Cultură

FOTO | Enigmele sculpturii lui Brâncuși de la Buzău așteaptă o expertiză autorizată pentru a fi deslușite

• Bustul avocatului Stănescu s-a întors acasă după ce, în 1995, a fost furat din Cimitirul Dumbrava

Ieri, în ziua în care Constantin Brâncuși ar fi împlinit 143 de ani, Muzeul Județean a prezentat presei una dintre lucrările marelui artist, cea care a fost furată de la Buzău în anul 1995. Este vorba despre bustul în bronz al avocatului Petre Stănescu, cel care, alături de sculptura Rugăciune, și ea furată și negăsită până astăzi, formau un ansamblu funerar în Cimitirul Dumbrava.

Bustul a fost găsit de angajații DIICOT în anul 2016, iar cercetările pentru stabilirea vinovaților continuă. Între timp, lucrarea a fost oferită Muzeului Județean, instituție căreia moștenitorii familiei Stă­nescu-Seceleanu i-au donat în 1982 replicile celor două sculpturi, cu aceeași valoare artistică ca originalele, realizate de Brâncuși. Lucrările originale se află în posesia Muzeul Național de Artă.

Deși, la o primă vedere, bustul avocatului Stănescu pare fi cel furat din Cimitirul Dumbrava, specialiștii spun că este neapărat nevoie de o expertiză autorizată pentru a „desluși enigmele acestei lucrări”. Prezentarea bustului a fost făcută, ieri, în prezența directorului Muzeului Ju­dețean, Daniel Costache, a președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, expertului în artă de la Muzeul Național de Artă Alexandru Măciucă și a reprezentanților Inspectoratului Județean de Poliție Buzău.

Replică sau copie? 

„Asupra acestei lucrări mai persistă niște semne de întrebare pe care sperăm să le risipim. Deocamdată, este prematur să ne exprimăm asupra statutului ei juridic. O sculptură poate fi o copie, o replică sau un fals. De fals nu se poate vorbi în niciun caz în ceea ce privește această lucrare. Este ori o copie, ori o replică. Care este diferența? Când vorbim de replică ne refe­rim la un produs realizat cu aprobarea artistului, după știclul original. De obicei, se pot realiza una, două, patru sau chiar mai multe replici, toate având aceeași valoare ca originalul. Dacă, după același știclu original, se toarnă o nouă lucrare, care nu are însă încuviințarea autorului, ea nu mai are valoarea de original și este considerată copie. Experții din lume încă dezbat acest lucru. De exemplu, în America, un milionar a cumpărat de la Fundația Brâncuși cinci mulaje ­ori­ginale, după care a executat cinci lucrări. Acestea nu au fost considerate de presa de specialitate ca originale, ci copii, dar chiar și așa, au fost evaluate la 3 milioane de euro”, a declarat Alexandru Măciucă, expert în artă al Muzeului Național de Artă.

Are semnătura lui Brâncuși și ștanța turnătoriei din Paris

Cert este că lucrarea ­des­coperită de angajații DIICOT are semnătura lui Brâncuși și ștanța turnătoriei Valsuani din Paris, ceea ar fi un argument că bustul ar fi o replică. Potrivit expertului Alexandru Măciucă, o astfel de copie după lucrarea lui Brâncuși poate valora între câteva sute de mii de euro și câteva ­mi­lioane de euro.

„Suntem pe un teren nesigur, pentru că istoria acestui bust este cam ciudată. Mai trebuie să facem investigații despre documente și parcursul acestei lucrări. În anul 1976, a fost împrumutată de Muzeul Național de Artă pentru a fi prezentată la expoziția Centenarului Brâncuși, iar în 1982, moștenitorii au donat Muzeului Județean Buzău, replicile ansamblului Rugă­ciune. În 1990, moște­nitorii familiei Seceleanu vând Muzeului de Artă bustul original al statuii.  Este prematur să facem afirmații despre statutul ei juridic și valoarea ei. Este cert însă că este o lucrare importantă și foarte valoroasă. Experții în Brâncuși vor realiza o expertiză tehnică (materiale, aliaje) și stilistică”, a mai declarat Alexandru Măciucă.

Citește și „RUGĂCIUNEA ȘI POVESTEA DE DRAGOSTE CU SFÂRȘIT TRIST, DE LA BUZĂU”

În ceea ce privește expertizarea lucrării, cea mai avizată părere este cea a unui expert din străinătate.

„În România sunt foarte puțini brâncușiologi: Pavel șușară – președintele experților și evaluatorilor din România, Radu Varia și Doina Lemny – directorul Cabinetului Brâncuși din cadrul Centrului Pompidou din Paris. Însă, părerea cea mai autorizată, recunoscută internațional de către toți iubitorii de artă și muzeele din lume este cea a lui Teja Friedrich Bach, care s-a ocupat o viață întreagă de Brâncuși și a scos Catalogul Brâncuși. Costurile unei expertize nu sunt mici. Mai ales expertiza realizată de specialiști din afară”, a mai adăugat Alexandru Măciu­că.

