Cultură

FOTO | Etno-arheologul Doina Ciobanu: „Țesăturile Adelei Petre depășiseră nivelul unor creații populare. Erau adevărate tapiserii”

Considerată unul dintre cei mai importanți creatori populari din România, buzoianca Adela Petre a încetat din viață în noaptea de miercuri spre joi. Ar fi împlinit 90 de ani în luna iunie. „Peste tot în lume am lăsat câte un semn românesc”, spunea cea care a reprezentat România la celebrul Smithsonian Folklife Festival din America.

Adela Petre era membru al Academiei Artelor Tradiționale, în 2002 a primit medalia națională Serviciul Credincios în clasa a treia pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere artistice semnificative pentru civilizația românească și universală. În anul 2012, Adela Petre a primit titlul de „Tezaur Uman Viu” din partea UNESCO.

Născută la Pătârlagele, Adela Petre a confecționat de-a lungul vremii piese de port popular, fețe de masă unice, covoare din lână dar, mai presus de toate, era renumită pentru carpetele din păr de capră. A expus lucrări în expoziții din Franța, Italia, Olanda, Grecia etc. Ani la rând, a ținut cursuri gratuite pentru oricine își dorea să învețe acest meșteșug rar întâlnit în zilele noastre.

„Cunoștea toate tehnicile de lucru popular”

Despre Adela Petre vorbește etno-arheologul Doina Ciobanu, fost director al Muzeului Județean Buzău.

„Adela Petre a fost în primul rând un foarte bun cunoscător a întregii culturi populare: a folclorului și artei populare românești. Era nu un maestru, ci o creatoare. Nu doar reproducea, ci crea, îmbinând motive ale artei populare românești. Cu­noștea toate tehnicile de lucru popular și folosea toate materialele: cânepă, lână, bumbac, mătase și păr de capră, un material foarte greu de folosit, în care a excelat. În ultima parte a vieții ei, așa-numitele carpete realizate de Adela Petre depășiseră cu mult nivelul unor creații populare și granițele țării. Erau ade­vărate tapiserii, publicate inclusiv într-un catalog în Italia. A fost printre primii membrii ai Academiei de Artă Populară din Sibiu, instituție de unde se fac ­pro­punerile către UNESCO pentru acordarea titlului de Tezaur Uman Viu. Ne-a înfrumusețat tuturor privirea și mintea”, a declarat etno-arheologul Doina Ciobanu.

Adela Petre s-a născut pe 10 iunie 1929 în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele, județul Buzău, și de-a lungul celor aproape 70 de ani de activitate a cunoscut toți președinții României, dar și mari personalități, cum ar fi Hillary Clinton, Laura Bush, Angela Merkel sau Jill Biden.

Trupul meșterului popular Adela Petre este depus la Capela Cimitirului Dumbrava din orașul Buzău, iar înmormântarea va avea loc sâmbătă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker