Actualitate

FOTO | Cum au scăpat polițiștii de suspecții furtului celor 78 de nuci din Mărăcineni

După două luni de anchetă în cazul nucilor tăiați într-o noapte, în noiembrie anul trecut, de pe un câmp de lângă Mărăcineni, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a decis, în baza cercetărilor efectuate de polițiștii din comună, să claseze dosarul deschis pentru furt calificat. Pe repede înainte, anchetatorul Poliției a concluzionat că acuzațiile asupra persoanei pe numele căreia s-au efectuat veri­ficările – una dintre cele 20 indicate de păgubiți  – nu s-au dovedit cu probe, motiv pentru care nu a propus procurorului conti­nuarea urmăririi penale, ci închiderea dosarului. Ca urmare procurorul de caz a dispus ca Secția de Poliție Mărăcineni să reia cercetările pentru furt calificat, dar cu autor necunoscut.

Familia păgubită a ­pri­mit luni acasă rezoluția de clasare, însă oamenii spun că  cercetările nu au fost făcute cu simț de răspundere. Dimpotrivă. ,,Sunt multe neconcordanțe în această rezoluție de clasare, plecând chiar de la numărul de pomi despre care am fi declarat noi că i-am găsit tăiați. Scrie în ordonanță despre 200, iar noi aveam 78, iar asta s-a stabilit și la cercetarea la fața locului. În plus, noi nu am indicat o persoană ca fiind posibil autor al faptei, ci 20. De unde s-a ajuns la una, Burlacu Dan, cum că aș fi depus eu plângere împotriva lui, nu știu. Din acest motiv voi contesta rezoluția Parchetului. Nu mai sper să recuperez ceva, dar vreau dreptate”, ne-a declarat Gheorghe Grama, proprietarul plantației de nuci tăiată de hoți într-o noapte.

Acesta spune că se gândește să depună o plângere la Parchet și împotriva șefului Secției de Poliție Mărăcineni, Valerică Oancea, cel care ar fi efectuat cercetări în acest caz.

Între timp, polițiștii de la Mărăcineni trebuie să reia, potrivit ordonanței Parchetului, cercetările în acest caz. Este puțin probabil ca autorii furtului să mai fie identificați, iar despre lemnul sustras nici atât, cel mai probabil fiind cenușă demult. Oamenii spun că sunt dispuși încă să dea o recompensă consistentă celui care va avea curajul să spună cine a tăiat în miez de noapte 78 de nuci.

Proprietarul și-a refăcut plantația cu alți puieți de arbori și speră ca aceștia să rezite mai mult pe teren decât nucii.

Amintim că, pe 11 noiembrie 2018, Gheorghe Grama și-a găsit livada de nuci tineri tăiată și munca de 12 ani dusă pe apa sâmbetei. De atunci, a făcut drumuri săptămânal la Secția de Poliție Mărăcineni, însă făptașii parcă au intrat în pământ. Cum oamenii legii nu le-au dat speranțe de la început că hoții ar putea fi găsiți curând, sau vreodată, păgubiții au decis să facă propria anchetă pentru a da de urma celor care le-au lăsat pe teren doar cioatele și crengile celor aproape 80 de nuci pe un teren pe care oamenii în dețin în extravilanul comunei Mărăcineni, pe drumul spre Blăjani.

Doar în perioada mai-octombrie 2018, aproape 40 de dosare au fost deschise la Secția de Poliție Mărăcineni, având ca obiect doar infracțiuni de furt. Acestea nu erau soluționate la începutul lui ianuarie 2019 din cauză că nu se cunoșteau autorii. Furturile de lemn sunt obișnuite în zona Mărăcineni iar, în multe situații, oamenii preferă să nu mai depună plângere din cauză că nu mai au încredere că hoții vor fi trași la răspundere.

Cazul lui Gheorghe Grama din Potoceni nu este singular. Potrivit unei informări a Inspectoratului de Poliție Județean Buzău remise redacției OPINIA, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, ,,în perioada mai-octombrie 2018, la nivelul Secției de poliție rurală Mărăcineni au fost înregistrate 35 de dosare penale privind infracțiuni de furt sau furt calificat, ca fiind comise de către autori necunoscuți (…) La nivelul aceleiași secții de poliție, în cursul anului anterior au fost soluționate un număr de 57 de dosare penale privind comiterea unor infracțiuni de furt sau furt ca­lificat, de către autori neidentificați.

Menționăm faptul că potrivit articolului 56 din codul de procedură penală, procurorul conduce și controlează nemijlocit activitatea de urmărie penală a poliției judiciare. Prin urmare, acti­vitățile polițiștilor sunt desfășurate sub coordonarea și supravegherea directă a procurorului de caz”.

Însă, polițiștii sunt cei care trebuie să desfășoare cercetări, iar procurorul de caz pune rezoluție în funcție de probele adunate de aceștia la dosar.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker