Reprezentanţi ai familiei şi Muzeului Judeţean, alături de profesori universitari şi pasionaţi de turism au luat parte, joi, 13 septembrie, la comemorarea a 40 de ani de la moartea primului globe-trotter român, Dumitru Dan. Omul care locuit la Buzău după ce a scris una dintre cele mai frumoase pagini din Cartea Recordurilor a fost readus în actualitate la iniţiativa profesorului universitar Silviu Neguţ, muzeografului Mădălina Oprea şi a reprezentanţilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România.

Printre personalităţile prezente la eveniment s-au aflat prof. univ. dr. Nicolae Neacşu (secretar de Stat în Ministerul Tu­rismului în perioada 1993-1995), prof. univ. dr. Petre Baron (secretar de stat în Ministerul Turismului în perioada 1990-1991), prof. univ. Nicolae Dinescu (decan al Facultăţii „Spiru Haret”, filiala Rm. Vâlcea), Mihai Ogrinji (de la Editura România ­ Pitorească şi preşedintele Asociaţiei ­Jur­naliştilor şi Scriitorilor de Turism din România), Vasile Arhire (jurnalist şi comentator sportiv la TVR Iaşi) etc. Din partea familiei lui Dumitru Dan au fost prezenţi nepotul Dan Sârbescu şi strănepotul Gheorghe Dan, conferenţiar la Universitatea „Ovidius” Constanţa.

Evenimentul de ieri a debutat la mormântul lui Dumitru Dan, din Cimitirul Eroilor, cu un moment comemorativ, în cadrul căruia buzoianul Silviu Neguţ a făcut o scurtă prezentare a personalităţii lui Dumitru Dan. ­Rea­mintim că, anul trecut, la mormântul aflat în paragină a fost ridicat un ­mo­nument funerar de către strănepotul lui Dumitru Dan, Gheorghe Dan.

Buzoian prin adopţie, Dumitru Dan este omul care,  începând din anul 1908, a făcut ocolul lumii în opinci. Plecat la drum alături de alţi trei colegi, bărbatul a fost atras de premiul acestui concurs internaţional: 100.000 de franci francezi, adică aproape jumătate de ­mi­lion de euro astăzi. La final, după şase ani, Dumitru Dan a fost singurul ajuns acasă, după ce colegii săi au murit pe drum, iar premiul s-a diminuat drastic din cauza declanşării războiului. Stabilit la Buzău, a murit sărac, iar povestea sa, presărată cu întâmplări ce par ireale (întâlnirea cu sclavii din Africa, rămas singur pe drum după moartea celor trei însoţitori capturaţi de aborigenii din Australia, invitat la palatul rajahului din India, primit de preşedintele Cubei şi apoi la Casa Albă etc.) a fost aproape uitată 30 de ani.

„Este o onoare să găzduim această întâlnire”    

Comemorarea a conti­nuat joi cu un colocviu la Muzeul Judeţean, în sala dedicată chiar lui Dumitru Dan, în cadrul unui proiect condus de muzeograful Mădălina Oprea, şi finanţat de Uniunea Europeană cu aproape 80.000 de euro.

„Ne bucură prezenţa unui număr atât de mare de cadre universitare care au venit astăzi la Buzău pentru a comemora 40 de ani de la trecerea în nefiinţă a primului globe-trotter român, Dumitru Dan. Ne aflăm în sala dedicată lui, sală ce se numeşte <Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci>, iar pentru Muzeul Judeţean Buzău acest proiect este unul de înaltă ţinută. Este o onoare pentru noi să găzduim această întâlnire. Suntem bucuroşi şi pentru că domnul profesor Silviu Neguţ, unul dintre organizatori, a donat muzeului, în luna septembrie, o serie de bunuri care i-au aparţinut lui Dumitru Dan, documente pe care acesta le-a adus din America şi Marea Britanie. Foarte valoroase din punct de vedere al cercetătorilor sunt şi scrisorile prin care Silviu Neguţ şi Dumitru Dan au corespondat în anii ‘70-‘80. Sperăm ca acest colocviu să aducă mai multe informaţii referitoare la aspectele biografice legate de Dumitru Dan”, a declarat şeful secţiei Istorie a Muzeului Judeţean, Mădălina Oprea.

Omul care l-a propus pe Dumitru Dan în Cartea Recordurilor

„Sunt cel care a propus includerea lui Dumitru Dan în Cartea Recordurilor. În 1975, aflând de existenţa cărţii Guiness Book of World, am scris acolo, le-am prezentat datele, dar nu mi-au răspuns. Am insistat şi mi-au cerut dovezi concrete. Am trimis o serie de fotografii după documente, din Marea Britanie, şi au acceptat. În 1985 a fost inclus în Cartea Recordurilor. Înainte, recordul era deţinut de un britanic care parcursese pe jos doar 40.000 de km, faţă de 100.000, cât a parcurs Dumitru Dan”, a mărturisit Silviu Neguţ.

„A avut încredere să îmi ofere nişte documente originale”

„Având onoarea şi plăcerea de a-l cunoaşte pe Dumitru Dan, în 1970, când împlinise 80 de ani, ne-am apropiat foarte mult. Mă considera prieten. Am purtat corespondenţă cu dânsul, şi cred că merită să fie citite aceste scrisori. De aceea le-a donat muzeului. Aceste scrisori sunt şi un fel de frescă a Buzăului acelor timpuri. Aflăm cu ce probleme se confrunta un pensionar, pentru că el ieşise la pensie în 1955 şi se plângea că nu îi ajung banii. Reiese însă din corespondenţă optimismul său extraordinar şi bucuria de a merge prin ţară. Îmi scria că într-o singură săptămână ţinuse conferinţe în 20 de şcoli, deşi avea 80 şi ceva de ani. Dânsul având încredere în mine mi-a ofe­rit şi nişte documente originale cu tăieturi din ziarele epocii, din Marea Britanie şi alte regiuni ale lumii, inclusiv fotografii, care arată clar că el a fost acolo. Şi aceste documente le-am donat muzeului. Ca buzoieni, trebuie să fim foarte mândri că un asemenea om a plecat de aici, chiar dacă era născut în Buhuşi. Dânsul a predat la Liceul ­Co­mercial din Buzău. Am avut rude care îmi vorbeau despre el, când eram mic şi habar nu aveam ce este aia geografie. Îmi spuneau că era un om care le ţinea lecţii pe baza a ceea ce a văzut, nu ce a citit, lucruri cu adevărat extraordinare”, a declarat Silviu Neguţ.

„Buzăul este unul dintre cele patru judeţe care au tot patrimoniul turistic care să permită dezvoltarea”

„Eu am rămas cu sufletul aici, la Buzău, deşi sunt bucureştean de când am terminat facultatea. Oriunde merg în lume mă prezint ca buzoian. Cred că nu se face suficient pentru promovarea turistică a judeţului Buzău. Credeţi-mă că eu cunosc întreaga lume şi această ţară, şi după părerea mea există patru judeţe care au tot ce le trebuie, adică tot patrimoniul turistic care să permită dezvoltarea turismului. Este vorba despre Vâlcea, Suceava, Botoşaniul şi Buzăul. Mulţi nu ştiu acest lucru. Anul trecut am fost să reconstitui zona de unde vin strămoşii mei, de sub Penteleu, şi am descoperit lucruri pe care nici eu nu le ştiam. Sunt lucruri care în alte părţi sunt prezentate ca fiind ceva extraordinar, iar aici par lucruri obişnuite”, a declarat Silviu Neguţ.

DISTRIBUIȚI
loading...