Doi dintre cei opt buzoieni care au reprezentat Buzăul la Olimpiada Naţională „Ştiinţe pentru Juniori” de la Focşani s-au întors acasă cu premii. Dragoş Merişca s-a clasat pe poziţia 13, cu 135,25 de puncte, la egalitate cu concurentul de pe poziţia 12. Rezultatul îi oferă buzoianului şansa de a fi inclus în lotul lărgit al României pentru faza internaţională a Olimpiadei „Ştiinţe pentru Juniori”.

„Olimpicii din lotul României urmează să fie pregătiţi pentru faza internaţională a olimpiadei, care va avea loc la începutul lunii decembrie în Botswana. Dragoş Merişca a fost admis anul acesta la Colegiul Hasdeu”, a declarat pentru OPINIA profesorul Rădiţa Palela, cea care i-a însoţit pe elevii buzoieni la Focşani.

Dragoş Merişca a absolvit anul acesta Şcoala nr. 11, fiind admis la Hasdeu cu media 9,62. El a fost pregătit pentru Olimpiada Naţională „Ştiinţe pentru Juniori” de profesorii Tincuţa Iftimie (fizică), Ionel Oancea (biologie), Ioana Ciolacu şi Viorica Raicu (chimie).

„Nu aveai suficient timp să rezolvi toate subiectele“   

„La această olimpiadă partea cea mai grea a fost că nu aveai suficient timp să rezolvi toate subiectele. În principiu, trebuia să te concentrezi să rezolvi ceea ce era cel mai important. Interesant a fost că anul acesta, la fizică, la proba de teorie, problema dată se apropia foarte mult de Astronomie. Asta mi-a plăcut foarte mult. În septembrie voi merge la Bucureşti pentru a mă pregăti de proba de baraj, în urma căreia se va decide componenţa lotului olimpic ce va reprezenta România la faza internaţională. Sunt pasionat de chimie şi vreau să devin cercetător chimist”, a declarat pentru OPINIA Dragoş Merişca.

Un alt premiu obţinut de olimpicii buzoieni la Focşani a fost „Premiul Special” câştigat de Luca Pană, elev în clasa a VIII-a la Şcoala nr. 1 „Căpitan Aviator Mircea Bădulescu”. Luca a obţinut, în 2017, medalie de aur la Olimpiada Naţională de Matematică, medalie de argint la Olimpiada Naţională de Fizică şi anul acesta s-a calificat în lotul lărgit de juniori pentru Olimpiada Balcanică de Matematică.

Olimpiada Naţională „Ştiin­ţe pentru Juniori” verifică cunoştinţele de chimie, fizică şi biologie ale elevilor de clasele a VII-a, a VIII-a şi a IX-a. Lotul de olimpici ai Buzăului a fost format din Andreea Ioana Bucur, Răzvan Ştefan Costea şi Liviu Gabriel Stoica (de la Şcoala nr. 1), Alexandru Asănache, Maria Teodora Androne (Colegiul Hasdeu) şi Dragoş Sebastian Merişca (Şcoala nr. 11), Luca Pană (Şcoala nr. 1) şi Răzvan Iordache (Şcoala 15).

DISTRIBUIȚI
loading...