Politic

Fosta propagandistă de Buzău a Partidului Comunist, nedezlipită de Viorica Dăncilă

Maria Lazăr (79 de ani), una dintre comunistele de frunte de dinainte de 1989, responsabilă cu Propaganda a Partidului Comunist Român la nivelul judeţului Buzău şi deputat al Marii Adunări Naţionale, este un personaj nedezlipit de Vio­rica Dăncilă, după ce, până nu demult, se afla în umbra lui Liviu Dragnea. În prezent unul dintre cei nouă membri cu rang de secretar de stat ai Consi­liul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), ea s-a aflat lângă Viorica Dăncilă în momentul în care s-au anunţat rezultatele primului tur de scrutin al prezidenţialelor.

La dezbaterea de marţi cu jurnaliştii organizată de Dăncilă, aceeaşi Maria Lazăr a ocupat unu din puţine locuri dedicate „galeriei” de partid a candidatei PSD la prezidenţiale, alături de Gabriela Firea, Mihai Fifor, Lia Olguţa Vasilescu, Eugen Orlando Teodorovici şi Marcel Ciolacu.

Maria Lazăr, ca membru al Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a votat, în luna mai 2018, pentru sancţionarea cu amendă a preşedintelui Klaus Iohannis, pentru folosirea sintagmei ,,penali”. Într-o declaraţie pe care a acordat-o pentru ,,Newsweek România”, Lazăr explica atunci faptul că a votat pentru amendarea preşe­dintelui Iohannis pentru că acesta a folosit „un ton instigator”.

Ea este nimeni alta decât fostul secretar cu Propaganda a Comitetului Judeţean de Partid Buzău, ale cărei calităţi care au condus către ascensiunea sa politică au fost sintetizate, la vremea respectivă, prin porecla ,,Maria c…r de fier”. Ea a început „de jos“: în liceu, ca secretar pe clasă al organizaţiei Uniunea Tine­retului Muncitor (UTM) – precursoarea Uniunii Tine­retului Comunist (UTC) -; în 1956 era propagandist şi secretar al Comitetului UTM din localitatea natală, Făurei, iar nouă ani mai târziu, în 1965, îşi lua şi carnetul de membra a Partidului Comunist.

Maria Lazăr este la bază muncitoare textilistă, promovată, în perioada comunistă, în diverse funcţii de partid şi de stat după ce a absolvit cursurile politice ale Academiei ,,Ştefan ­Gheor­ghiu”. Ea a fost secretar cu propaganda a Comitetului Judeţean de Partid Buzău, dar şi vice­preşedinte, respectiv prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular Jude­ţean Buzău. Imediat după evenimentele din decembrie 1989 dispare pentru puţin timp din viaţa publică, pentru a reapărea odată cu înfiinţarea, de către un fost prim-ministru al regimului comunist, Ilie Verdeţ, a Partidului Socialist al Muncii, ca vicepreşedinte naţional, în perioada 1991-1995. Părăseşte PSM pentru a se înscrie în Partidul Socialist, condus de Tudor Mohora, unde devine tot vicepreşedinte naţional, între anii 1995 şi 2000. Ajunge în Partidul Democraţiei Sociale din România (actualul Partid Social Demo­crat) în urma fuziunii prin absorbţie PDSR-PS, iar în legislatura 2000-2004 este deputat PDSR/PSD de Galaţi.

Realizările ei politice din vechiul regim sunt, însă, „camuflate“ în CV-ul public: Academia de partid „Ştefan Gheorghiu“ devine „Facultatea de Studii Social-Politice“, iar funcţiile în Consiliul Popular Judeţean Buzău sunt trecute sub ti­tulatura „vicepreşedinte al Consiliului municipal şi judeţean“.

Un comentariu

  1. Surprinzător pentru mine este faptul că această persoană,în perioada 2000-2004,a fost deputat de Galați.Din anul 1989 nu am mai auzit nimic despre ea.Probabil că în timpul mandatului de parlamentar a aplicat politica struțului.Mai surprinzător este faptul că acum este și membră a Consiliiului Național pentru Combaterea Discriminării(instituție care de fapt nu își are rostul datorită faptului că până emit o hotărâre trec mulți ani).Mă miră faptul că unii deputații de Galați,membri ai Partidului Democrat,de ex.Mircea Toader sau deputații de Buzău,dintre care îl amintesc pe Cezar Preda,nu aurostit un singur cuvânt despre această persoană.Oare le/a fost jenă ?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker