Chiar dacă multe femei au pe acasă cel puţin o ie, puţini se pot mândri că mai deţin de la bunici costume populare autentice. Însă buzoianca Diana Toma are deja în colecţia ei peste 100 de costume populare de sărbătoare şi de ceremonii. Pasionată de arta populară, Diana a învăţat cam tot ce se poate despre portul popular, iar acum bucură ochii oamenilor prin expoziţiile la care participă.

Recent, buzoianca a fost la Chişinău, fiind invitată pe canapeaua „Matinalilor“, la TVR Moldova, pentru a vorbi despre portul popular din perspectiva unui colecţionar.

„Le tratez ca pe copiii mei“ 

„Am adus prima dată 25 de exemplare, apoi 60, iar acum am venit cu drag la Chişinău cu peste 100. Ele îmi dau energia bună, energia pozitivă şi cu drag le voi mai colecţiona, pentru că am o dragoste aparte pentru aceste vestimentaţii. Le tratez ca pe copiii mei, este un cufăr cu vieţi, toată zestrea mea. Acolo sunt toate dorurile, toate lacrimile, dragostea pentru copii, iubirea depusă de femei în timpul realizării acestor obiecte vestimentare”, a declarat Diana Toma.

Întrebată despre cum păstrează costumele şi cum reuşeşte să le întreţină astfel încât să nu îşi piardă din frumuseţe şi din valoare, buzoianca a precizat că are un dressing aparte pentru ele, şi evită de fiecare dată să le cureţe sau să le spele în exces, pentru a nu le deteriora.

Costumul vedetă seamănă cu cel al Reginei Maria

„Sunt adunate cu foarte multă dragoste, ele reprezintă geniul creator al femeii românce, şi vreau să fiu un mesager complet al tradiţiei. Mi-e milă uneori şi să le port, să nu se deterioreze. Prefer să le expun. Dintre toate, costumul vedetă vine de la Rucăr, seamănă cu cămaşa Reginei Maria şi chiar am fost sunată să mi se dea o veste bună, că voi mai primi încă una, la fel de veche, autentică, şi nu pot decât să mă grăbesc către casă şi să o recuperez. Într-a­devăr, păstrarea lor e foarte dificilă, nu trebuie <agresate> de detergenţi şi au dressingul lor special. Au peste 100 de ani, şi sper să mai reziste încă pe atât. Achiziţionarea e costisitoare, dar aventura mea fabuloasă este plăcută, deci se merită. Am costume de mireasă, de naşă, de druşcă, de ceremonie, şi nu mă voi opri aici, zestrea domniţei D’IA continuă!“, a promis Diana Toma.

Evenimentul de la Chişinău a fost organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, ultima zi de duminică a lunii iunie fiind declarată „Ziua Portului Popular”. Scopul sărbătorii a fost valorificarea costumului autentic popular românesc şi ale etniilor conlocuitoare din republică, cunoaşterea pieselor componente ale costumului şi ale simbolurilor acestuia, precum şi promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

Costumele buzoiencei, prezentate la secţiunea ,,Costumul Oaspete“  

Ediţia din acest an a Zilei Naţionale a Portului Popular a avut trei componente prio­ritare: costumul de patrimoniu, costumul oaspete, costumul modern inspirat din cel tradi­ţional. Au fost expuse atât costume tradiţionale integrale pentru femei, bărbaţi şi copii, cât şi elemente de port, iar zona Costumului Oaspete a reprezentat seria de costume din colecţia Dianei Toma (58 costume integral). Evenimentul  a fost completat de un program artistic, cu caracter cognitiv-distractiv, în care au evoluat colective şi interpreţi de muzică folclorică şi etno: orchestra naţională de muzică populară ,,Lăutarii”, condusă de Nicolae Botgros, orchestra de muzică populară a Filarmonicii Naţiona­le ,,Folclor”, condusă de Petre Neamţu, colectivele folclorice ,,Romaniţa” şi ,,Vălenaşii”, corul popular din Tvardiţa, Nicolae Paliţ, Valentin Butucel, Vasile Iovu, Diamanta Paterău, Nica Dudca, Viorica Moraru, Silvia Goncear, Raisa Bârnaz şi formaţia „Folclor”.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Tenace și perseverentă, posesoarea unei frumoase culturi umaniste, Diana Toma reușește să marcheze, de una singură, Centenarul Marii Uniri cu o expoziție-tezaur național, chiar în inima Basarabiei străbune. Un sincer și binemeritat Bravo!

Comments are closed.