Actualitate

FOTO | Ce au aflat luni peste 200 de liceeni despre meseria de polițist

O activitate de prezen­tare a profesiei de polițist cu un format total nou a fost desfășurată luni, 11 martie, la Muzeul Județean. Un element de noutate a fost participarea reprezentanților structurilor operative, unor importante structuri în IPJ Buzău. E de remarcat participarea inspectorului-șef la această activitate, în premieră, aceasta făcând o prezentare a activității personale și a percepției proprii asupra acestei meserii.

„Am înlocuit <Polițist pentru o zi> cu această activitate, încercând să fim ceva mai vizibili”, a spus șeful Poliției buzoiene, cms. șef Laurențiu Pantazi, care a și deschis seria prezen­tărilor ofițerilor de poliție care au dorit să dialogheze cu adolescenții interesați în mare parte să realizeze o carieră în Poliție. Aceasta fiind intenția declarată, liceeni participanți la activitate au aflat mai mult despre structurile Poliției, mai mult decât în orice altă activitate derulată până acum de această instituție cu școala, fiind prezentate  chiar și structuri care nu prea au  sau nu au deloc vizibilitate pentru populație.

Ce le-a spus șeful Poliției buzoiene liceenilor despre profesia de polițist

„Este una dintre primele activități din seria din acest an prin care marcăm Ziua Poliției Române. Îi am alături pe colegii mei din principalele structuri ale Inspectoratului Județean de Poliție, inspectorat care numără aproximativ 1.000 de polițiști. Ne adresăm unei populații de aproape  500.000 de locuitori. Avem în administrare undeva în jur de 100 de imobile și un parc auto de 300-400 autospeciale. Am dat aceste repere ca să înțelegeți amploarea. Cred că suntem, dacă nu prima,  printre cele mai importante entități din punct de vedere statistic, nu mai spun de misiunile pe care le avem din județul Buzău”, a spus inspector șef de poliție , cms. șef Laurențiu Pantazi.

Șeful IPJ Buzău a vorbit despre profesia de polițist și din poziția de conducător a unui  serviciu județean ce funcționează cu 1.000 de oameni. ,,Acest mamut pentru județul Buzău este condus de subsemnatul de aproximativ șapte ani. Sunt ofițer de combaterea crimei organizate; aceasta a fost specializarea mea din Academia de Poliție și aici este locul unde am lucrat cel mai mult, atât ca ofițer, cât și șef al serviciului. Am mai lucrat la structuri de informații tot la nivel de ma­nagement și în structuri ale Poliției Economice, cum se numea atunci. Am trecut prin câteva formațiuni în timp de vreo 24 de ani. De 24 de ani sunt polițist, la Buzău de vreo 22”, a făcut pe scurt o prezentare a cariei sale de polițist, specificând că această experiență profesională   îi permite să vorbească de profesia de polițist „dincolo de pasiuni, dincolo de sentimentalisme”. Pantazi i-a mai invitat pe tineri să se intereseze despre „cea mai frumoasă profesie din lume”, cel puțin așa susține managerul polițiștilor buzoieni.

„Vă asigur, acum, după 24-25 de ani, că este una dintre cele mai frumoase profesii din lume, iar pentru mine este cea mai frumoasă profesie. Este o condiție obligatorie să-ți iubești profesia, mai ales în poliție, dar cred că în toate profesiile este valabil acest lucru, altfel munca va fi foarte grea și ingrată și vei fi pus la grele încercări în a abandona meseria”, a mai spus Pantazi.

Cum văd șefii structurilor meseria de polițist

Gabriel Hurlup, șef Birou Investigații Criminale, unul dintre supra­viețuitorii exploziei de la Mihăilești, a fost prezent la întâlnirea cu tinerii și le-a vorbit în calitate de polițist cu o vechime de 15 ani în această structură, amintind de cooperarea cu celelalte structuri, dar și importanța acestui serviciu în cooperarea internațională. ,,Colaborăm cu toți colegii din teritoriu, cu toate instituțiile din cadrul MAI, și mai mult, colaborăm cu Interpol, cu un caz chiar cu FBI”.

