Fostul şef al Fiscului buzoian Petruş Cîrcei şi-a aflat prima sentinţă în dosarul în care a fost trimis în judecată acum un an şi jumătate, sub acuzaţiile de favorizarea făptuitorului şi compromiterea intereselor justiţiei. Completul de la Tribunalul Bucureşti a decis să îl achite pe acesta pentru cel de-al doilea capăt de acuzare, dar l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, cu patru ani termen de supra­veghere, pentru favorizarea făptuitorului. De asemenea, instanţa a decis şi aplicarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a ocupa funcţia de care care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o durată de doi ani, după executarea pedepsei principale. Decizia nu este definitivă.

Fostul director al Fiscului Petruş Cîrcei a fost acuzat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Tero­rism că ar fi dezvăluit documente secrete către două persoane cercetate de DIICOT Bucureşti într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Este vorba despre omul de afaceri Costică Lepădatu şi despre Marius Graţian Gheorghiţă, manager al uneia dintre societăţile lui Lepădatu, cărora fostul director executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Buzău le-ar fi dezvăluit că anchetatorii au cerut, de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi, date despre societăţile comerciale la care aceştia erau asociaţi sau administratori.

Fostul şef al Fiscului buzoian a fost reţinut, la capătul mai multor ore de audieri, pe 10 august 2016, de procurorii DIICOT Bucureşti, fiind  acuzat de favorizarea făptuitorului şi compromiterea intereselor justiţiei, după ce ar fi furnizat controversatului om de afaceri Costică Lepădatu, informaţii secrete dintr-un dosar penal instrumentat de procurorii anti-mafia. Şeful Finanţelor Publice Buzău l-ar fi informat pe Costică Lepădatu că procurorii sunt pe urmele unor afaceri necurate derulate de acesta şi de un fost jurist al Casei de Vinuri Pietroasele. Afaceristul buzoian a fost avertizat că anchetatorii ar fi cerut cerut de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi, date despre societăţile comerciale la care acesta şi Marius Graţian Gheorghiţă, fost consilier juridic la Casa de Vinuri Pietroa­sa, erau asociaţi sau administratori.

Numele afaceristului Costică Lepădatu apare într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, dar şi de obţinere frauduloasă de fonduri europene instrumentat încă din luna decembrie 2014 de procurorii DIICOT. În acest dosar, afaceristul buzoian avea calitatea de suspect şi asupra lui a început urmărirea penală. Neregulile cercetate de anchetatori în cazul lui Costică Lepădatu au vizat operaţiuni de evaziune fiscală, sprijinirea unei grupări infracţionale, fals în înscrisuri şi spălare de bani. Concret, Lepădatu ar fi fost asociat al unei grupări infracţionale care racola oameni ai străzii din diverse zone din ţară, pe numele cărora erau înfiinţate firme fantomă care erau apoi folosite pentru livrări de mărfuri. În urma tranzacţiilor dubioase efectuate, bugetul pu­blic consolidat a fost prejudiciat cu zeci de milioane de euro, după ce patronii fictivi ,,uitau“ să-şi achite taxele şi impozitele aferente operaţiunilor comerciale derulate. Mai mult, în baza acestor acte false întocmite de reţeaua infracţională, membrii grupării au încercat să acceseze fonduri europene. În decembrie 2014, procurorii au efectuat zeci de percheziţii la firme din Bucureşti, Iaşi, Ilfov şi la sediul Ministerului Fondurilor Europene, întrucât grupul infracţional ar fi păgubit statul român cu 27 de milioane de euro.

DISTRIBUIȚI
loading...