Membrii Clubului 3,14 din Colegiul Hasdeu şi-au dat întâlnire miercuri, 21 noiembrie, la Biblioteca Judeţeană, cu elevi din alte licee din municipiu în cadrul unui eveniment dedicat lecturii. „Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunţa” a fost organizată de elevii hasdeieni cu ocazia împlinirii a 125 de ani de Bibliotecă Publică la Buzău.

Din păcate, la invitaţia membrilor Clubului 3,14 nu au răspuns decât elevii Colegiului „M. Eminescu”, care au venit însoţiţi de profesorii de limba şi lite­ratura română Elena ­Do­garu şi Mihaela Nicolae.

Recital Bianca Mihai & band

Din programul manifestării au făcut parte momente muzicale susţinute de Bianca Mihai, devenită celebră după prestaţia la Românii au Talent, alături de trupa ei, formată din hasdeienii Matei Sava, Andrei Sava şi Mihai Preda, un moment de teatru, discuţii despre beneficiile lecturii, lansarea cărţii „Mică istorie a unui secol mare” etc.

„De fiecare dată când preiau ca diriginte o clasă nouă îi rog pe copii să scrie ceva despre ei; ceva ce ei consideră că eu ar trebui să ştiu. Maria, una dintre eleve, a scris că atunci când era mică, mama, când voia să o pedepsească, îi lua cărţile şi o trimitea afară să se joace. Am crezut că Maria exagerează, dar după ce am început să o cunosc am înţeles că nu poate fi o pedeapsă mai mare pentru ea decât să îi smulgi o carte din mână. Cred că lectura chiar poate fi o formă a fericirii. Clubul 3,14 a încercat să organizeze fel de fel de activităţi care să promoveze lectura. Uneori există şi poziţii mai puţin normale; am auzit copii cărora le este ruşine să fie văzuţi cu cărţi în mâini pentru a nu fi consideraţi tocilari”, a declarat profesorul Dan Solcan, coordonator al Clubului 3,14.

O bibliotecă pentru asistaţii sociali

Profesorul Colegiului Hasdeu a enumerat cele mai importante activităţi organizate de Clubul 3,14 dedicate lecturii.

„De ziua lecturii, elevii noştri s-au îmbrăcat în cărţi, copiii desenând costume sub forma coperţii cărţii pe care o iubeau cel mai mult. Am pornit aşa pe stradă, unde mulţi oameni ne-au felicitat, alţii ne-au întrebat împotriva cui strigăm. Dacă au văzut că nu este vorba despre politică, au plecat. O a doua experienţă a fost aceea de a dona cărţi pentru asistaţii social de pe strada ­Spe­ranţei. Am aflat de la televizor că ei îşi doreau cărţi, asta ne-a plăcut foarte tare şi am mers să le dăruim cărţi. Unul dintre asistaţii social a devenit chiar ­bi­bliotecarul bibliotecii pe care am donat-o noi”, a mai declarat Dan Solcan.

Cea mai importantă campanie derulată de membrii Clubului 3,14 a fost cea din 2013, cu ocazia concursului naţional Rock Fm dedicat alegerii celei mai interesante cauze propuse de un ascultător, care urma să fie susţinută de câţi mai mulţi oameni. Marele premiu la acest concurs a fost o chitară Squier by Fender Bullet Stratocaster HSS, iar unul dintre ascultătorii care au susţinut cauza câştigătoare avea să primească un Chopper Harley Davidson.

„Am reuşit cu nişte copii să învingem nişte adulţi”

„Fiecare concurent trebuia să vină cu o idee pe care trebuia să o susţină. Unii au venit, de exemplu, cu ideea: lupta împotriva manelelor, alţii cu religia în şcoli. Trebuia să atragi cât mai mulţi oameni pentru a câştiga. Noi am aflat târ­ziu de concurs. Erau deja 740 de cauze susţinute de adulţi lansate în concurs, am intrat şi noi, am recuperat handicapul şi am ajuns prima dată în primii cinci. Ne trezeam la 4 dimineaţa şi scriam noi texte, noi argumente pentru cauza noastră. Am ajuns pe poziţia I şi am câştigat chitarele. Rock Fm ne-a susţinut cauza un an de zile. Am reuşit cu nişte copii să învingem nişte adulţi. Iar motocicleta a ajuns la un buzoian care ne-a susţinut cauza, Ciprian Epuraş, absolvent al Colegiului Eminescu Buzău”, a mai declarat profesorul Dan Solcan.

În continuarea evenimentului profesorul Amalia Gabriela Şerbu, de la Colegiul Hasdeu, a împărţit chestionare elevilor prezenţi, chestionare ce se leagă de structura concursului Humanitas în Licee. Cei prezenţi au avut de răspuns la întrebări precum „Care este cartea care ţi-a lăsat cele mai multe întrebări?”, „Titlul unei cărţi care ţi-a stârnit curiozitatea?”, „O carte pe care ţi-ai dori să o citeşti?”, „Ce întrebare te-a urmărit la diferite vârste?” etc.

„Cărţile lansează întrebări şi nu răspund întotdeauna la întrebări sau ne răspund cu alte întrebări. De aceea lectura este un exerciţiu inepui­zabil care ne urmăreşte toată viaţa, de la primele poveşti pe care ni le citesc persoanele dragi, până la poveştile pe care noi ajungem să le spunem la vârsta potrivită”, a declarat profesorul Amalia Gabriela Şerbu.

DISTRIBUIȚI
loading...