Cultură

FOTO | Complexul Brâncovenesc din Râmnicu Sărat, o adevărată comoară a românilor

OPINIA prezintă as­tăzi, în ediţiile print şi on-line, un nou reportaj al rubricii săptămânale cu specific turistic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BUZĂU“, cea mai completă platformă de promovare turistică a Buzăului. „VINO ÎN BU­ZĂU“ a fost concepută de o echipă de jurnalişti, regizori şi producători de televi­ziune, ca o platformă de informare turistică pentru a veni în întâmpinarea turiştilor dornici de aventură şi care doresc să cu­noscă frumuseţile zonei. Conform managerului de proiect, jurnalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BU­ZĂU“  îşi propune să ajute eficient turiştii din ţară şi de peste hotare să descopere obiectivele turistice din judeţul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un conţinut complet cu privire la obiective, tradiţii sau locuri de cazare şi masă din zona Buzăului.

Despre Complexul Brân­covenesc din Râmnicu Sărat, ce dăinuie încă din secolul XVI, se spune că este o adevărată comoară a ro­mânilor. Vechiul palat domnesc atrage astăzi mii de vi­zitatori, după ce a traversat o lungă perioadă în care a fost reabilitat. Cei care aleg să treacă pe aici pot vizita, pe lângă mănăstirea adăpostită de zidurile înalte de apărare, muzeul ce găzduieşte variate expoziţii.

În oraşul Râmnicu Sărat din judeţul Buzău, istoria este la ea acasă. Chiar în centrul oraşului, în spatele unui zid înalt, se află una dintre cele mai valoroase construcţii din vremea lui Constantin Brânco­veanu.

Complexul Brâncovenesc de la Râmnicu Sărat este compus din Casa Domnească, Stăreţia mănăstirii, corpuri de chilii şi o biserică. Zidul de cetate medievală, păstrat parţial de la sfârşitul secolului al XX-lea, a fost restaurat, ca de altfel şi Casa Domnească. Zidul este prevăzut pe laturile de sud şi de est, precum şi la mijloc, cu turnuri patrulatere la exterior şi cu turnuri hexa­gonale la colţuri. Tot în curtea complexului  se află şi o mănăstire  care  a fost zidită în intervalul 1691-1697 şi care a avut un rol de apărare în dublu sens, militar şi spiritual. Biserica a fost  pictată în foiţă de aur de celebrul zugrav din vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, Pârvu Mutu, şi  funcţionează ca bi­se­rică de mir. Pe pisania de la intrarea în biserică sunt trecuţi ctitorii mănăstirii, Constantin Brâncoveanu şi unchiul său Mihail Cantacuzino. Cercetările arheologice au relevat că mănăstirea exista din secolele anterioare, în timpul lui Constantin Brâncoveanu fiind demolate latura vestică a acesteia, precum şi chiliile-anexă, în locul cărora s-a construit Casa Domnească.

Aceasta are o arhitectură ro­mânească, aleasă chiar de marele domnitor. Este compusă dintr-un foişor, două scări laterale şi o pivniţă. Caracterul monastic al complexului brâncovenesc se va menţine până la secularizarea averilor mănăstireşti din 1864. După reabilitare, palatul lui Brânco­veanu a devenit casă pentru sute de tablouri pictate de artişti buzoieni.

Alături de Casa Domnească se află muzeul din Râmnicu Sărat care găzduieşte o mulţime de expoziţii fascinante. Una dintre cele mai interesante este cea dedicată pompierilor. “Aici este expoziţia  dedicată pompierilor râmniceni, suntem legaţi de ei, pentru că în acest complex au funcţionat pompierii şi avem două personalităţi importante din Râmnicu Sărat ale pompierilor, Neron Lupaşcu şi colonelul Pavel Zăgănescu, ­eroul de la Dealul Spirii pe care îi prezentăm aici”, spune Ma­rius Nicolae, directorul Complexului Brâncovenesc.

La etajul clădirii muzeului se află una dintre cele mai fascinante expoziţii de etnografie şi folclor din Buzău. Aici sunt păstrate o mulţime de obiecte folosite cu zeci, chiar sute de ani în urmă, dar şi câteva obiecte vestimentare specifice zonei Râmnicului. O vizită la muzeul din Râmnicu Sărat le poate trezi turiştilor amintiri din copilărie. O  încăpere din muzeu a fost amenajată exact aşa cum era odaia  bunicilor. Nu lipseşte leagănul copilului, obiectele din bucătărie şi soba pentru gătit din casă.

Complexul Brâncovenesc se află în oraşul Râmnicu Sărat, pe strada Primăverii, nr. 4, lăngă Piata Centrală. Programul de vizitare este marţi-vineri  între orele 9.00 şi 16.00 şi sâmbătă-duminică, între orele 9.00 şi 13.30. Preţul unui bilet de intrare este de doi lei pentru adulţi şi un leu pentru elevi  şi studenţi.  Cu programare în prealabil, muzeul poate fi vizitat şi în ziua de luni sau în alte intervale orare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker