Cine se trezeşte de dimineaţă, până la Vulcanii Noroioşi ajunge! Destinaţia buzoiană a ajuns în topul favoritelor în această perioadă, iar agenţiile de turism, proprietarii de pensiuni şi transportatorii fac fel de fel de oferte, pentru a promova atracţiile turistice din judeţ. O astfel de excursie va avea loc pe 23 iunie, de la ora 8,00, pe itinerariul: Bucureşti – Pâclele Mari – Ciolanu – Măgura – Colţi, cei interesaţi putând pleca şi de la Buzău. Excursia cuprinde vizita la Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari, precum şi la Mănăstirea de la Ciolanu, Tabăra de sculptură de la Măgura şi Muzeul Chihlimbarului de la Colţi. Costul excursiei este de 80 lei/persoană, iar excursia se rea­lizează pentru un grup de minim 35 de persoane. Pentru detalii sunaţi la telefon 0723.331.476.

Pentru a înţelege pe deplin ce veţi putea vedea, iată câteva detalii despre fiecare punct de oprire în parte.

Pâclele Mari

Cunoscuţi în zonă sub ­denumirea de Pâclele, Vulcanii Noroioşi au aceeaşi structură ca şi vulcanii adevăraţi, în interiorul lor producându-se procese similare. Altfel spus avem de-a face cu nişte vulcani în miniatură la care conurile nu depăşesc 5 – 6 m înălţime, iar adâncimea de la care este aruncată „lava” spre suprafaţă este mult mai mică. În final, acelaşi rezultat, adică o suprafaţă în mare parte aridă, dar în acelaşi timp spectaculoasă.

Mănăstirea de la Ciolanu

Este singura dintre aşezările monahale aflate în judeţul Buzău atestată documentar încă din secolul al XVI-lea. Are două biserici, situate la o distanţă de 100 de metri între ele. Aici există şi un muzeu unde pot fi admirate icoane, ­une­le pictate de Gheorghe Tătărescu prin anul 1886, obiecte de cult şi veşminte religioase. După tradiţie, mănăs­tirea ar fi fost ctitorită de Doamna Neaga la anul 1590, deşi alte izvoare indică drept ctitori, la anul 1568, pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu şi Dragomir Sorescu din Verneşti.

Tabăra de sculptură Măgura

Este o expoziţie ce se întinde pe o suprafaţă de 21 de hectare şi care cuprinde sculpturi din piatră executate în perioada 1970-1986 de către artişti absolvenţi ai Academiei de Arhitectură din Bucureşti la initiaţiva sculptorului Ghe­orghe Coman. Ideea unei astfel de tabere a venit ca o sărbatorire a 16 secole de existenţă a Buzăului, perioada de realizare a sculpturilor fiind de 16 ani.

Muzeul Chihlimbarului

Colecţia de chihlimbar este unică în ţara noastră şi printre puţinele în lume. Ideea organizării ei se datorează faptului că la Colţi se găseşte chihlimbar în sol, în straturi dezvelite, la suprafaţă sau în adâncime. Această colecţie este compusă din roci cu chihlimbar, chihlimbar brut şi prelucrat, unelte folosite la extragerea şi prelucrarea chihlimbarului. Ca obiecte deosebite avem o bucată de chihlimbar de 1.785 grame, o altă bucată de 1.500 grame, obiecte din chihlimbar pe diferite nuanţe de culori, de la galben transparent până la negru opac, sau cu mai multe nuanţe de culori într-un singur obiect, un cercel din chihlimbar care are conservat în el o furnică (specialiştii spun că furnica în cauză a trăit acum 30 de milioane de ani), o bucată de chihlimbar secţionată care păstrează urme din scoarţa copacului din care a provenit răşina respectivă. Fosta mină de chihlimbar se află chiar lângă muzeu.