La 87 de ani de când Regele Ca­rol al II-lea şi prim-ministrul Nicolae Iorga au inaugurat Cimitirul Eroilor de la Buzău, ieri, în anul Centenarului Marii Uniri, Primăria Buzău a organizat reinaugurarea celui mai mare cimitir al eroilor din România. Au fost prezenţi la eveniment delegaţi străini din unsprezece state. Printre ei s-au aflat militari din cinci ţări, ai căror soldaţi sunt îngropaţi la Buzău (Germania, Austria, Italia, Republica Moldova şi Bulgaria) şi ambasadorii Marii Britaniei şi Irlandei de Nord (Paul Brummell), şi al Turciei (Koray Ertaş). De asemenea, la eveniment au fost prezenţi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ministrul Apărării, Mihai Fifor şi ministrul Culturii, George Ivaşcu. Marele absent al evenimentului a fost preşedintele Klaus Iohannis, care s-a aflat într-o vizită de lucru la Sofia.

Cu mult înainte de ora 12,00, când era programată începerea evenimentului, strada din faţa cimitirului, reabilitată impecabil şi botezată cu această ocazie Bulevardul Eroilor, era plină ochi de lume. Aproximativ 15.000 de buzoieni de toate vârstele (potrivit reprezentaţilor armatei) au venit să vadă parada militară, încântaţi de ceea ce au putut vedea cu o seară înainte, când 400 de militari din cele cinci ţări şi din România au organizat parada de retragere cu torţe pe străzile municipiului.

Huiduieli la anunţul sosirii lui Dragnea

Oficialităţi locale şi primari din toate comunele judeţului, purtând eşarfe tricolore, aşteptau în apropierea tribunei oficiale apariţia invitaţilor speciali. Primii care şi-au făcut apariţia pe Bulevardul Eroilor au fost oficialităţile militare străine şi ministrul Culturii, George Ivaşcu. La scurt timp, zgomotul elicopterului care ate­rizează departe de privirile mulţimii anunţă sosirea ­mi­nistrului Apărării, Mihai Fifor, însoţit de Liviu Dragnea. La ora 12,00, clopotele tuturor lăcaşelor de cult din ţară sunt trase în memoria eroilor căzuţi pe câmpul de luptă. La scurt timp, numele preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, este anunţat la microfon, moment în care mulţimea începe să huiduie. Odată cu apariţia lui Dragnea, alături de Mihai Fifor începe ploaia. Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazu” îi dă onorul lui Liviu Dragnea, iar la scurt timp începe procesiunea religioasă la Domul din curtea cimitirului. Sunt depuse coroane de flori, în timp ce se citesc numele eroilor îngropaţi în Cimitirul Eroilor, acolo unde odihnesc aproape 10.000 de soldaţi, şi sunt trase 21 de salve de tun.

Cea mai mare paradă internaţională organizată vreodată la Buzău

În ciuda ploii, cei mai mulţi buzoieni aflaţi în public rămân neclintiţi. Primarii aflaţi lângă tribuna oficială se înghesuie să se adăpostească, iar unii mai curajoşi se apără de picături cu câte o sacoşă pe care şi-o pun pe cap. După un timp, organizatorii împart umbrele invitaţilor care erau însă deja uzi până la piele.

Invitaţii iau loc la tribuna oficială şi sunt ţinute discursuri de către Liviu Dragnea, primarul Constantin Toma şi cei doi ambasadori, al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Turciei. Ambasadorul britanic Paul Brummell cucereşte audienţa nu doar pentru că vorbeşte în limba română ci şi pentru că debutează cu o glumă: „Îmi cer scuze că am adus cu mine şi vremea din Anglia”.

La ora 13,00 are loc cea mai mare paradă internaţio­nală organizată vreodată la Buzău, la care iau parte aproape 1.000 de militari români şi străini. Parada este deschisă de forţele aeriene care au survolat Calea Eroilor. Urmează defilarea detaşamentului militarilor din Austria, urmaţi de soldaţii din Bulgaria, Germania, Italia, Republica Moldova şi cei ai Marii Britanii.

