• Muzeul Judeţean organizează o întâlnire cu toţi deţinătorii de obiecte istorice din Buzău

Obiectele vechi care, aparent, ar putea avea cel mult o valoare sentimentală pot constitui o adevărată mină de aur. Este exemplul unui colecţionar buzoian care deţine un exemplar al celebrei maşini de criptat Enigma, maşină a cărei decriptare l-a învins pe Hitler şi a încheiat mai devreme Cel de al Doilea Război Mondial.

Potrivit directorului Muzeului Judeţean, Daniel Costache, această maşină, care a fost expusă în 2016 şi la muzeul buzoian, are o valoare deosebită, atâta timp cât în Europa ar mai exista doar vreo alte patru exemplare.

 

Vândută în România cu 45.000 de euro şi în Anglia cu 547.500 de dolari

În 2017, o astfel de maşină de criptat s-a vândut la o licitaţie organizată de galeriile Artmark din Capitală cu 45.000 de euro. Preţul de pornire a fost 9.000 de euro, iar proprietarul o cumpărase cu 100 de euro de la un târg de vechituri. Tot anul trecut, licitaţia Christie’s New York Books a stabilit un record mondial după ce a vândut online, pentru 547.500 de dolari, o maşină de criptat Enigma din 1944.

„Am avut ocazia să expunem la Muzeul Judeţean această maşină Enigma care aparţine unui colecţionar buzoian. A fost prezentată în 2016, în cadrul expoziţiei dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a la Buzău. Nu vă spun ce emoţii am avut ştiind-o peste noapte în muzeu. Chiar dacă muzeul buzoian are unul dintre cele mai performante sisteme de securitate, când ai de a face cu exponate rare, nu ai cum să nu ai emoţii”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.

A scurtat Cel de-al Doilea Război Mondial
Enigma a fost cea mai complexă maşină de criptat mesaje construită de germani în Cel de-al Doilea Război Mondial. Aceste mesaje erau trimise prin radio şi destinate în general submarinelor „U-Boat” din Atlantic. Enigma a fost considerată sigură de către germani deoarece chiar dacă una dintre aceste maşini ar fi căzut în mâinile aliaţilor, cheia algoritmului de criptare era schimbată în fiecare zi după o regulă stabilită în prealabil.
Ştiind că mesajele lor radio sunt interceptate şi de aliaţi, germanii au căutat un mod cât mai simplu şi cât mai sigur de criptare a datelor trimise trupelor. Maşinile de tip Enigma ce ofereau mai mult de 712 milioane de combinaţii posibile au fost în cele din urmă alese pentru criptarea şi decriptarea datelor. După numeroase încercări eşuate din partea Aliaţilor, mesajele transmise de Enigma au putut fi descifrate şi acţiunile germanilor au fost dejucate, iar Cel de-al Doilea Război Mondial a fost scurtat. Povestea descifrării mesajelor trimise de maşina Enigma a fost ecranizată în 2014 în filmul „The Imitation Game”, nominalizat la Oscar.
România a fost aliat al Germaniei naziste până în 1944, când a trecut de partea aliaţilor. Istoricii spun că România ar putea ascunde alte astfel de maşinării de criptat încă nedescoperite.  

Târg al colecţionarilor, organizat de Muzeul Judeţean     

Faptul că mai mulţi colecţionari buzoieni deţin diverse lucruri cu valoare istorică l-a făcut pe directorul Muzeului Judeţean să iniţieze un proiect intitulat „Muzeu, Colecţii, Colecţionari”, menit să ducă la organizarea unor noi expoziţii.

Daniel Costache

„Ideea mi-a venit gândindu-mă că este Anul European al Patrimoniului Cultural, dar şi după succesul înregistrat cu expoziţia dedicată fierului de călcat, organizată cu ajutorul unui colecţionar. De asemenea, trebuie să ştiţi că toată colecţia de telefoane a muzeului, care este cea mai mare din ţară, a pornit de la un donator privat. De aceea, am hotărât să organizăm o întâlnire la sediul instituţiei, în data de 9 iulie, la ora 10,30. Muzeul Judeţean Buzău doreşte să reînvie tradiţia colaborărilor cu toţi cei a căror pasiune este colecţionarea de diferite obiecte de importanţă istorică şi artistică, în vederea organizării unor expoziţii temporare şi a unui târg profesionist al colecţionarilor, în cadrul căruia aceştia pot face schimb de obiecte. De asemenea, dorim să oferim posibilitatea colecţionarilor de a expune colecţiile proprii într-un cadru profesionist, într-un spaţiu public cu largă vizibilitate”, a declarat Daniel Costache.

Cei interesaţi sunt rugaţi să îşi anunţe intenţia de participare la telefon 0238.710.561 sau la adresa de e-mail: [email protected]

 „Balena lui Stalin”, donată săptămâna aceasta muzeului buzoian

Potrivit directorului Muzeului Judeţean, pe lângă colecţionarul care deţine maşina Enigma, în Buzău, mai există o persoană care are o colecţie de peste 1.000 de ceasuri de perete, de epocă. Un alt buzoian a colecţionat aproape 2.000 de semne de carte, în timp ce alţii deţin colecţii importante de monede vechi sau clopoţei din ceramică.

Mai mult, săptămâna aceasta, colecţia Muzeului Judeţean Buzău s-a îmbogăţit cu o importantă donaţie venită tot din partea unui colecţionar. Este vorba despre „Balena lui Stalin”, un receptor R-250 „Khit” („Balena”), producţie URSS şi o staţie radio RBM1, producţie România, 1956, oferite de radioamatorului Ceauşu Pandele din localitatea Lipia, jud. Buzău. Echipamentele au fost folosite în domeniul radiocomunicaţiilor militare mobile, spunându-se că erau capabile să intercepteze inclusiv discuţiile purtate în aer între piloţi. Aparatul este funcţional. A fost produs în serie timp de 33 de ani, până în 1981, şi a reprezentat unul dintre marile succese ale radiotehnicii sovietice, fiind premiat cu „Premiul Stalin” în anul 1949. De menţionat este că echipamentul a fost conceput şi realizat de către radioamatori, însă a fost utilizat în domeniul militar.

„În plus. Există multe persoane care nici măcar nu ştiu ce valori au în casă. De exemplu, o familie din Buzău a vrut să trimită unei rude din Canada un pendul pe care acea rudă îl primise moştenire. La vama din Buzău cineva s-a uitat la pendul şi a avut inspiraţia de a-i trimite la noi la muzeu să ne spunem părerea despre valoarea obiectului. La noi, surpriză: pendulul era bun de patrimoniu şi nu poate fi scos din ţară. Noi am ­îna­intat o ofertă proprietarului, dar acesta a decis să îl păstreze în familie”, a mai declarat Daniel Costache.

DISTRIBUIȚI
loading...