Cultură

FOTO | Arma secretă a naziștilor și un penacho prehispanic, prezentate la Noaptea Muzeelor de la Buzău

• La eveniment a fost prezent și ambasadorul Mexicului, José Guillermo Ordorica Robles 

Aproximativ 1.000 de ­vi­zitatori au participat, sâmbătă la Noaptea Muzeelor de la Buzău, eveniment care anul acesta a avut două momente cheie. Este vorba despre prezența ambasadorului Me­xicului, José Guillermo Ordorica Robles, care a adus la muzeu un penacho prehispanic, o coroană de pene, obiect de mare interes pentru cultura și tradiția mexicană, și despre prezentarea mașinii de criptare Enigma 3. Mașina a fost folosită în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru transmiterea codificată a ordinelor de luptă către armatele celui de-al treilea Reich. Ajutați de o greșeală a unui ope­rator german, britanicii au spart codurile și asta, spun istoricii, a scurtat cu câteva luni a doua conflagrație mondială.

„Am cunoscut-o pe Nadia Comăneci. Ea era gimnastă, eu ciclist”   

Popasul ambasadorul Mexicului la Buzău a început cu o vizită la Consiliul Județean, unde a fost întâm­pinat de președintele Petre Emanoil Neagu și de directorul Muzeului, Daniel Costache. „Mexicul este a 15-a economie a lumii, a patra economie de pe continentul american și a doua din America Latină. Suntem parteneri cu România printr-un acord pe care îl avem cu Uniunea Europeană. În Mexic există mai multe muzee decât zilele anului (…) Despre România știam înainte de a deveni ambasador. Știam de Nadia Comăneci, pe care am cunoscut-o la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976). Ea era gimnastă, eu eram ciclist. Îl știam pe Ilie Năstase… Eu am studiat Științe Politice și citeam cărțile lui Silviu Brucan. Pentru Mexic, România nu era o țară pierdută undeva în lume”, a declarat ambasadorul José Guillermo Ordorica Robles.

Oficialii au mers apoi la Muzeul Județean și au vizitat expozițiile permanente alături de sutele de buzoieni. A urmat ver­nisajul expoziției „Știință și tehnică”, în cadrul căreia a fost prezentată mașina de criptat Enigma 3, aflată în proprietatea fostului diplomat buzoian Ion Nicolescu.

„Din motive de securitate nu pot da mai multe informații încă despre mașina Enigma 2”

„Fiind vorba un obiect cu mare impact în ceea ce privește istoria, urmează să facem anumite cercetări. Vă promit că voi face o sinteză a acestor informații, astfel încât ele să rămână la Muzeul Județean ca povestea acestei mașini. Există foarte puține astfel de mașini și de aceea interesul este foarte mare. Conservarea unei asemenea mașini necesită foarte multă dotare și dăruire. Trebuie păstrate în condiții speciale. Din motive de securitate nu vă pot da mai multe informații încă despre cum am intrat în posesia acestei mașini. Vă asigur că este o poveste enigmatică, ca și numele mașinii. Nu vă pot spune nici de cât timp o am. Urmează să aflați toate aceste informații la timpul lor. Nu am folosit-o. Eu țin foarte mult la ea și am ținut să o aduc aici la Buzău, unde este locul meu”, a declarat fostul diplomat Ion Nicolescu.

Enigma 3 va fi expusă la Muzeul Județean până la sfârșitul anului.

În cea de-a doua parte a evenimentului, ambasadorul Mexicului a prezentat publicului penacho-ul prehispanic, obiect care a fost donat Muzeului Țăranului Român. Au fost prezentate două filmulețe de la Festivalul Guelaguetza din Mexic, iar la final ambasadorul a cântat o melodie tradițională mexicană.

Lucrări semnate de Frida Kahlo vor ajunge la Buzău

„Această coroană cu pene este un obiect tradițional ce se folosește pe perioada festiva­lului Guelaguetza. Este cel mai utilizat obiect vestimentar în așa-numitul Dans al penelor, unul dintre cele mai populare dansuri. El datează din antichitate, iar festivalul reprezintă întâlnirea dintre cele două lumi, lumea prehispanică și poporul spaniol care a ajuns în America acum 500 de ani. Când spaniolii au venit să cucerească Mexicul au căutat aur, fără să știe că adevăratul aur al nostru era altul: penele păsărilor exotice și rare”, a declarat ambasadorul Mexicului.

Încântat de modul în care publicul buzoian l-a primit, José Guillermo Ordorica Robles a făcut un anunț deosebit. Ambasadorul a spus că urmează să aducă la București o expoziție cu lucrările celebrei artiste Frida Kahlo și a promis că va face tot posibilul ca o parte din lucrări să fie prezentate și la Buzău. Lucrările Fridei Kahlo (1907-1954) au cucerit lumea abia în anii ’80, când se declanșează o adevărată “fridamanie”. Ma­donna începe să-i colecționeze tablourile, Jean-Paul Gaultier îi dedică o colecție inspirată din stilul “prințesa inca”, numele ei este dat unor păpuși și unei mărci de tequila. Cea care îl impresionase “până la lacrimi” pe Kandinski, îi entuziasmase pe Yves Tanguy și pe Juan Miro și căreia Picasso îi făcuse cadou o pereche de cercei din fildeș devine imaginea cel mai bine vândută din Mexic, după Fecioara din Guadalupe.

„Vreau să mulțumesc tuturor angajaților Mu­zeului Județean pentru ceea ce fac pentru ca noi să ne îmbogățim spiritual. Noaptea Muzeelor de anul acesta este cu atât mai reușită cu cât avem alături de noi pe Excelența Sa ambasadorul Mexicului, José Guillermo Ordorica Robles. Domnia-sa a adus la Buzău un obiect tradițional mexican deosebit de prețios. Într-o lume dominată de globalizare cred că avem nevoie de astfel de evenimente culturale, care să evidențieze spiritualitatea fiecărei țări”, a declarat președintele Consiliul Ju­dețean Petre Emanoil Neagu.

 

„Am venit cu ideea de a oferi publicului o călătorie culturală în altă țară. Am ajuns la Mexic. Sunt bucuros că am reușit să convingem buzoienii să vină la un crâmpei de cultură mexicană într-un muzeu care reprezintă plămânul principal al comunității, o instituție care să vrea a fi un magnet cultural pentru toți cei din urbea noastră”, a declarat directorul Muzeului Ju­dețean Daniel Cos­tache.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker