Cultură

FOTO | Aproape două săptămâni dedicate Zilei Internaționale a Francofoniei la Buzău

Pe 20 martie se săr­bătorește Ziua Internațio­nală a Francofoniei, cu scopul promovării limbii fran­ceze și a valorilor francofoniei. Cu această ocazie Inspectoratul Școlar Ju­dețean Buzău a organizat pe parcursul întregii săp­tămâni o serie de manifestări dedicate acestei zile.

Astfel, pe 19 martie, la Liceul de Deficienți de  Vedere din Buzău, a fost organizată o șezătoare francofonă, cu participarea elevilor de la această unitate de învățământ și de la Școala Gimnazială din Merei. Sub semnul solida­rității și al cooperării pentru o autentică incluziune școlară, elevii liceului gazdă au prezentat informații esen­țiale despre francofonie și au completat ,,arborele francofoniei”. „Atelierul de mărgelit” le-a oferit ocazia de a promova patrimoniul românesc și, mai ales, de a colabora pentru realizarea unor produse tradiționale. În partea finală, după o suită de dansuri populare, prezentată de elevii de la Școala Gimnazială din Merei, toți participanții și-au dat mâna pentru alte dansuri  românești.

Pe 20 martie, la Centrul Cultural „Alexandru Mar­ghiloman”, elevi și profesori din patru unități de învățământ din Buzău au sărbătorit francofonia prin creații literare în limba franceză, realizate sub sigla proiectului „Pique-Nique Poetique Haikunoi”. Pro­iec­tul a fost organizat de IȘJ Buzău, în parteneriat cu Institutul Francez din România, Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România, BRECO al Organizației Internaționale a Francofoniei și Centrul Cultural Francofon Buzău.

De asemenea, în săp­tămâna 18-22 martie, Inspectoratul Școlar rea­lizează, în premieră, un proiect de colaborare cu Inspectoratul Școlar din Rouen, Franța. Inspirați de cuvintele lansate de campania „Dis-moi dix mots”, elevi și profesori buzoieni au lucrat, din luna ianuarie, împreună cu școli din regiunea Normandia, realizând diferite produse pe care le vor prezenta în această săptămână în cadrul unor întâlniri online: expoziții, cărți și reviste, filme de prezentare a orașului și a județului Buzău, lucrări de scriere decorativă, creații muzicale etc. Din județul Buzău, unitățile de învă­țământ implicate în acest proiect sunt Școala Gimnazială Mătești, Școala Gimnazială „PH Zangopol”, Colegiul Național „Mihai ­Emi­nescu”, Școala Gimnazială nr. 1 Rm Sărat, Liceul Tehnologic „Sf Mucenic Sava” Berca. Încă de la prima întâlnire directă pe care au avut-o luni, pe 18 martie, elevii de la Școala Gimnazială Mătești cu elevi de la Școala „Queneau de Tessy” Bocage, partenerii francezi au apreciat nivelul foarte bun al competențelor de limba franceză ale elevilor și originalitatea lucrărilor, propunând conti­nuarea parteneriatului. Joi, pe 21 martie, și elevii celorlalte școli buzoiene din proiect au avut ocazia de a-și prezenta produsele și de a comunica în direct cu elevii din Normandia.

IȘJ Buzău și Centrul Cultural Francofon Buzău vor coordona duminică, pe 24 martie, în parteneriat cu departamentul Campus France al Ambasadei Franței în România, participarea a 50 de profesori și liceeni din Buzău la RIUF, cel mai mare eveniment educațional din Europa de Sud-Est. Tinerii buzoieni vor avea ocazia de a descoperi ofertele unor prestigioase universități francofone, participând și la conferințele care prezintă bursele Guvernului Fran­cez și Ghidul universităților francofone din România.

Seria evenimentelor ­de­dicate francofoniei se va încheia la sfârșitul lunii (între 29 și 31 martie) cu cea de-a zece a ediție a Festivalului de muzică Francochanson, la care  vor participa peste 145 de elevi din 15 județe.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker