Actualitate

FOTO | 1.650 hectare pârjolite de incendii în primele două luni ale anului

Campania agricolă de primăvară a început cu… incendierea terenurilor. Acțiunile de curățenie ale agricultorilor par scăpate de sub orice control. Curățirea te­renurilor de resturi vegetale s-a sfârșit de multe ori cu incendii  pe sute de hectare de teren agricol, iar pompierii aproape că  nu mai prididesc cu acțiunile de stingere.

În cursul zilei de luni, 4 martie, pompierii buzoieni au  fost solicitați să stingă nu mai puțin de 16 incendii de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș în zona de competență a inspectoratului. Suprafața afectată de incendierile necontrolate ale “gospodarilor” buzoieni de la începutul anului și până în prezent este de 1.650 hectare. Cele mai afectate de incendii au fost unitățile administrativ teritoriale Zărnești (circa 560 ha), Merei (circa 146 ha), Berca (circa 135 ha), Pietroasele (circa 121 ha) și Scorțoasa (circa 106 ha).

Risc crescut de incendii și în perioada următoare

Din punct de vedere al producerii arderilor necontrolate în această perioadă, riscul de incendiu rămâne crescut din cauza vegetației uscate existente și condițiilor meteo fără precipitații. “Pentru evitarea apariției unor astfel de evenimente în perioada imediat următoare, reamintim cetățenilor faptul că arderea vegetației uscate se poate face numai după obținerea acordului Agen­ției de Protecția Mediului și a permisului de lucru cu foc din partea autorităților locale”, informează Biroul de Presă al ISU Buzău.   Mai departe, după ce au obținut avizele necesare, buzoienii trebuie să își ia și unele măsuri preventive, fără ca acest lucru să fie unul complicat, ci pur și simplu cele ce le stau la îndemână. Ofițerul de presă al ISU Buzău, George Crețu, transmite că este obligatorie respectarea următoarelor măsuri preventive: ”des­fășurarea ar­derii se va face numai pe timp de zi și în condiții meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a ve­ge­tației uscate și a resturilor vegetale se va face în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată; curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri; arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele pe­troliere ori alte bunuri materiale combustibile; asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; su­pravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker