Ansambluri folclorice din şapte ţări au poposit joi la Buzău cu ocazia Festivalului Internaţional de Dansuri Folclorice „Plaiurile Mioritice”, organizat de către Centrul Judeţean de Cultură şi Artă, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Buzău. Dansatori în costume tradiţionale din Lituania, Polonia, Israel, Turcia şi Statele Unite la Americii, alături de reprezentanţii Ansamblului „Plaiurile Mioriţei” din Buzău, s-au întâlnit cu primarul Constantin Toma, preşedintele Consiliului Jude­ţean Petre Emanoil Neagu şi cu vicepreşedintele Adrian Petre. Invitaţii şi-au prezentat costumele şi, unii dintre ei, au cântat piese din folclorul propriu, declarându-se încântaţi de primirea de la Buzău.

Cea de a V-a ediţie a festivalului se va desfăşura în perioada 26-29 iulie în Parcul Crâng. Din păcate, ploaia de joi a obligat organizatorii să anuleze parada ansamblurilor, programată pe traseul Primăria Buzău – Parcul Crâng, iar festivalul s-a desfăşurat la sala Consiliului Judeţean, începând cu ora 18,00.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, tot în Parcul Crâng, va avea loc Târgul Internaţional de Meşteşuguri Tradiţionale, în cadrul căruia meşteri din Israel, America, Slovacia, Lituania şi România îşi vor expune creaţiile. Târgul va fi deschis zilnic între orele 12,00 şi 20,00.

„O perioadă tulbure în care trebuie să facem oamenii să înţeleagă că trebuie să fie mai buni“

„Avem alături de noi reprezentanţi din şapte ţări. O surpriză plăcută este prezenţa reprezentanţilor din Statele Unite ale Americii. Cred că şi prin acest festival demonstrăm că noi, buzoienii, suntem europeni, ne iubim tradiţiile şi reuşim să ne promovăm judeţul şi ţara. Este normal să fie aş,a pentru că avem foarte multe lucruri frumoase care ar putea fi mediatizate în străinătate. Sunt ferm convins că se vor lega prietenii peste continente. Este o ocazie bună să facem o punte peste trei continente dacă luăm în calcul că Turcia se întinde şi pe continentul asiatic. Într-o perioadă tulbure în care se află întreg mapamondul putem face oamenii să înţeleagă că trebuie să fie mai buni, să înţeleagă că cine iubeşte arta şi tradiţiile poate face lucruri mai bune pentru semenii săi”, a declarat preşedintele Consiliului Jude­ţean Petre Emanoil Neagu.

Ansamblul buzoian se pregăteşte de Folcloriada din Rusia    

Cele opt ansambluri prezente la festivalul de la Buzău sunt: Ansamblul „Nalsia and Poringes” din Lituania, „Dobczyce” din Plonia, „Jubilee American Dance Theare” din SUA, „Gymnik” din Slovacia, „Ashraf Shawah” din Israel, „Karsiyaka Belediyesi Halk Dansiari Toplulugu” din Turcia, „Veselia” din Bulgaria şi „Plaiurile Mioriţei” din Buzău.

„În urmă cu cinci ani reuşeam să pun prima cărămidă la acest festival internaţional care astăzi a devenit deja o tradiţie pentru Buzău. Festivalul se va derula atât la Buzău, în Parcul Crâng, cât şi la Rm. Sărat, unde ansamblurile vor avea reprezentaţii. Duminică, toţi participanţii vor evolua pe scena din Crâng. Ziua vor merge să viziteze, dacă ne permite vremea, Vulcanii Noroioşi, Mănăs­tirea Ciolanu, comuna Berca. Apoi, în Crâng, membrii ansamblurilor îi vor învăţa pe buzoienii prezenţi în parc tradiţiile şi dansurile lor. România este reprezentată de către Ansamblul „Plaiurile Mioriţei” de la Buzău, un ansamblu foarte bun, care a avut de curând o prestaţie deosebită la festivalul de la Bitburg, Germania. Sperăm ca în 2020 ansamblul nostru să reprezinte România la Folcloriada din Rusia”, a declarat vicepreşedintele Consi­liului Judeţean Adrian Petre.

DISTRIBUIȚI
loading...