CulturăEducație

FOTO | Artă autentică… cu vedere la stradă

• Expoziție-eveniment de 1 Martie realizată de Liceul de Arte „Margareta Sterian”

Liceul de Arte „Margareta Sterian” organizează o expoziție de artă, inedită prin modalitatea de prezentare, fiind adaptată la condițiile restrictive sanitare impuse de pandemie. Conducerea liceului a decis ca, dacă iubitorii de artă nu pot ajunge în interiorul liceului, unde elevii organizează expoziții aproape săptămânal, să organizeze o expoziție care să fie accesibilă vederii părinților, bunicilor, colegilor, profesorilor și tuturor celor care vor trece, în săptămâna 1-8 martie, prin fața unității de învățământ și vor găsi răgazul pentru a admira frumosul, eleganța și, nu în ultimul rând, tehnica de lucru însușită de elevi de la cadrele didactice în urma multor ore de studiu. Spațiul de expunere va avea vizibilitate maximă, pentru că lucrările vor fi așezate pe gardul liceului. Astfel, elevii Liceului de Arte vor oferi publicului buzoian spre vizualizare, timp de o săptămână,  obiecte de artă de calitate, ei fiind îndrumați în tehnici de lucru specifice secțiilor la care învață sub îndrumarea  atentă a trei cadre didactice.

Expoziția este realizată astfel cu ajutorul elevilor clasei a XI-a B, sub coordonarea a trei cadre didactice: prof. dr. Valeriu Șușnea, coordonator artă monumentală, Ana Maria Bogleș, profesor coordonator în tehnici artistice, și Silviana Văleanu, – profesor coordonator arte textile.

Expoziția de 1 martie este intrată în tradiția liceului buzoian, care, an de an, în prag de primăvară,  a adus bucurie și  a transmis mesaje artistice care să creeze o stare de bine buzoienilor. Anul acesta, a explicat directorul instituției de învățământ, profesor Mioara Sângeorzan, „este o expoziție specială în condiții speciale. Sper să-și atingă obiectivul, acela de a sensibiliza doamnele, dar și domnii, pentru că sunt alături de noi în aceste zile de Mărțișor. Fiind pandemie, ținem cont de restricțiile specifice și nu am mai putut expune în spațiu închis; așa ne-a venit ideea să expunem astfel încât orice trecător să se bucure de frumusețea lucrărilor copiilor și să se emoționeze la mesajul transmis de ei. A trebuit și anul acesta să găsim normalitatea momentelor pe care le trăim și există soluții de fiecare dată. Expoziția surprinde dorința copiilor de a crea, de a transmite. Sunt foarte încântați că le-am oferit această șansă, acest mod de a expune. Noi, în școală facem mereu expoziții, la două săptămâni, pe clase, la care nu are însă acces publicul, însă noi, de fapt, de asta existăm, pentru a ne adresa publicului buzoian. Este o  expoziție cu lucrări florale, pentru că este 1 Martie. Expoziția va avea un mic vernisaj, atât cât ne permite situația, și se adresează tuturor trecătorilor, părinților care vin să-și ia copiii de la școală, tuturor buzoienilor. Sper să aibă un impact mai mare”.

Despre tematica expoziției și despre întâlnirea elevilor cu pânza, bucuria trecerii de la pictura pe hârtie la cea pe pânză, care s-a produs  pentru realizarea acestei expoziții, ne vorbește profesorul coordonator Valeriu Șușnea: „Sunt lucrări pe pânză, sunt studii de flori, tema  expoziției fiind florile de primăvară. Sunt flori într-o gamă cromatică foarte atrăgă­toare și a fost o temă foarte plăcută pentru copii. La secția de artă monumentală, la mine, multe lucrări sunt inspirate din buchete de flori realizate într-o cheie barocă, rococo.  Cei de la textile au făcut microproiecte de artă decorativă care implică stilizarea florilor. Fiecare secție a adaptat specificul ei la tema pe care am propus-o elevilor”. 

