18 hasdeieni și-au des­coperit pasiunea pentru robotică și astăzi sunt într-o competiție națională, în urma căreia au șansa de a ajunge la faza internațională des­fășurată la Detroit, SUA. Este vorba despre competiția de robotică „BRD FIRST Tech Challenge Romania”, implementată la ni­vel național de Asociația „Nație Prin Educație”, competiție aflată la a treia ediție.

Cei 18 buzoieni, elevi ai Colegiului Național „B. P. Hasdeu”, au fost atrași de concurs fără a avea nicio experiență în domeniul roboticii. Cu multă ambiție, s-au pregătit intens, ră­mânând în laboratorul pe care l-au organizat la școală cu sprijinul conducerii liceului, chiar și câte șapte-opt ore pe zi, după cursuri. În aceste zile, echipa buzoienilor, intitulată Homosapiens, se află la Iași, unde au loc meciurile Demo Regionale. În competiție s-au înscris 145 de echipe care, după etapa demonstrativă, vor lua parte la cele două etape regionale eliminatorii, iar cele mai bune echipe se vor prezenta la faza națională de la București.

„Am primit un grant de 5.000 euro”

Echipa Colegiului Hasdeu este compusă din Ioana Arădoaie, Andrei Barbu, Sebastian Besoiu, Daria Dima, Marina Drăgan, Bianca Dumitru, Alexandru Florea, Liviu Gheorghe, Radu Hanganu, Adrian Mortu, Andrei Năpruiu, Ștefan Neacșu Miclea, Eduard Petre, Matei Popescu, Alexandru Șer­bănică, George Vănuță, Bogdan Vlad, Raul Voinea.

„Am aflat despre acest proiect în urma unei prezentări realizate de cei de la <Nație Prin Educație> în școlile din țară. Ne-am organizat, am îndeplinit condițiile impuse de organizatori pentru înscriere, apoi am primit, la fel ca toate echipele aflate la prima participare, un grant de 5.000 euro constând în piese, motor turbo etc, plus o imprimantă 3D”, a declarat pentru OPINIA Alexandru Florea.

Inspirați de Roverul trimis pe Marte

La fel ca toate echipele din competiție, buzoienii au avut sarcina de a realiza un robot respectând indicații precise. Fiecare robot trebuie să fie capabil să facă față acelorași probe impuse de organizatori. În primă instanță, participanții au luat parte la etapa Demo, unde organizatorii verifică dacă echipele au respectat condițiile impuse.

„Tema de anul acesta este <Rover Ruckus>, bazată pe celebrul Rover trimis de NASA pe Marte”, explică buzoianul Alexandru Florea.

Practic, în faza demonstrativă de la Iași, roboții fiecărei echipe sunt amplasați pe o suprafață de lucru rea­lizată din spumă cu memorie, în mijlocul căreia se află un spațiu de depozitare, iar în extremități sunt poziționate sfere și cuburi pe care roboții trebuie să le culeagă. Pe parcursul a trei minute, fiecare echipă trebuie să demonstreze că robotul ei are o ­anu­mită autonomie, iar atunci când este dirijat de un driver, poate lua cuburile /sferele și le poate grupa corect.

„Această etapă a fost practic o inspecție pentru a vedea dacă roboții au fost realizați corect. Această fază nu este eliminatorie. Majoritatea echipelor a primit cri­tici și am fost atenționați că urmează fazele regionale când nicio abatere nu va mai fi tolerată”, a mai declarat Alexandru Florea.

„Sunt colegi care au stat șapte-opt ore în plus la școală după cursuri”

În ceea ce privește munca depusă pentru realizarea robotului, hasdeienii spun că s-au bazat foarte mult pe răbdare și sacrificiu.

„Noi am pornit această experiență de la zero. Cred că ai nevoie de răbdare și mult sacrificiu. Niciunul dintre noi nu avea experiență în domeniu, dar în timp ne-am documentat. Având această pasiune, am realizat lucruri speciale, ținând cont că nu aveam experiență. Când spun că este nevoie de sacrificiu mă refer că a fost nevoie de muncă în timpul nostru liber. Sunt colegi care au stat șapte-opt ore în plus la școală după cursuri. Conducerea liceului ne-a pus la dispoziție o sală pe care am transformat-o în atelierul nostru și unde putea intra oricine era interesat de munca noastră. De asemenea, am mers și am prezentat robotul și în alte școli”, a mai declarat Alexandru Florea.