Actualitate

Fost procuror, ascensiune rapidă la conducerea Tribunalului Buzău

Mișcări interesante în conducerea Tribunalului Buzău. Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii ia astăzi în discuție propunerea de delegare în funcția de vicepreședinte al Tribunalului Buzău a judecătorului Felix Alexandru, al cărui delegare la conducerea Secției Penale a instanței a încetat în luna ­ia­nuarie 2019. Felix Alexandru a fost numit pe funcție în 2015 prin Hotărâre CSM, pe o perioadă de trei ani, iar începând cu 18 iulie 2018 a  fost delegat în funcție prin Hotărârea Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de șase luni, mandat ce a expirat la data de 18 ianuarie 2019.

Pe funcția deținută de acesta ar urma să fie delegată judecătorul Iuliana Mihaela Bucur.

Fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, aceasta a devenit judecător la sfârșitul anului 2017, după ce plenul Consiliului Superior al Ma­gistraturii și-a dat acordul în acest sens, fiind numită în funcție la Judecătoria Pătârlagele. Din vară a fost delegată la Tribunalul Buzău, ulterior fiind transferată la această instanță prin decizie a Secției pentru Judecători a CSM.

Permutările la condu­cerea Tribunalului Buzău survin deciziei de delegare a vicepreședintelui instanței, judecătorul Adriana Nicolae, în funcția de preșe­dinte.

Delegarea în funcția de președinte a vicepreședintelui Tribunalului Buzău a fost decisă de membrii Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Ma­gistraturii și este valabilă începând cu data de 11 ianuarie a.c., până la ocuparea funcției prin concurs sau examen, în condițiile legii, dar nu mai mult de șase luni.

Tribunalul Buzău nu mai are președinte după ce judecătorul Valentin Barbu s-a pensionat, decretul de eliberare din funcție prin pensionare fiind semnat de președintele Klaus Iohannis.

La începutul lunii noiembrie, plenul CSM a admis cererea de pensionare a  judecătorului Valen­tin Barbu începând cu 1 decembrie 2018.

Judecătorul Valentin Barbu a fost președintele Tribunalului Buzău de la începutul lui 2015, după ce, în decembrie 2014 câștigat concursul organizat de CSM cu un punctaj final de 9,425, printre cele mai mari din țară. Magistratul, care anterior a ocupat funcția de vicepreședinte al instanței, a surclasat-o pe contracandidata sa, judecătorul Adriana Nicolae, care la ultima probă a examenului, testarea scrisă privind Managementul, comunicarea și resursele umane, nu s-a mai prezentat. Valentin Barbu a obținut nota 9,85 la proiectul managerial și nota 9,00 la proba scrisă, clasându-se între primii cinci candidați la concursul organizat la nivel național de CSM.

Adriana Nicolae este judecător la Secția Civilă a Tribunalului Buzău, după ce anterior a activat în cadrul Judecătoriei Buzău. În 2013 a promovat concursul pentru funcția de președinte al acestei instanțe, cu nota 8,00, adjudecându-și astfel funcția de președinte, în locul judecătorului Leontin Drăgu­lescu, interimar în perioada mai-noiembrie 2013. Ulterior, Adriana Nicolae s-a mutat la Tribunalul Buzău. În 2014, magistratul a candidat pentru funcția de președinte al Tribunalului Buzău, dar a pierdut competiția cu judecătorul Valentin Barbu.

Anul trecut, Adriana Nicolae a câștigat concursul pentru funcția de vicepreședinte al Tribunalului Buzău, magistratul promovând examenul cu media 8,02.

La Tribunalul Buzău ­exi­stă un deficit de personal care afectează desfășurarea activității. Doar 27 de judecători a avut anul trecut principala instanță din județul Buzău, deși statul de funcții a avut prevăzute 32 de posturi. Din această cauză, în 2018, unui singur magistrat i-au fost repartizate, în medie, peste 600 de dosare.

Numărul insuficient de magistrați și încărcătura crescută de dosare s-au reflectat și la nivelul unor indicatori de performanță, Tribunalul Buzău primind calificativul ,,eficient” pentru activitatea desfășurată în 2018.

Anul trecut, peste 11.000 de cauze au fost pe rolul Tribunalului, dintre care 7.500 au fost procese noi. În aceste condiții, încărcătura medie a fost de peste 600 de dosare pentru fiecare judecător.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker