după pregătirea universitară va deveni un nume de referinţă în cultura autohtonă.

  • Secţiunea „Volume publicate” 

Manuela Camelia Sava – PREMIUL III

Gina Zaharia – PREMIUL II

Mihaela Roxana BOBOC – PREMIUL I