Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele de numire în funcţia de judecător sau procuror a candidaţilor declaraţi admişi la concursul de admitere directă în magistratură desfăşurat în perioada 20 martie-2 iulie.

Astfel, şeful statului a numit în funcţii 56 de judecători şi 24 de procurori. Doar şapte noi magistraţi au ales să profeseze însă în judeţul nostru, patru la Judecătoria Buzău şi trei la Judecătoria Rm. Sărat, unde lipsa de personal este una acută de mai mult timp. Toţi sunt foşti avocaţi, consilieri juridici sau grefieri. Noii magistraţi din judeţul Buzău sunt Liviu-Costin Ion – Judecătoria Buzău, Corina Bratu – Judecătoria Buzău, Ştefan-Andrei Boroş – Judecătoria Buzău, Mădălina-Andreea Tiţa – Judecătoria Buzău, Bogdan-Corneliu Alexandrescu – Judecătoria Râmnicu Sărat, Bianca-Ro­xana Iesenciuc – Judecătoria Râmnicu-Sărat, Mirela-Emi­lia Radu – Judecătoria Râmnicu Sărat.

Acolo, cei trei magistraţi în funcţie au făcut cu greu faţă numărului mare de cauze în care trebuie să împartă dreptatea. În organigrama instituţiei sunt prevăzuţi şapte posturi de judecători însă doar trei au fost ocupate pentru o lungă perioadă de timp, iar de curând unul dintre magistraţi a plecat la pensie.

În data de 26 februarie, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis cererea de eli­be­rare din funcţie prin pensionare a judecătorului Marieana Bogdan începând cu data de 5 martie. Emiterea decretului prezidenţial de eliberare din funcţie a fost întârziată ceva timp, tocmai din cauza lipsei de personal. „Vom rămâne doi judecători, din şapte cât ar trebui să avem potrivit organigramei, şi e o chestiune de zile până când va deveni oficial. Este o situaţie deosebită şi suntem judecătoria cu cea mai mare încărcătură de dosare pe judecător. Spre exemplu, anul trecut am avut 5.322 de dosare noi cu un stoc de 1.460 de dosare din anul anterior, ceea ce înseamnă 6.782 dosare în total, care au fost repartizate la doi judecători şi jumătate, dacă luăm în calcul că un judecător a fost cu jumătate de normă, iar după publicarea  decretului prezidenţial de pensionare a doamnei judecător Bogdan rămânem doi  judecători, dintre care unul intrat în profesie în decembrie 2017“, ne-a  declarat în luna martie preşedintele Judecătoriei Rm. Sărat judecător Mihaela Cristescu.

Vestea bună a venit la începutul acestui an, când Consiliul Superior al Magistraturii a scos la concurs trei locuri de judecător pentru Judecătoria Rm. Sărat.

Soluţionarea fiecărui dosar în parte presupune multe ore de muncă, dar şi  adunarea de probe noi. Judecătoria Râmnicu Sărat a fost sufocată de dosare în  2017. O arată datele Tribunalului Buzău, din care reiese că un judecător din Rm. Sărat a avut de soluţionat nu mai puţin de 2.338,6 dosare. De ­alt­fel, Judecătoria Râmnicu Sărat se află pe primul loc, la nivel naţional, în ceea ce priveşte încărcătura medie de dosare per judecător. Aproape 7.000 de dosare s-au aflat pe rolul instanţelor din cadrul Judecătoriei Rm. Sărat, în 2017.

Situaţia este una alarmantă, în condiţiile în care, deşi în schema de personal apar şapte judecători, doar trei dintre aceştia au fost activi.  Astfel,

Numărul de dosare aflate pe rolul instanţelor Judecătoriei Rm. Sărat este aproape la fel de mare ca acela înregistrat anul trecut la Tribunalul Buzău, unde au activat însă 27 de judecători, nu doar trei magistraţi, ca în cazul instanţei din Rm Sarat. Un număr mare de dosare judecate în 2017 s-a înregistrat şi la o altă judecă­torie din judeţul Buzău, cea a oraşului Pătârlagele. Aici, anul trecut, un judecător a avut de soluţionat, în medie, 1.887 de dosare, cu mult peste media naţională.

O situaţie la fel de gravă ca la Rm. Sărat este întâlnită la Judecătoria Bârlad, unde, anul trecut, încărcătura a fost de 2.158,4 dosare pe judecător.

Aceasta este soarta instanţelor mici, unde judecătorii nu se inghesuie să lucreze, stau cât să se formeze şi, după câţiva ani, aleg oraşe mai mari.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Totuși, progresul este semnificativ! Decât foști milițieni magistrați, foști avocați și grefieri înseamnă un progres real.

Comments are closed.