Parcul din spatele Palatului Comunal va purta numele marelui scriitor buzoian Vasile Voiculescu, după ce Primăria a comandat un monument din bronz, reprezentând bustul celui supranumit „poetul îngerilor” sau „medicul fără de arginți”. Dezvelirea monumentului a avut loc joi, 20 decembrie, în prezența oficialităților locale, a unor oameni de cultură, elevi și profesori.

Evenimentul a debutat cu o ceremonie militară și a continuat cu o procesiune religioasă, urmată de o scurtă prezentare a personalității și operei lui Vasile Voiculescu realizată de comandor doctor aviator Marius-Adrian Nicoară. Bustul, realizat de artistul plastic Bogdan Hojbotă, conferențiar universitar dr. la Universitatea de Arte București, a fost dezvelit de către primarul Constantin Toma și prefectul Carmen Ichim. La manifestare au mai fost prezenți subprefectul Petrică Foca, viceprimarul Ionuț Apostu, generalul Claudiu Sava, locțiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie Getica, locotenent colonel Virgil Cueru, inspector șef la Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău, colonel Marian Țiu, șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale Buzău.

„Unul dintre primii cinci scriitori ai acestui neam”

„Sunt mândru ca primar al Buzăului să aducem un semn de recunoștință acestui mare om, Vasile Voiculescu, luptător în Primul Război Mondial și unul dintre primii cinci scriitori ai acestui neam. A fost, în timpul războiului, directorul spital militar din Bârlad, care  a vindecat foarte mulți soldați care au luptat la Mărăști, Mărășești, Oituz. Pe Vasile Voiculescu l-am așezat alături de ceilalți 11 buzoieni, care au fost promovați pe tot parcursul acestui an în școlile din Buzău. Trebuie să ne promovăm adevăratele valori. Vom face în continuare eforturi să scoatem în față elita acestui neam, a perso­nalităților care au plecat de la Buzău. Din păcate, nepotul lui Vasile Voiculescu nu a putut fi prezent astăzi aici, din motive medicale, dar mi-a transmis că se bucură foarte tare că își mai aduce cineva aminte de marele scriitor la el acasă. Elevii buzoieni trebuie să ducă mai departe istoria neamului nostru, să simtă că sunt români”, a declarat primarul Constantin Toma.

Începând de joi, parcul din spatele Palatului Comunal va purta numele Vasile Voiculescu. Aceasta este cea de a doua statuie realizată de Primăria Buzău anul acesta, după ce a lui Alexandru Marghiloman din fața Vilei Albatros, lucrare semnată de buzoianul Ciprian Dominoschi.

„Am ales această reprezentare pentru că mi s-a părut mai apropiată de scrierile lui”

„Am ales să îl reprezint pe Vasile Voiculescu la vârsta maturității, pentru că mi s-a părut mai potri­vit așa. Celelalte imagini păstrate cu el erau destul de romanțioase. Citind ­des­pre viața lui am considerat că trebuie să dau monumentului un aer mai sobru, mai apropiat de scrie­rile lui. Deși am mai realizat și alte statui, aceasta este prima dedicate unei personalități buzoiene și, totodată, prima realizată la Buzău, locul în care anul acesta am primit premiul Bienalei <Ion Andreescu>”, a declarat autorul monumentului, Bogdan Hojbotă.

Sculptorul deține un palmares expozițional impresionant. Este recunoscut pe plan național și internațional ca fiind unul dintre cei mai talentați sculptori ai generației ’80, prezențele sale la expozițiile internaționale de la Montreal, Moscova, Erfurt, Volos, Lyon sau Nisa făcând obiectul mai multor cronici laudative a celor mai exigenți critici de specialitate. Hojbotă este conferențiar universitar dr. la Universitatea ­Națio­nală de Arte din București, în cadrul Departamentului Ceramică, Sticlă, Metal, specializarea Metal. Începând cu anul 1988 este prezent în galerii de artă din țară și străinătate cu expoziții personale. Participă la numeroase expoziții de grup naționale și internaționale, din 1981. A fost distins cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, pentru  „Artele Focului”  în 2001 și Premiul „Ion Andreescu” din Buzău, în anul 2000.