• Ea va pregăti piloţii de la Baza Aeriană Boboc

Eveniment deosebit joi, la Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Perso­nalului Aeronautic (BAIFPA) din localitatea Boboc. Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a devenit, la doar 30 de ani, prima femeie pilot instructor din Forţele Aeriene Române pe un avion echipat cu motor cu reacţie. Pentru a obţine ­ca­lificarea respectivă, de această dată, ea a schimbat locurile cu instructorul său, comandor Marius Ioniţă, pentru a efectua zborul de evaluare. Mai exact, Oana a folosit cea de-a doua cabină a aeronavei – locul destinat instructorului, iar Marius Ioniţă a ocupat locul din faţă, având de această dată calitatea de elev, dar şi de evaluator.

Dornică să îşi urmeze pasiunea, proaspătul instructor  a declarat că nu a avut deloc emoţii pentru zborul de evaluare şi a adăugat că pentru ea acest pas este unul firesc în viaţa oricărui pilot. Pe de altă parte, Oana speră ca în viitor să pregătească şi alte reprezentante ale sexului frumos, care doresc să-şi urmeze pasiunea.

„Mă bucur că în sfârşit am atins acest nivel”

,,Cred că asta a venit ca o continuare normală a carierei mele de pilot, în special, aici, în şcoală. Eu am ales să fac asta încă de când eram la cursul de bază. Am ales să rămân aici, am ales să devin instructor şi mă bucur că, în sfârşit, am atins acest nivel. (…) Nu ştiu dacă este mai dificil pentru o femeie decât pentru un bărbat. Cred că necesită aceleaşi calităţi, aceeaşi îndemânare, aceeaşi pasiune şi dragoste pentru zbor. Este adevărat că responsabilitatea mea, de acum va fi nu numai pentru pregătirea mea ca pilot, voi răspunde şi de pregătirea celor mai mici şi sper să o fac cât mai bine”, a menţionat căpitanul Andreea Oana Ardeleanu.

La rândul său, instructorul Marius Ioniţă a declarat că nu avut deloc emoţii în ceea ce priveşte acest zbor, având în vedere că Oana este un pilot foarte bine pregătit şi profesio­nist. A recunoscut însă că eleva sa va fi unul dintre cei mai buni piloţi-instructori din această bază aeriană.

,,Are o dezinvoltură naturală”

,,S-a comportat aşa cum mă aşteptam, aşa cum o cunosc, foarte bine, pregătită până la cel mai mic detaliu. Nu am avut emoţii, ea are o dezinvoltură naturală. Este foarte bine pregătită, nu are nici cea mai mică reţinere, este aşa cum trebuie să fie un pilot-instructor. Va fi unul dintre cei mai buni piloţi-instructori din această bază aeriană. Pot spune că am trăit bucuria faptului că am atins acest nivel cu încă un pilot din cadrul escadrilei şi astfel ne putem îndeplini ­mi­siunea pentru care suntem aici – să formăm piloţii Aviaţiei Române. În spate, nu este munca mea personală, ci a tuturor celor care sunt în escadrila personalului tehnic care deserveşte această escadrilă şi cu toţii suntem mândri de ceea ce am realizat”, a declarat comandor Marius Ioniţă, comandantul Escadrilei a 2 a Aviaţie Instrucţie.

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu este pilot în cadrul Escadrilei 2 Instrucţie din anul 2011. De-a lungul carierei sale, a absolvit cursuri de pregătire profesională atât în ţară cât şi în străinătate şi a parcurs integral programul de pregătire pentru a deveni instructor pe aero­nava cu reacţie IAR 99. Avionul subsonic de antrenament avansat şi atac la sol IAR-99, proiectat integral în România, a executat primul zbor la data de 21 decembrie 1985, de pe aeroportul Craiova, şi se află în dotarea  BAIFPA şi a Bazei 95 Aeriană.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Ieri am urmarit cu placere zborul pentru licentiere a cpt. Andreea Ona Ardeleanu, cand a survolat zona de antrenament de pe Valea Slanicului, pret de cateva zeci de minute, cand a executat diverse manevre la mare sau la joasa altitudine. Stiam din presa ca va evolua un ofiter femeie la mansa avionului romanesc IAR 99, pentru a obtine certificarea finala de instructor.
    Felicitari Andreei dar si tuturor celor care asigura zborurile flotilei Boboc.

Comments are closed.