În ceea ce privește profesia de polițist acesta a spus că: „Meseria de polițist este o meserie de vocație, este o meserie foarte frumoasă. Îmi aduce foarte mari satisfacții profesionale, în primul rând, și la nivel de colectiv, familie, pentru că atunci când ajungi acasă și ai obținut un rezultat bun, ai muncit cu colegii, și care îți oferă un statut de  om mulțumit, atunci și cei de lângă tine vor fi mulțumiți de ceea ce ești și ceea ce reprezinți”.

Cms Alexandra Ariana Oprea,  cu o experiență de un deceniu în această profesie, le-a explicat tinerilor despre ceea ce înseamnă munca la Ordine Publică, acolo unde activează în prezent după ce a trecut pe la mai multe servicii:” Am activat inițial în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității, Economice. Apoi la Biroul Control Intern și apoi la Biroul de Siguranță și Ordine Publică, la Secția de Poliție Rurală Berca. Dacă o să aveți ocazia să activați într-o astfel de structură veți avea ocazia să învățați și din celelalte domenii. Este nevoie de dorința dumneavoastră de a ști, de a vă dedica acestei profesii, dar vă asigur de satisfacțiile sale”.

 Mihai Tărtăreanu,șeful  de la Acțiuni Speciale Buzău, polițist din anul 2001, iar din 2007 șeful acestei structuri, a spus despre profesia de polițist că „Este o meserie de vocație ca și celelalte linii de muncă. În spatele acestui brand este multă dorință, multă dăruire și multă transpirație   Colegii mei, dacă nu îi vedeți în mod curent pe stradă – și asta e un semn bun –  în principal se vede intervenția în traseu. Sunt în totalitate dedicați. Sunt oameni extrem de implicați în ceea ce fac dovadă că la ultima competiție la nivel național, SAS s-a clasat în 2017 pe locul III, anul trecut, pe locul I”.

Cms șef  Spiridon Magdalena, șef Serviciu Criminalistic a vorbit în numele a 30 de experți, colegii din acest serviciu. După o prezentare a serviciului în care activează, ofițerul de poliție a spus  că după o activitate care a început în 1999 ar lua-o de la capăt tot cu această profesie: „Activez în Poliție din 1999 și nu am întâlnit până acum două cazuri identice. E o activitate care te provoacă în fiecare zi să deții ultimele cunoștințe în domeniu, care nu te plictisește, nu intervine rutina, este frumoasă și dacă m-ar întreba cineva ce aș vrea să mă fac aș spune că tot polițist”.

Au mai stat de vorbă cu elevii reprezentantul Serviciului Rutier, Remus Necula,  Ciulei Valerică, șeful Serviciului de Investigare a criminalității Economice, Dragoș Neagu  șeful Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase. La discuții, în calitate de organizatori au fost prezenți din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității  Emilia Mihăilescu și Malvina Tarcoci. De asemenea, au mai fost preyenți ofițerii de poliție de la Biroul Resurse Umane Doinița  Mihalache și, bineînțeles, reprezentantul  Biroului de Presă, Ane Marie Vrapciu.

Activitatea de astăzi a fost parte componentă a proiectului „Meseria perfectă pentru mine” ce se desfășoară în cadrul Liceului Grigore Moisil de cinci ani consecutiv și avem o colaborare foarte veche cu reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Buzău, obiectivul principal al proiectului fiind orientarea profesională. Anul acesta ne-au invitat cu un număr mai mare de elevi, cu toate clasele de a XI-a pentru a primi toate informațiile despre ceea ce înseamnă profesia de polițist”, a declarat Cristina Toma, coordonator proiect, prof. Liceul Tehnologic ”Grigore C. Moisil” din Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker