Evaluarea Națională a debutat astăzi, luni 11 iunie, cu prima probă, cea scrisă la limba și literatura română. 3.764 de absolvenți buzoieni ai clasei a VIII au fost așteptați în cele 34 de centre de examen, urmând ca pe 13 iunie să se desfășoare proba scrisă la Matematică.

În urmă cu puțin timp, în fața Școlii nr. 1 „Căpitan Aviator Mircea Bădulescu”, zeci de părinți își așteptau copiii să iasă din primul examen important din viața lor. În timp ce elevii erau foarte încântați de nivelul de dificultate al subiectelor, unii părinți erau în lacrimi, dovadă a emoțiilor pe care le-au trăit.

La primul subiect, elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat şase cerinţe pe baza unui text la prima vedere şi au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la genul epic a textului dat. Textul a fost selectat din romanul „Inocenţii” al Ioanei Pârvulescu. La al doilea subiect, elevii au primit tot un text la prima vedere, cu şase cerinţe, şi au avut de redactat o naraţiune de 150-200 de cuvinte în care să relateze o întâmplare petrecută în Cetatea Alba Carolina. Textul a fost selectat din revista National Geographic.

„Mă așteptam să fie mai greu”

 „După părerea mea a fost destul de ușor, dar am avut emoții pentru că nu știam ce subiecte ne vor pica. Eu zic că am făcut destul de bine. Cel mai dificil subiect pentru mine a fost, cerința b, de la subiectul I. M-am încurcat puțin, dar până la urmă am rezolvat. Trebuia să definim genul epic. Mă așteptam să fie mai greu. Îmi doresc să fiu admisă la Liceul <Al. Marghiloman>”, a declarat pentru OPINIA Mihaela Țigău.

„Ceva mai dificil a fost subiectul cu frazele”

„A fost destul de ușor. Un subiect ceva mai dificil mi s-a părut cel cu frazele, la care nu mă prea pricep eu. Aș vrea să fiu admis la Colegiul „M. Eminescu”, la profilul Filologie-Bilingv Engleză. Aș avea nevoie de media 8, aproape 9 și cred că o să reușesc”, a declarat Romulus Necula.

„Subiecte ușoare”

„Subiectele mi s-au părut ușoare. Primul text, cel cu compunerea, de la genul epic, nu spune nimic despre narator, dar în rest a fost ușor. O altă problemă poate a ridicat cerința referitoare la modul de formare a cuvântului <auriu>. Unii au scris prin derivare, iar alții prin schimbarea valorii gramaticale. Îmi doresc să fiu admisă la Colegiul <Mihai Eminescu>, la Biochimie sau Științe Sociale”, a declarant Beatrice Tudor.

Rezultatele vor fi afişate pe 19 iunie. Contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi între orele 14.00 – 19.00 în timp ce soluţionarea contestaţiilor va avea loc între 20 şi 22 iunie. Rezultatele finale vor fi afişate pe 23 iunie. 

DISTRIBUIȚI
loading...