Reprezentanţii Colegiului Economic Buzău derulează, alături de parteneri din alte trei ţări partenere, un program european dedicat fenomenului migraţie. Este vorba despre proiect finanţat de UE, Erasmus + KA2: ODYSSEY- MIGRATION AND ITS INFLUENCE ON TEENAGERS/ 2017-1-DE03-KA219-035513_3, proiect ce se derulează în cadrul Colegiului Economic pe parcursul a doi ani.

În perioada 21-28 aprilie a avut loc o a doua activitate de predare, formare şi învăţare în Kalamata, Grecia. La întâlnire s-au prezentat 20 elevi şi 10 profesori din cele patru ţări partenere: România, Germania, Spania, Portugalia, Grecia-, ţara gazdă fiind reprezentată de un număr de 20 elevi şi cinci profesori.

Subiectul întâlnirii l-a reprezentat fenomenul migraţiei în prezent. Elevii şi profesorii au realizat activităţi pregătitoare şi cercetări în ţara de origine. Au avut loc întâlniri cu migranţi, pentru a împărtăşi experienţa acestora, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale.

„Fenomenul migraţiei diferă de la o ţară la alta“

„Este clar că experienţele fiecărei ţări sunt foarte diferite: pentru România şi Portugalia fenomenul preponderent este cel al emigraţiei datorate situaţiei economică financiare. Germania şi Grecia se confruntă cu valuri de refugiaţi, în special din Siria, motivul fiind cel al războiului din această ţară. Modalităţile în care elevii au ales să prezinte realităţile din ţările lor au fost foarte variate: prezentări electronice, filme realizate de elevi, interviuri cu persoane care au migrat, teatru, quizzuri on-line”, a declarat prof. Cătălina Poştovei.

Unul din punctele de maxim interes al săptămânii a fost un joc de simulare a experienţei prin care trece o persoană refugiată. Elevii au fost organizaţi în familii şi au simulat fuga din ţara de origine din cauza războiului. „A fost o experienţă foarte intensă pentru elevi şi pentru profesori. Pentru o oră şi jumătate elevii au fost <în pielea> unui refugiat şi au putut să înţeleagă mai bine care sunt resorturile care îi fac să îşi părăsească ţara”, a mai declarat Cătălina Poştovei.

Faţă în faţă cu emigranţii din Siria

Un alt moment important al săptămânii a fost cel al vizitei la un centru pentru refugiaţi. Contactul cu oameni veniţi din Siria, în majoritate copii, i-a lăsat cu ochii în lacrimi pe elevi şi pe profesori. „Statisticile prezentate, discuţiile purtate, work-shopurile derulate au deschis orizontul elevilor noştri spre o mai bună cunoaştere a problemei migraţiei, a mecanismelor ce determină migraţia şi a influenţei pe care aceasta o are asupra societăţii în ansamblu. Bineînţeles că elevii au descoperit şi frumuseţile unei mici părţi din Grecia, modul de viaţă al unei familii, aspecte ale culturii locale împreună cu noii lor prieteni portughezi, greci, germani, spanioli”, declară profesorul Colegiului Economic.

În ultima zi, elevii şi-au lăsat amprenta asupra şcolii gazdă. Au realizat împreună un graffitti cu subiectul MIGRAŢIE. Zilele petrecute împreună s-au încheiat cu realizarea unei expoziţii cu tema „Migraţie”, un spectacol oferit de elevii greci şi o masă tradiţională organizată de părinţi.

Parteneri în acest proiect sunt: „Gymnasium Neue Oberschule”, Braunschweig – Germania, „Angra do Heroismo” – Portugalia, „Ies Luis Seoane”, Pontevedra – Spania, „3 Gymnasio Kalamatas” – Grecia, „Colegiul Economic” Buzău – România.

 

DISTRIBUIȚI
loading...