Invitaţii se retrag, Liviu Dragnea se opreşte pentru a răspunde la întrebările presei şi se pleacă spre elicopter, nu înainte de a face o scurtă baie de mulţime. Primeşte un buchet de trandafiri roşii din partea unei buzoience şi se apropie de gardul care blochează accesul publicului, oferind unei doamne din mulţime florile primite. Îşi face timp şi sărută un copil pe frunte şi îşi continuă apoi drumul alături de oficialii buzoieni care îl conduc prin ploaie spre elicopter.

În urma evenimentului rămâne cea mai modernă zonă a oraşului, reabilitată de Primărie cu această ocazie. Calea Eroilor este deja o zonă de promenadă pentru buzoieni, care include cea mai mare expoziţie permanentă în aer liber din ţară.

Cum a explicat Dragnea deplasarea cu elicopterul la Buzău

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost, joi, la Buzău, cu elicopterul Ministerului Apărării Naţionale, motivând că are mai multe întâlniri programate şi a făcut solicitare pentru transport special, în baza legii. Întrebat cum a fost drumul pe DN 2, unde se efectuează lucrări la Podul de la Mărăcineni, Liviu Dragnea a spus că a venit la Buzău cu elicopterul.

„Am venit cu elicopterul Ministerului Apărării Naţio­­nale. Am înţeles că au fost întrebări. Eu am primit invitaţia de la Ministerul Apărării Naţionale pentru a participa la acest eveniment,  am transmis o solicitare, am spus că am câteva întâlniri importante după-amiaza, şi am întrebat dacă pot asigura transportul până aici. Au răspuns pozitiv, în conformitate cu Hotărârea de Guvern 755/1998, aceeaşi bază legală pe care o foloseşte şi preşedintele României când face transport special”, a răspuns Dragnea.

Liviu Dragnea la Buzău, despre criticile lui Klaus Iohannis: ,,Nu atac un oficial român când este plecat din ţară“

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat, joi, la Buzău, referindu-se la criticile preşedintelui Klaus Iohannis, că nu îi va răspunde acestuia cât timp este într-o vizită în afara ţării. Acesta a spus că atunci când preşedintele Iohannis se va întoarce în ţară îi răspunde aplicat la toate criticile.

„Când un oficial român este plecat din ţară eu niciodată nu l-am atacat, niciodată nu l-am vorbit de rău, pentru că nu vreau ca acel oficial, indiferent cine e, că e adversar politic sau nu, să fie pus într-o situaţie dificilă. După ce ce se va întoarce, vă garantez că o să răspund şi o să răspund destul de aplicat, nu numai la această afirmaţie, ci la toate afirmaţile”, a spus Dragnea.

Întrebat de jurnalişti des­pre afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis, că „cineva se uită prea des la filme cu mafioţi”, Liviu Dragnea a reiterat ideea că va da toate răspunsurile când şeful statului va veni în ţară: „Ştiu ­exa­ct ce a spus şi vă garantez nu veţi fi nemulţumiţi în ceea ce priveşte răspunsurile. Este acolo, este preşedintele acestei ţări pe care eu o iubesc foarte mult şi la întoarcerea în ţară o să răspund”, a răspuns Dragnea. Totodată, întrebat dacă este posibilă o suspendare a preşe­dintelui, el a spus: „Exclus, nici vorbă”.

Liderul PSD a mai afirmat că s-ar fi aşteptat ca preşe­dintele Iohannis să vorbească, în Bulgaria, despre întâlnirea la care participă sau despre ce interese are România.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, în Bulgaria, că afirmaţiile potrivit cărora premierul ar face bine să facă ce i se spune s-au referit doar la demisie, precizând că nu au fost ameninţări. Şeful statului îşi menţine opinia privind demisia Vioricăi Dăncilă: ,,Eu nu îmi permit să ameninţ pe nimeni, ar fi o atitudine primitivă. Nu, eu m-am referit exact la demisie, iar dacă cineva se uită prea des la filme cu mafioţi este problema sa”, a spus Iohannis. Declaraţia vine după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că ,,amenin­ţarea explicită” a preşedintelui Klaus Iohannis la adresa premierului Viorica Dăncilă este făcută ,,în stil mafiot”. Liderul PSD s-a referit la o declaraţie în care preşe­din­tele Iohannis a spus că ­Vio­rica Dăncilă ar face bine ,,să facă ce i se spune”.