„Un moment special”

„Este un moment special pentru noi. Am organizat acest eveniment dedicat presei pentru că, după aproape un sfert de secol s-a întors bustul avocatului Petre Stănescu, lucrare semnată de Constantin Brâncuși. Este vorba despre o lucrare care a fost sustrasă din Cimitirul Dumbrava în 1995. Mulțumim tuturor celor care și-au dat mâna pentru ca bustul avocatului Stănescu să se întoarcă acasă: lucrătorilor din cadrul Serviciului de Investigații al Poliției Buzău, Consiliului Județean și expertului în artă Alexandru Măciucă, care a fost de la început alături de noi și ne-a îndrumat pașii într-un demers anevoios”,  a declarat directorul Daniel Costache.

Soarta lucrării va fi decisă după expertiză

„Este un lucru deosebit că această lucrare a ajuns din nou acasă, după multe investigații ale poliției. Știți că prin testament ea a fost donată Muzeului Județean cu condiția ca întreg ansamblul Rugăciune să rămână în Cimitirul Dumbrava. Acum, trebuie să facem toate diligențele legale. Adică, să realizăm o expertiză de specialitate care necesită și bani și timp, apoi, vom lua o hotărâre referitoare la soarta lucrării. Este o mândrie pentru buzoieni că o operă de o asemenea valoare a unui mare român se află în custodia și patrimoniul Muzeului Ju­dețean”, a declarat preșe­dintele Consi­liului Ju­dețean, Petre Emanoil Neagu.

Poliția nu poate da detalii

„Alt județ are în des­fășurare o anchetă legată de această lucrare și foarte multe informații nu vă putem oferi. În octombrie 1995 s-a sesizat furtul statuii ce reprezintă bustul avocatului Petre Stănescu, în cauza întocmindu-se dosar penal pentru să­vârșirea infracțiunii de furt calificat. În urma acti­vităților des­fășurate în dosarul penal, în anul 2016, statuia a fost descoperită. Nu vă pot furniza alte date, pentru că ancheta este în desfășurare”, a declarat Raluca Chitacu, ofițer al Poliției Buzău, specialist în domeniul Patrimoniul Na­țional Cultural.

Romașcanu: Buzăul este pe harta exclusivistă a orașelor din România care îl expun pe Brâncuși”
Un rol esențial în efortul de recuperare de către buzoieni a replicii bustului avocatului Paul Stănescu l-a avut senatorul Lucian Romașcanu care a început demersurile materializate marți pe durata mandatului său de ministru al Culturii.
Romașcanu a postat pe Facebook un text dedicat atât aniversării celor 143 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, cât și evenimentului care s-a derulat la Muzeul Județean.
,,Astăzi (marți, n.r.) se împlinesc 143 de ani de la nașterea marelui Brâncuși. Un prilej de a ne aduce aminte că România, în momentele sale de grație, a fost în rând cu marile națiuni ale lumii. Prin realizările sale, prin oamenii săi. Un moment care, împreună cu celelalte multe ale Centenarului pe care încă ar trebui să-l sărbătorim așa cum se cuvine, ar trebui sa ne întoarcă înspre noi…
Opere originale ale lui Brâncuși se găsesc în România doar la București, Craiova și Tg Jiu. Totuși, ansamblul din cimitirul Dumbrava, deși acum doar copii, pune Buzăul pe această exclusivistă hartă culturală. Cimitirul Dumbrava, dincolo de funcțiunea sa prozaică este, prin monumentele sale, un veritabil muzeu în aer liber. Primarul Constantin Toma își propune ample lucrări de restaurare și reabilitare, pe măsura acestui reper istoric al Buzăului.
Am bucuria să fi fost parte la eforturile de a readuce la Buzău copia, demult furată, a bustului avocatului Stănescu, parte a ansamblului realizat de Brâncuși și menit a rămâne pentru totdeauna în cimitirul Dumbrava. Implicarea mea nu ar fi avut succes fără ajutorul Chestorului Cristian Ionuț Stan, directorul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate a Inspectoratului General al Poliției, viceprimarului Ionut Sorin Apostu, vicepreședintelui Consiliului Județean Romeo Lungu, cărora le mulțumesc și aici pentru sprijinul lor.
Deși bustul este proprietatea Consiliului Județean Buzău, el trebuie și va ajunge în cimitirul Dumbrava, așa cum dealtfel stipulează expres și actul de donație al statuii. După necesarele expertize și evaluări, cu bună înțelegere între Consiliul Județean și Primăria Buzău, îmi doresc să ne vedem curând la dezvelirea sa în locul destinat”, a scris pe Facebook senatorul buzoian Lucian Romașcanu. (C.B.)

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker