Artistele buzoiene de muzică populară Adriana Stuparu, Claudia Colniceanu, Flavia Cochir­leanu și Maria Ichim, alături de Diana Toma, buzoianca recunoscută pentru colecția de costume populare, împreună cu ambasadorul Ioana Bivolaru, au demonstrat românilor plecați în Portugalia cât de frumoase sunt încă tradițiile și obiceiurile autohtone, dar mai ales cu câtă mândrie le poartă artiștii noștri, oriunde sunt chemați în lume.

Evenimentul intitulat „Ziua Iei” a avut loc duminică, 23 iunie, la sediul Ambasadei României din Lisabona, fiind organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Lisabona și Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman“ din Buzău. A fost pentru al treilea an consecutiv când cele două instituții românești din Lisabona sărbătoresc Ziua Universală a Iei, piesă emblematică a portului tradițional românesc.

Anul acesta, programul a cuprins un concert de mu­zică românească, sus­ținut de Adriana Stuparu, Claudia Colniceanu, Flavia Cochirleanu și Maria Ichim, precum și un stand gastronomic și o prezentare a expoziției de costume populare românești „Zestrea Dianei”, aparținând buzoiencei Diana Toma.

„Pur și simplu, străinii din public au uitat să respire”    

„Am ajuns la Lisabona ca să le arăt și celor care au părăsit țară că noi încă suntem alături de ei cu sufletul și cu portul tradițional. Îi mulțumesc doamnei ambasador pentru că am luat parte la acest eveniment extraordinar. Reacțiile lor, a oamenilor din public, au fost peste așteptările mele, pur și simpli uitau să respire. Pe lângă portughezi au fost și alte naționalități, de exemplu, mexicani. Aici am expus doar 15 ii, dar s-a pus mult suflet în organizare și m-a umplut de bucurie evenimentul acesta”, a declarat Diana Toma pentru TVR Moldova.

Reamintim că Diana Toma are o colecție de peste 100 de costume populare de prin toate colțurile țării: Muscel, Vrancea, Vâlcea, din zona Mehedinți, Dolj, Ardeal, de la Buzău ori din Banat. Toate fac parte din categoria costumelor de sărbătoare și de ceremonial. Materialele folosite la confecționarea lor sunt pânza de casă, borangicul, țelul, firul metalic drept, firul de argint, mărgelele etc. Profesoara de engleză din Buzău  susține că iile sunt terapeutice și că te încarcă cu ener­gie când sunt purtate.

În colecția sa, Diana are piese vechi, inclusiv din se­colul al 19-lea, toate sunt valoroase, însă una este mai aparte decât toate. Este vorba despre un costum de Muscel a cărui cămașă este izbitor de asemănătoare cu una dintre cămășile Reginei Maria, expusă în muzeul de la București. Este costumul pe care Diana îl iubește cel mai mult.

DISTRIBUIȚI
loading...