Actualitate

FOTO | A rupt bariera și a ajuns în fața trenului / Ce s-a întâmplat în microbuzul groazei?

Decizia inconștientă a unui șofer de microbuz de a traversa calea ferată cu barierele lăsate, semn că se apropia trenul, a făcut ca patru oameni să-și piardă viața în cel mai cumplit accident rutier care a avut loc în județul Buzău în ultimii zece ani.

Doi bărbați, de 24 și 36 de ani, din comuna Nereju, județul Vrancea, și o femeie de 68 de ani din județul Galați au murit pe loc luni seară, după ce microbuzul care trebuia să-i ducă acasă a fost lovit în plin de trenul Inter Regio care se deplasa pe ruta București Nord-Galați. Tragedia a avut loc pe DN2B, în localitatea Bâlhacu, comuna C.A.Rosetti. O altă femeie, de 24 de ani, din Galați, a murit marți dimineață în timp ce medicii de la Spitalul Județean de Urgență Buzău încercau să o stabilizeze pe secția Terapie Intensivă. Alți cinci vrânceni se numără printre pasagerii din microbuz care au fost răniți. De asemenea, șoferul microbuzului, un bărbat în vârstă de 50 de ani, este un vrâncean din comuna Dumitrești. În microbuz se mai aflau două persoane din Brăila și patru din Galați, care de asemenea au fost rănite.

Șoferul mașinii nu a respectat bariera și semnalele luminoase, a rupt pur și simplu bariera și mașina a fost târâtă aproape 200 de metri.

Mecanicul de locomotivă a sunat la 112 și apoi a încercat să scoată din microbuz pasagerii care erau conștie­nți. L-au ajutat și călătorii. Pentru că numărul victimelor anunțat prin apelul la numărul unic de urgență era destul de mare, imediat a fost declanșat Pla­nul Roșu de Intervenție

Misiunea salvatorilor a fost extrem de dificilă. Mai multe victime erau captive între fiarele microbuzului, fiind necesară intervenția echipajului de pe autospeciala de descarcerare grea. Printre salvatorii de luni seară s-a aflat și un supraviețuitor al exploziei de la Mihăilești. Sorin Teșcan, comandant de echipaj descarcerare la ISU Buzău, este unul dintre cei cinci militari în termen de la pompieri care au scăpat cu viață din cea mai mare tragedie rutieră din România ultimelor decenii.

În total, 20 de echipaje de intervenție din județele Buzău și Brăila au fost mobilizate la locul accidentului de la Bâlhacu. Este vorba ­des­pre 14 ambulanțe SMURD și SAJ, o autospecială de transport victime multiple, o autospecială de stingere, un Punct Medical Avansat și două autospeciale de intervenție operativă. În cursul nopții, una dintre victimele aflate în stare gravă la spitalul județean din Buzău a intrat în stop cardio respirator de trei ori. În final, medicii nu au mai reușit să o țină în viață. Pasagerii veneau din Franța și Germania. Au fost preluați la intrarea în România de microbuzul care urma să îi aducă acasă, în Brăila, Galați și Vrancea, până la Tișița.

Deocamdată, anchetatorii nu au putut sta de vorbă cu șoferul microbuzului. Este și el rănit și internat la Spitalul Județean din Buzău pe secția ATI în stare critică. De asemenea, o femeie a fost transferată încă de luni noapte la Ploiești, la neurochirurgie, fiind în stare critică.

Dansuri lângă bordul mașinii?

Anchetatorii au reușit însă să refacă filmul tragediei. Se pare că șoferul ar fi observat târziu mașinile oprite în coloană la bariera de la Bâlhacu și, în încercarea de a evita coliziunea cu ele, a tras de volan, intrând pe calea ferată.Trecerea de cale ferată era semnalizată ­cores­punzător, cu bariere și semnale acustice luminoase, însă nu este clar de ce șoferul microbuzului nu le-a observat la timp. Sunt voci care spun că acesta ar fi fost distras de muzica și gălăgia din mașină, unde mai multe tinere s-ar fi încins la dans chiar lângă bordul mașinii.

Pe numele bărbatului de 50 de ani, din Vrancea, a fost deschis dosar penal pentru ucidere și vătămare din culpă. Potrivit presei din județul vecin, bărbatul este agent de poliție pensionat. Înainte să iasă la pensie ar fi activat la posturi din patru comune și chiar ar fi efectuat servicii de pază chiar la Poliția Vrancea. Microbuzul cu care a provocat nenorocirea aparține unei firme cu sediul în Fălticeni, județul Suceava.

Polițiștii urmează să stabilească împrejurările exa­cte ale accidentului și dacă șoferul microbuzului și firma căreia îi aparține mașina aveau documentele legale în ordine, dar și dacă șoferul efectuase pauzele de odih­nă necesare.

Supravițuitorii accidentului au între 18 și 57 de ani și sunt din Vrancea, Galați și Brăila. Trei dintre răniți, internați pe secția Chirur­gie, au fost externați marți la cerere.

Toți pasagerii din microbuz munceau în străi­nătate și se întorceau acasă pentru Sărbătorile de Paște. Acum, patru familii se pregătesc de înmormântare.

Un comentariu

  1. Treaba cu „dansul”, am vazut-o si eu dar nu la venire ci la plecare. M-am nimerit intr-un grup de femei ce mergeau in Spania la munca. Nu aratau a femei necajite , iar cei 2 barbati care le conduceau, nu erau cu figuri asa de sfinti, binevoitori. Oricum femeile erau f. vesele si puse pe dans. Acum eu si camaradul de langa mine am inceput sa glumim spunand ca bietele sunt fericite ca au scapat de barbatii din tara, probabil si de copii ptr. asta sunt asa fericile si vorbarete, saltand si dansand. Dar , eu cunoscand de mult viata pe acolo si cum ajung aceste grupuri si cat plans si bataie de joc si cate si cate, tare mila imi era de ele si nu puteam sa le spun nimic, nu aveam cum , nu m-ar fi luat in seama. Sau poate chiar ptr. asta mergeau acolo, eu stiu ! Aici a fost tragedie mare, a mai fost si alte dati . Se pare ca astfel de necazuri se intampla numai la intoarcere.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker