Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru Drum expres Buzău-Focşani”. Valoarea totală a acestui contract este de 29.361.900 lei (cu TVA), finanţarea urmând să fie nerambursabilă, alocată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Perioada de implementare a proiectului este de 24 luni, res­pectiv între 31 octombrie 2018 şi 30 septembrie 2020, la care se adaugă, dacă este cazul, şi perioada de desfăşurare a acti­vităţilor proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanţare, conform regulilor de ­eli­gibilitate a cheltuielilor.

Proiectul face parte din Master Planul General de Transport, prin care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere trebuie să realizeze un drum de mare viteză care să facă legătura dintre Muntenia şi Moldova pe traseul Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău. „În prezent traficul de tranzit şi local dintre Buzău-Focşani–Bacău se desfăşoa­ră pe DN 2 care are în profil transversal o bandă pe sens şi un acostament consolidat de 1,5 metri care este folosit ca şi bandă de circulaţie. Toate volumele de trafic sunt nevoite să se deplaseze cu viteză redusă de 50–70 km/h în zonele unde DN 2 traversează localităţile, ceea ce generează mărirea timpilor de transport, cu pierderi economice importante, poluare fonică şi emisii de noxe. Datorită acestui lucru şi avându-se în vedere estimările privind accelerarea creşterii traficului în zonă, a apărut necesitatea construirii unui drum de mare viteză între Buzău, Focşani şi Bacău prin care se urmăreşte evitarea tranzitării localităţilor. Astfel, va rezulta creşterea vitezei de deplasare şi a fluenţei traficului, micşorarea timpilor de transport, cu implicaţii economice pozitive şi îmbunătă­ţirea condiţiilor de circulaţie în zonă“, se arată în nota de fundamentare.

Drumul Expres Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Paşcani va costa peste 1,5 miliarde de euro, conform Master Planului Gene­ral de Transport al României, conform căruia acesta va fi împărţit în cinci sectoare care vor fi scoase la licitaţie în mod independent. Este vorba de sectoarele: Ploieşti-Buzău, care are o valoare estimată de 254,80 milioane de euro; Buzău-Focşani, cu 282,36 milioane de euro; Focşani-Bacău, 428,30 ­mi­lioane de euro; Bacău-Paşcani, 389 milioane de euro; Paşcani-Suceava, 290 milioane de euro.

Drumul expres pe ruta Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Paşcani-Suceava ar urma să aibă o lungime de peste 330 km şi are trebui să preia traficul de pe DN 2, pe ruta Nord-Sud, unde se înregistrează cele mai mari valori a traficului din Moldova.

DISTRIBUIȚI
loading...