Educație

FOTO | Evaluarea Națională, proba la Română / „Un examen simplu, dar trebuia să fim atenți”

Marți a avut loc prima probă a Evaluării Na­ționale, cea la Limba și Literatura Română. La Buzău, au susținut exa­menul aproape 4.000 de absolvenți de clasa a VIII-a în cele 34 de centre de exa­men organizate în județ.

În preajma orei 11,00, părinți și profesori ai concurenților trăiau cu emoție încheierea primei probe, așteptând ca absolvenții să iasă din clase. Cu mici excepții privind anumite cerințe la partea de gramatică, concurenții măr­­turiseau că proba a fost una cu un nivel mediu de dificultate, care nu ar trebui să le pună pro­bleme la admitere.

„A fost simplu dar trebuia să fim atenți”

„Atât timp cât erai atent, subiectele erau ușoare. Nu a fost nimic neașteptat. Dimpotrivă, la funcții sintactice ne așteptam la ceva mai complicat, ce putea să ne încurce. A fost simplu, dar trebuia să fim atenți. Unele cerințe au fost mai ușoare decât la simulare. Pe cele de astăzi nu trebuia să le citim de multe ori pentru a le înțelege, pe când la simulare au avut cerințe mai complicate. La literatură ne-a plăcut subiectul. Ne așteptam să fie genul dramatic sau basm. Trebuia să știm toate compunerile. Dacă te pregăteai bine, trebuia să le știi. Iar la compunere, trebuia să ai imaginație. În plus, aveam modele și în viața reală. Îmi doresc să merg mai departe la Colegiul Hasdeu”, a declarat Andreea Zigu.

„Emoții la Română, nu și la Matematică”

„Eu spun că subiectele au fost mai ușoare decât la simulare. Ne-a picat genul dramatic, care mi s-a părut cel mai ușor. Subiectele de gramatică au fost, de asemenea, accesibile. Nu a fost nimic surprinzător. Îmi doresc să merg mai departe la București, la Liceul Internațional de Informatică. Pentru mine, examenul de astăzi, cel la Română, a fost cel cu emoții. La Matema­tică nu îmi este frică, doar să nu greșesc la vreun calcul ceva. În luna mai, după Olimpiada Națională de Matematică, m-am calificat în lotul lărgit de juniori pentru Balcaniadă. A trebuit să parcurg probe de baraj și am reușit să ajung la ultimul baraj, cel de al cincilea, dar ,din păcate, nu am reușit să mă calific”, a declarat Luca Pană, de­ținător al medaliei de aur în 2017 la Olimpiada Națională de Matematică și a medaliei de argint la cea din acest an.

La primul subiect la română la Evaluare Națio­nală 2019, elevilor li s-a cerut să redacteze o argumentație pe baza unui text al genului dramatic. Astfel, ei au primit un fragment din „Ultima cursă”, de Horia Lovinescu. Cerințele de la subiectele la română la Evaluare Națională 2019, la primul punct, au fost: găsirea unor sinonime, menționarea rolului cratimei, modul de formare a unor cuvinte, cum ar fi băiețel, precum și transcrierea unor cuvinte care conțin diftong.

De asemenea, la primul dintre subiectele la română la Evaluarea Națională 2019, una dintre cerințe a fost formularea unui enunț cu două idei principale, respectiv secundare din text. Al doilea dintre subiectele la română a constat într-un fragment din „A fost o dată un scriitor foarte încăpățânat” de Adina Nelega, printre cerințe fiind menționarea modului și timpului unor verbe, a funcției sintactice a unor cuvinte, transcrierea unei propoziții principale și a unei subordonate și construirea unei fraze cu două propoziții – o subordonată completivă directă introdusă prin conjuncția „dacă”.

La punctul B al subiectului doi, elevii au avut de redactat o narațiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală în timpul unei activități de lectură.

„Eu spun că a fost un examen de nivel mediu” 

„Mi s-au părut niște subiecte ușoare. M-am pregătit foarte mult pentru examen și nu m-a surprins nimic. La literatură am avut de redat o întâmplare petrecută la școală sau acasă în timpul unei lecturi. Nu a fost dificil. Iar la gramatică s-a mers pe propoziții subordonate, părți de propoziție și vorbire, funcții sintactice… Eu spun că a fost un examen de nivel mediu. Aș vrea să merg mai departe la Colegiul Hasdeu”, a declarat Mircea Mortasifu.

Un comentariu

  1. Tot nu vor fi note strălucite nu cu profesori care au alte specializări decât cele pe care le predau …..

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker