Pesta porcină africană se extinde în județul Buzău. În urma analizelor de laborator efectuate de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.), astăzi a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării din localitățile Scurtești,  comuna Vadu Pașii și Gura Dimienii, comuna Beceni.

Sanitar-veterinarii buzoieni au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA: gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, a fost dispusă uciderea porcinelor din aceste gospodării și ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reuni pentru a adoptarea planului de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare, anunță repeezentanții Prefecturii Buzău.

DSVSA Buzău solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”,  se mai precizează în informarea DSVSA Buzău.