Secţia de Artă şi Etnografie Populară a Muzeului Judeţean, cu sediul în Casa Vergu Mănăilă, de pe strada Războieni, găzduieşte, joi, 14 iunie, de la ora 17,00, vernisajul unei expoziţii de artă inedită pentru piaţa culturală buzoiană.

O serie de renumiţi artişti plastici din Bucureşti vor expune lucrări de pictură, sculptură şi grafică într-o manieră modernă. Este vorba despre Brânduşa Bontea, Irina Florescu, Alexandru Papuc, Ştefan Pelmuş, Bogdan Pelmuş, Magda Pelmuş, Mircea Barzuca, Dinu Abăluţă, Paula Ribariu şi Sanda Buţiu.

Intrarea la vernisaj va fi liberă, iar programul de vizitare va fi următorul: luni – închis; marţi-duminică – 10,00 – 18,00. Preţul unui bilet de intrare este: individual – 4 lei; grup (10 persoane) – 2 lei; elevi şi studenţi – 1 leu.

„O cetate cu un rol deosebit în sistemul organizat de Decebal“

Totodată, luna aceasta Muzeul Judeţean Buzău a reluat cercetările arheologice în cetatea dacică de la Târcov – „Piatra cu Lilieci”, şantier arheologic devenit deja de tradiţie pentru instituţia buzoiană şi pentru cercetarea arheologică din România.

Cetatea de la Târcov se află la ccirca 7 km nord de comuna Pârscov, în apropierea satului Târcov. Ea este plasată pe o culme greu accesibilă, numită de localnici Piatra cu Lilieci, având trei laturi abrupte şi o înălţime maximă de 735 metri. Cetatea se află într-o poziţie dominantă asupra Văii Buzăului, ceea ce cu siguranţă i-a conferit un important rol militar.

„Datele oferite de descoperirile arheologice ne-au indicat că această cetate a funcţionat în a doua jumătate a sec. I p. Chr., în perioada domniei regelui Decebal. Probabil această fortificaţie a avut un rol în sistemul defensiv organizat de Decebal şi anume de a controla accesul spre Transilvania pe cursul superior al râului Buzău.

Din punct de vedere morfologic, situl se împarte în două unităţi distincte: un platou-acropolă, lung de 160 m şi o succesiune de trei terase, dintre care cel puţin două sunt fortificate cu ziduri de piatră şi lemn. În cursul cercetărilor arheologice au fost descoperite resturi de construcţii, dintre care unele incendiate, precum şi numeroase gropi menajere sau vetre pentru foc”, se arată în comunicatul Muzeului Judeţean.

Săpăturile arheologice de la cetatea dacică de la Târcov au adus la lumină numeroase artefacte dintre care cele mai numeroase sunt fragmentele de vase ceramice provenind de la chiupuri, borcane, căni, fructiere, ceşti-opaiţ, kantharoi, castroane şi străchini. În afara vaselor ceramice au mai fost descoperite unelte şi ustensile din fier, cuţite, cuie, scoabe, arme (vârfuri de lance şi de săgeţi), podoabe şi piese de port din bronz şi mărgele din sticlă precum şi râşniţe din piatră. Cetatea şi-a încetat locuirea probabil în timpul războaielor cu romanii din anii 101-102 şi 105-106 p. Chr.

Colectivul ştiinţific de cercetare este format din dr. Sebastian Matei – responsabil ştiinţific, dr. Daniel Costache (Muzeul Judeţean Buzău) şi dr. Valeriu Sîrbu (Institutul de Arheologie – Bucureşti).

DISTRIBUIȚI
loading...