Buzăul a obţinut Pre­miul Special “Centenar Municipium” – unde a concurat alături de Focşani, Ploieşti şi Roman – şi a fost nominalizat printre primele trei oraşe din România la secţiunea privind curăţenia şi gestionarea deşeurilor, la Gala Premiilor Asociaţiei Municipiilor din România, care a avut loc luni seară, la Ateneul Român.

,,În cuvântul meu am subliniat că descentralizarea este obligatorie, pentru că actualul model de dezvoltare al României, <totul la Bucureşti>, ne-a dus pe ultimele două locuri în Uniunea Europeană, iar migraţia românilor, de aproximativ 30 la sută, este cea mai mare pe timp de pace din istoria omenirii. În cadrul Galei, Buzăul a obţinut Premiul Special pentru proiectul de Centenar şi nominalizarea în topul primelor trei oraşe în ceea ce priveşte curăţenia şi gestionarea deşeurilor. Mulţumesc tuturor buzoienilor pentru implicare şi îi asigur că Primăria va face tot ceea ce este posibil în transformarea Buzăului într-un adevărat <ORAŞ MAGNET>!”, a menţionat primarul Constantin Toma, pe pagina sa oficială de Facebook.

Tot luni, la Hotel Hilton Palace, Constantin Toma a fost prezent şi la o întâlnire a primarilor de municipii cu preşedintele României, Klaus Iohannis, care a transmis, de altfel, şi un mesaj în cadrul Galei Asociaţiei Municipiilor din România, în care subliniază că ţara noastră are nevoie de o admi­nistraţie publică eficientă şi a menţionat problemele cu care se confruntă primarii de municipii, respectiv impe­dimentele de ordin financiar şi lipsa descentralizării.

,,România are nevoie de o administraţie publică eficientă, iar pentru realizarea acestui deziderat este nevoie de oameni bine pregătiţi, care să înţeleagă respon­sabilitatea pe care o au în faţa cetăţenilor şi obligaţiile care decurg din mandatul asumat, dar şi de un dialog onest, constructiv, între nivelul central şi local. Ştiu că nu aveţi deloc o misiune simplă, pentru că sunteţi nevoiţi să faceţi faţă unor dificultăţi majore care, în loc să se diminueze, par a se multiplica cu fiecare an care trece. Pe lângă chestiunile curente pe care le gestionaţi, anul acesta v-aţi confruntat şi cu impedimente de ordin financiar, determinate de modificările fiscal-bugetare care v-au blocat proiecte de investiţii. De asemenea, vorbeam în 2017, tot aici, despre faptul că descentralizarea este un proiect prioritar care bate pasul pe loc. Astăzi, remarcăm că lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, iar rezultatele sunt departe de a fi mulţumitoare”, a spus Iohannis, în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Andrei Muraru.

Preşedintele remarcă preocuparea constantă a autorităţilor locale în privinţa provocărilor diverse cu care se confruntă comunităţile locale din România: ,,Educaţia, sănătatea, transportul public sunt domenii-cheie pentru care trebuie prioritizate investiţiile şi care au nevoie, în continuare, de susţinerea dumneavoastră. Dezvoltarea municipiilor nu poate avea loc fără res­pectarea principiului dezvoltării durabile, iar faptul că astăzi sunt oferite premii pentru realizările din sectorul digital, al regenerării urbane a spaţiilor publice, al energiei sau al gestionării eficiente a deşeurilor demonstrează că acest principiu este bine implementat la nivel local”, arată Iohannis.

Şeful statului menţio­nează că în domeniul guvernării locale participative se poate vorbi de excelenţă şi salută progresele care s-au realizat în acest domeniu: ,,Îi felicit pe cei care au înţeles că este esenţial să asigure transparenţa decizională şi să sporească gradul de participare a cetăţenilor la procesul de elaborare a deciziilor. Doar un parteneriat bazat pe încredere între cetăţean şi autorităţi poate asigura buna funcţionare a comunităţilor locale. Este importantă, de asemenea, şi relaţia pe care o aveţi cu mediul de afaceri. Agenţii economici reprezintă motorul în multe dintre comunităţile pe care le administraţi şi, de aceea, vă încurajez să aveţi o abordare deschisă şi să sprijiniţi dezvoltarea antreprenoriatului”, spune Iohannis.