Actualitate

FOTO | Alexandra Cîrstescu, buzoianca de la Campionatul European de Tenis de Masă al Polițiștilor de la Bratislava

Agentul de poliție Alexandra Mihaela Cîrstescu este dovada că o pasiune nu dispare niciodată chiar dacă se face o pauză îndelungată. După ce fost admisă la Colegiul Național B.P. Hasdeu, a trebuit să aleagă între carte și tenisul de masă de performanță pe care îl practicase încă din copilărie, adjudecându-și titlul de vicecampioană națională. Și a ales învățătura. A urmat facultatea, masterul, ambele în cadrul Universității București, apoi s-a întors acasă. Când ­Mi­nisterul Afacerilor Interne a scos la concurs posturi pentru încadrare din sursă externă, a decis că trebuie să urmeze acest drum. A devenit polițist dar i s-a oferit și oportunitatea de a-și urma pasiunea din copilărie. De trei ani reprezintă cu succes Inspectoratul de Poliție al Jude­țului Buzău în competiții interne de tenis de masă, organizate atât în țară cât și în străinătate. Anul trecut a devenit campioană națională la nivelul MAI.

Recent, s-a întors de la prima competiție interna­țională la care participă de când a fost încadrată la IPJ Buzău. Împreună cu alți cinci jucători a fost inclusă în lotul României pentru Campionatul European de Tenis de Masă al Polițiștilor care s-a desfășurat în perioada 19-23 septembrie 2019 la Bratislava, în Slovacia.

După un cantonament de trei zile la Bistrița, alături de campioana națională și internațională Mihaela Șteff, cei șase jucători au intrat în competiție cu polițiști din aproape 20 de țări. Despre pasiunea ei și cum reușește să o îmbine cu noua profesie ne-a povestit, într-un interviu, Alexandra Cîrstescu.

Reporter: Tenisul de masă este un hobby sau o pasiune?
Alexandra Mihaela Cîrstes­cu: Am practicat tenis de masa de performanță încă de la vârsta de șase ani până în perioada liceului, când a trebuit să întrerup ca să îmi aleg un drum un pic mai serios în viață. Am reluat activitatea sportivă atât în facultate cât și după ce m-am încadrat în Poliție, prin participarea la competiții organizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. De atunci particip în fiecare an la Campionatul Național de tenis de masă al MAI. Am obținut locul trei în 2017, locul I în 2018 și locul III anul acesta.

R: La competiții civile mai participi?
A.M.C.: Nu, nu mai este atât de important pentru mine. M-am axat pe profesie acum.

R: Cât te pregătești pentru aceste competiții interne la care participi?
A.M.C.: Până acum nu am acordat foarte mult timp. Timp de zece ani am făcut o pauză, până acum trei ani. Încerc să mă pregătesc înaintea campiona­tului național, iar acum, cu ocazia campionatului european, s-a organizat la Bistrița un stagiu de practică la lotul sportiv de acolo. Am avut patru zile de pregătire.

R: A fost prima participare la o competiție internațională?
A.M.C.: În cadrul Ministerului, da. Când practicam tenis de masă de performanță am mai participat la competiții internaționale.

R: Cum a fost la Campionatul European de Tenis de Masă al Polițiștilor de la Bratislava?A.M.C.: Nivelul a fost foarte ridicat. Jucătorii de acolo sunt profesioniști, unii chiar activează la echipe din țările lor, dar nu imposibil. Cu antrenament, pregătire este posibil să obții un rezultat bun. Lotul a fost format din șase membri – patru bărbați și două fete. O domnișoară de la Academia de Poliție, un coleg de la IGPR, un jandarm de la Giurgiu, un polițist de la Bistrița și eu, care am reprezentat IPJ Buzău. Au fost echipe din 17 țări, cu peste 100 de competitori.

R: Te pregătești acum pentru altă competiție?
A.M.C.: Urmează Campionatul Național al Forțelor Te­restre. Am participat și anul trecut, împreună cu ag. șef principal Liviu Nițu, tot din cadrul IPJ Buzău, care a obținut locul doi. A fost o competiție generală, iar eu am fost singura fată din competiție și am obținut locul III. Anul acesta voi parti­cipa pe 16 septembrie la acceași competiție și sper la un rezultat mai bun. Și anul acesta voi fi singura fată din competiție.

R: Este greu să intri în competiție doar cu bărbați?
A.M.C.: Sunt obișnuită să intru în competiție sportivă și nu contează cu cine joc.

R: De cât timp activezi ca agent de Poliție?
A.M.C.: De trei ani, am fost încadrată din sursă externă și activez la Secția de Poliție Merei din cadrul Postului de Poliție Pietroasele.

R: De ce această profesie?
A.M.C.: Când am terminat liceul nu am luat în calcul o carieră în domeniu, pentru că nu mă ajuta nici înălțimea, ulterior, după modificările survenite, am putut să mă încadrez.

După liceu am urmat cursurile Facultății de Administrație Publică din cadrul Universității București, apoi au urmat studiile de master. Ulterior am lucrat la biroul unui ­exe­cutor judecătoresc.

Tenisul de masă este atât un sport al minții, cât și al corpului. Deoarece nu este un sport de contact, tenisul de masă este un sport unde nu au loc accidentări dese. De obicei, gradul de dificultate, de forță și de rezistență necesare evoluează odată cu nivelul de pregătire, astfel încât riscul accidentărilor este foarte mic. Pentru că nu întrebuințează o grupă de mușchi mai mult decât pe altele, tenisul de masă este benefic la vârsta copilăriei. Corpul este lăsat să se dezvolte armonios, fără a fi deformat, pentru că acest sport combină agilitatea de a răspunde la loviturile adversarului cu rapiditatea de organizare a propriei strategii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker