Considerată una dintre cele mai importante evenimente umanitare, gala UNICEF de anul acesta a avut printre invitaţi şi reprezentanţi ai învăţământului buzoian. Doi elevi de la Şcoala Cilibia, alături de directorul Doiniţa Guteniuc, au avut ocazia să interacţioneze cu ambasadorii UNICEF România, Andreea Marin, Smiley şi Horia Tecău.

În plus, cei doi elevi, Georgiana Stan (clasa a VIII-a) şi Aurel Istrate (clasa a VII-a) au avut rolul de a reprezenta regiunea de sud-est a ţării în campania pe care UNICEF o duce pentru respectarea drepturilor copiilor.

„Am reprezentat Regiunea de Sud-Est“

„În data de 6 iunie, cei doi elevi ai şcolii noastre au reprezentat, la Gala UNICEF, de la Bucureşti, regiunea de sud-est a ţării pentru a duce mai departe mesajul copiilor cu privire la drepturile pe care aceştia le au. Odată ajunşi acolo, elevii noştri au susţinut o scenetă alături de elevii reprezentanţi ai celeilalte regiuni. Tema acestei scenete a fost dreptul copiilor la informare. Accentul galei de anul acesta a fost pus pe educaţia incluzivă”, a declarat Doiniţa Guteniuc, directorul Şcolii Cilibia.

Potrivit aceleiaşi surse, UNICEF derulează la nivel internaţional un proiect-pilot dedicat copiilor din sistemul de educaţie incluzivă, iar în România proiectul se desfăşoară în şase şcoli. Doar două dintre ele fac parte din ­regiu­nea de Sud-Est, iar una este Şcoala Cilibia, care a fost inclusă în programele UNICEF încă din 2010.

La gala organizată miercuri, 6 iunie, la Bucureşti, au fost prezenţi oameni politici, miniştri, reprezentanţii mai multor ONG-uri, reprezentanţi ai Parlamentului, ambasadorii UNICEF. În România, reprezentanţii UNICEF au ales mai multe persoane publice pentru a deveni ambasadorii organizaţiei. Alături de celebrităţi internaţionale, precum David Beckham, Shakira, Roger Federer sau Serena Williams, ambasadori UNICEF România sunt Gheorghe Hagi, Andreea Marin, Smiley şi Horia Tecău, cei care sunt vocea ce aduce în atenţia publică mesajele copiilor care au nevoie de sprijin astfel încât drepturile lor să fie respectate.

O şcoală decorată de Iohannis

Şcoala Cilibia a fost decorată, în 2015, de către Preşedintele României, cu Ordinul „Meritul pentru învăţământ“ în grad de Cavaler pentru întreaga contribuţie în reducerea abandonului şi absenteismului şcolar.

„De atunci şi până acum eforturile noastre au fost îndreptate către copii şi către comunitate. Cu ajutorul Primăriei Cilibia am construit un centru de zi, <Centru educaţional integrat pentru copiii şi tinerii din comuna Cilibia>, centru ce se adresează preşcolarilor, elevilor începând din clasele pregătitoare şi până în clasa a VIII-a, părinţilor şi tinerilor. Acest centru a fost construit cu fonduri norvegiene şi se află deja la al treilea an de susţinere din partea Primăriei”, a mai declarat prof. Doiniţa Guteniuc.