Tot despre tematica expoziției, profesorul Ana Maria Bogleș ne mai spune: „Este o temă care s-a precizat la început pentru a putea fi transpusă pe pânză în funcție de specificul secției: astfel, buchete de flori rea­lizate de marii maeștrii a fost tema ce s-a respectat la secția de tehnici artistice, la artă textilă s-a mers pe artă ­de­corativă, adică au fost pictate flori de­corative, care se regăsesc pe imprimeu textil, în timp ce la artă monumentală s-a mers tot pe flori rea­lizate de marii maeștrii. Eu, la teh­nici artistice, le-am oferit copiilor o paletă bogată de informație, de do­cumentație, s-au documentat. Nu facem orice, facem lucruri care să reprezinte artă de calitate, respectăm o tehnică, mai ales la acest atelier de tehnici artistice, pe care îl coordonez. Noi mergem pe urma marilor maeștri. De asta facem ­reproduceri. Interpretăm arta de ­ca­litate. Copilul, după ce termină un liceu de artă, va fi în măsură să își pună amprenta personală în lucrări”.

Primul „examen” în fața publicului pentru elevii clasei a XI-a

„Pentru unii dintre elevi este prima dată când ies din mediul școlii și expun în aer liber pentru publicul larg, pentru buzoieni. Este modalitatea lor, a copiilor, de a sărbători venirea primăverii, de a oferi un buchet de flori doamnelor și domnișoarelor prin intermediul artei. Tema este florală. Lucrările sunt realizate în tempera sau acrilic pe suport de pânză cu șasiu, de dimensiuni standard, 50/40 cm. Este munca elevilor de clasa a XI-a. Au experiență. La anul ei vor da atestatul de specialitate, se duc la  Universitate pe specializare și <au mâna formată> și sunt bine pregătiți și știu să picteze. Copiii sunt optimiști și vor să fie vizibili cu arta lor. Unii dintre copii sunt veniți aici din clasele mici pentru că avem pepiniera claselor I-IV și rămân copiii și clasele V- VIII și aleg să rămână la noi în continuare până la clasa a XII-a și să meargă la universități de profil. Cei care vin mai târziu, vin cu o dorință la fel de mare de a reuși în domeniul artelor și recuperează. E important să ai voință și pasiune”, a declarat Silviana Văleanu, profesor coordonator arte textile.

Cum s-a ajuns la această expoziție și ce semnificație are ea pentru elevii implicați în proiect? Profesorul Ana Maria Bogleș povestește și din perspectiva profesorului diriginte al clasei: „Sunt dirigintă la clasa a XI B și am încercat să mobilizez toată clasa, direcționând la profesorii de specialitate această temă, ca să fim o clasă unită și să oferim publicului buzoian din sufletele noastre. Este o expoziție dedicată zilei de mărțișor. Sunt 29 de copii în clasă și sunt 29 de lucrări. Fiecare copil și-a pus acolo sufletul pentru a evidenția părinților, bunicilor, părinților un  strop de primăvară prin tablourile lor. Copiii sunt împărțiți în trei specializări diferite, cu profesori coordonatori diferiți. În decurs de două-trei săptămâni și-au procurat pânze, au experimentat tehnica de a picta pe pânză, în funcție de specificul secției la care copilul este integrat: artă textilă, tehnici artistice și artă monumentală. Copiii au fost foarte încântați de acest proiect, având posibilitatea să-și exteriorizeze sentimentele pe pânză. Noi ne-am spus că toată această bucurie pe care copiii au manifestat-o la a aduce un strop de primăvară din sufletele lor, să o dăruim și buzoienilor. De aceea nu va fi o expoziție în școală, numai  noi, ci pentru tot Buzăul, pentru mămicile, bunicele, bunicii care așteaptă copiii să-i ia de la școală. Vor fi expuse pe gardul liceului de artă. Toată lumea va putea viziona această expoziție, dornici copiii de a arăta petale de floare, petale de mărțișor pentru această zi specială”.

Foste eleve ale liceului, actuale cadre didactice

Șefa  acestui proiect intrat în tradiția liceului este chiar diriginta copiilor care au realizat lucrările ce vor constitui expoziția, profesorul Ana Maria Bogleș, despre care prof. dr. Valeriu Șușnea are numai cuvinte de apreciere: „Doamna Bogleș, diriginta clasei, a fost eleva mea și mă bucur că am reușit să fim acum colegi, ceea ce este foarte important pentru mine, pentru că înseamnă că are cine să ducă mai departe ștafeta performanței în artele vizuale”.

„Unii dintre elevi se întorc la noi după finalizarea studiilor superioare. Avem foarte mulți colegi profesori tineri, foști absolvenți ai Liceului de Artă. Și eu sunt un astfel de caz. Și eu am fost elevă a Liceului de Artă. Am mers la Universitate. M-am întors ca profesor în liceul pe care și eu l-am terminat”, mărturisește Silviana Văleanu, profesor coordonator arte textile.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker