Educație

FOTO | Buzoianca Bianca Rîmniceanu, prezentă în Coreea de Sud, la dezbaterea despre drepturile femeilor

• „Coreenii folosesc, chiar și când vorbesc de țara lor, de oraș, de familie, cuvântul <al nostru>, și nu <al meu>”

Pasionații de muzică s-ar putea să și-o amintească pe buzoianca Bianca Rîmniceanu de pe vremea când făcea parte din trupa S.G. Project, condusă de George Stănescu. Astăzi însă, tânăra absolventă a Colegiului „B. P. Hasdeu” este în ultimul an la Masterul pe care îl face la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine în domeniul Studii Est-Asia­tice, specializarea Limba Japoneză. Pasiunea pentru limbile asiatice a făcut-o pe Bianca Rîmniceanu să ia parte la un proiect derulat în Coreea de Sud, la Universitatea Ewha Womans din Seul, considerată de mulți drept cea mai mare și prestigioasă universitate pentru femei din lume.

În timpul proiectului, buzoianca a fost selectată să participe la cea de a 30-a ediție a International Youth Forum din Coreea de Sud, eveniment derulat în luna iulie. Aproape 200 de tineri din peste 40 de țări din întreaga lume au luat parte la conferințe având ca temă principală integritatea și incluziunea socială.

„Am descoperit dificultățile create de presiunea pusă asupra femeilor din diferite țări”

Bianca Rîmniceanu a vorbit pentru OPINIA despre experiența trăită în Coreea de Sud pe parcursul a o lună și jumătate.

„Am plecat la Ewha Woman’s University din Seul în iunie, pentru un proiect ce avea ca tema principală drepturile femeilor pe plan global. Acolo am avut încă șase colege din țări diferite – India, Indonezia, Maroc, Turcia, Puerto Rico – și, sub coordonarea universității, am avut seminarii, conferințe, workshop-uri și forumuri pe tema sexismului pe tot felul de planuri. În cadrul acestui proiect am mai participat și la un talk show, în care am discutat în fața ­pu­blicului, alături de alți colegi din Indonezia, Maroc, China și Algeria, despre sistemul educațional din țara fiecăruia. Am descoperit dificultățile create de presiunea pusă asupra femeilor din diferite țări ale lumii, deoarece fiecare persoană din cadrul proiectului explica situația actuală din țara proprie. De asemenea, am studiat și modul în care discriminarea este răspândită în media și am lucrat în cadrul echipelor la eventuale soluții ce ar putea spori toleranța în rândul societății în care trăim”, a declarat Bianca.

Ewha Woman’s University este o universitate privată de femei din Seul, fondată în 1886 de către Mary F. Scranton sub împăratul Gojong. În prezent, este cel mai mare institut educațional din lume și este una dintre cele mai prestigioase universități din Coreea de Sud.

„Participarea noastră acolo cred că ne va ajuta să ne implicăm în rezolvarea problemelor societății”

În timpul proiectului de­dicat drepturilor femeilor, buzoianca a fost selectată să participe la International Youth Forum.

„Acest eveniment a avut drept temă <Inclusion and Inclusiveness>, despre capacitatea omului de a se adapta unei alte culturi și toleranța pe care o putem dezvolta, sentimentul de acceptare a diversității. A ținut o săptămână, am fost în total 180 de participanți din peste 50 de țări, selectați din 5.000 de aplicanți. Acolo am avut conferințe și seminarii cu profesori universitari din Coreea de Sud, din străinătate, am avut activități în echipe, am prezentat situația curentă a țării noastre, eu fiind reprezentantul României alături de o altă fată. Cred că cel mai important aspect în cazul proiectelor în care am participat a fost dorința colectivă de a aduce o schimbare în jurul nostru. Și consider că participarea noastră acolo ne va ajuta să ne implicăm în rezolvarea problemelor societății, încercând să aducem o mică schimbare ce poate duce la un impact mai mare pe viitor”, a mai declarat Bianca Rîmniceanu.

„În Coreea de Sud îți poți lăsa oriunde bunurile de valoare, pentru că nimeni nu le fură”

Dincolo de subiectele dezbătute, buzoianca a fost fascinată de Coreea de Sud și de mentalitatea oamenilor de acolo.

„Țara se știe că este foarte dezvoltată tehnologic, tot ceea ce am vizitat în Coreea de Sud m-a fascinat deoarece combină armonios elementele tradiționale cu cele actuale. În ceea ce privește oamenii, mentalitatea și modul de a acționa sunt diferite de ale noastre, însă eu studiez diferențele acestea la masterat, deci nu m-au surprins și m-am adaptat rapid. Consider că mi-a conturat mai mult personalitatea și m-a ajutat să mă descopăr mai bine, să ajung mai aproape de femeia ce doresc să devin. Vorbind despre mentalitatea coreenilor, am sesizat o cultură a apartenenței, folosesc în orice context cuvântul <uri> care înseamnă <noi> sau <al nostru>. Și atunci când vorbesc de țara lor, de oraș, de familie, totul este <al nostru>, nu <al meu>. Societatea este colectivistă, omul respectă locul lui în cadrul echipei și trudește pentru ca toți să exceleze ca grup. În Coreea de Sud, numărul de furturi este foarte scăzut, îți poți lăsa lucrurile de valoare oriunde pentru că nimeni nu va încerca să le ia, ei sunt crescuți cu acest sentiment de siguranță în public”, a mai declarat Bianca.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker