27 de ani
de presa libera
Sambata, Septembrie 23, 2017 05:08 AM
opinia-balcescu

Actualitate

Firmele cu restanţe la plata TVA sunt iertate de datorie dacă optează pentru plata defalcată a acestei taxe

de Andreea STROE
Actualitate  |
13.09.2017, 00:00
100

   Firmele care optează pentru aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie vor beneficia de o serie de facilităţi, anunţă ANAF. Printre facilităţi se înscrie anularea penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie.

   ,,În cazul în care contribuabilii care optează pentru plata defalcată a TVA au în derulare eşalonări la plată, inclusiv pentru TVA, aceştia pot beneficia de anularea la plată a penalităţilor de întârziere. Astfel, în situaţia în care un contribuabil are eşalonare la plată pentru mai multe tipuri de obligaţii fiscale, inclusiv pentru TVA, acesta poate beneficia de anularea la plata a penalităţilor aferente TVA-ului, dar trebuie să-şi menţină valabilitatea eşalonării la plată pentru celelalte obligaţii”, anunţă ANAF.

   Pentru a beneficia de această ofertă, contribuabilii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: a) obligaţiile fiscale principale reprezentând TVA, restante la data de 30 septembrie 2017, inclusiv, precum şi cele stabilite prin decizii de impunere comunicate până la data de 30 septembrie 2017, cu termen de plată după această dată, se sting până la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;  dobânzile aferente obligaţiilor fiscale prevăzute mai sus. a) stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligaţiilor fiscale principale, se sting până la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;  obligaţiile fiscale principale reprezentând TVA cu termene de plată cuprinse între data de 1 octombrie 2017 şi 21 decembrie 2017, inclusiv,  se sting până la data de 21 decembrie 2017, inclusiv; să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data de 31 decembrie 2017; să depună notificarea privind opţiunea de plata defalcată a TVA, la organul fiscal central, până cel târziu la data de 31 decembrie 2017, inclusiv, sub sancţiunea decăderii.

   De asemenea, în cazul în care contribuabilii care optează pentru plata defalcată a TVA au în derulare eşalonări la plată, inclusiv pentru TVA, aceştia pot beneficia de anularea la plată a penalităţilor de întârziere.

   Pentru acordarea facilităţii fiscale, urmează ca, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, să  se aprobe procedura de aplicare a articolului 24 din acest act normativ, prin ordin al ministrului Finan­ţelor Publice, la propunerea preşedintelui ANAF.

Care sunt efectele opţiunii privind plata defalcată a TVA

   Agenţii economici care vor opta pentru plata defalcată a TVA vor mai beneficia şi de amânarea la plată a penalităţilor de întârziere. În baza notificării depusă pentru opţiunea de plată defalcată a TVA, organul fiscal va emite şi comunica o decizie de amânare la plată, în vederea anulării, penalităţilor de întarziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, prin care se va individualiza cuantumul penaliţărilor de întârziere ce fac obiectul acestor facilităţi fiscale.  Dacă este în situaţia de executare silită, aceasta nu va începe sau se va suspenda pentru penalităţile de întârziere amânate la plată. De asemenea, penalităţile de întârziere amânate la plată nu se sting cu eventualele sume încasate de organul fiscal central. Astfel, aceste penalităţi de întârziere vor avea un regim special, pentru a fi protejate în vederea anulării, în situaţia în care contribuabilii îndeplinesc condiţiile prezentate anterior.                

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

G4 cere ONU reformarea urgentă a Consiliului de Securitate
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:56 AM

Mai multe țări cer Organizației Națiunilor Unite să își reformeze Consiliul de Securitate. Subiectul, care revine periodic în dezbatere, a fost redeschis de așa-numitul grup G4 cu ocazia celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU, relatează AFP.

DOCUMENTAR: Zodia BALANȚEI (23 septembrie -22 octombrie)
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:39 AM

Se spune că cei născuți în zodia Balanței ori au o familie numeroasă, ori sunt niște singuratici. La data de 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în această zodie, a 7-a pe cercul zodiacal clasic european, care cuprinde 12 zodii. Se încheie pe 22 octombrie.

ZILE NAȚIONALE: Regatul Arabiei Saudite
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:36 AM

Regatul Arabiei Saudite, cel mai mare stat din Orientul Mijlociu, cu o suprafață de peste 2,1 milioane km pătrați, sărbătorește, la 23 septembrie, ziua națională - aniversarea constituirii Regatului Arabiei Saudite, în 1932, conform mae.ro.

CITATUL ZILEI
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:31 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 septembrie
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Sep, 23:27 Foarte interesant
Spectaculos! a comentat pentru articolul Buzoianca Anca Neculăiasa a devenit din model, stewardesă!:
Articole platite. Cine Doamne iarta-ma mai e si duduia asta si ce a facut pentru comunitate? Sa fim seriosi!
22 Sep, 19:59 Mizerabil om !
secuiu a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
Asta l-a prostit pe Basescu, o data atunci cand a fost pus sa distruga org .jud. PMP, si acum cand incearca disperat sa treaca la PNL sau PSD.Atat de mizerabil este incat nici ciumatii rosii nu-l mai primesc in randul lor.
22 Sep, 15:26 adevarul
max bengosu' a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
din textul lui mocanu nu-ti sare-n ochi mai pixelule,n-am spus ca portocalii sau liberalii au fost mai breji,da' judetul ala doar de ciuma aia rosie a fost condus(boscodeala,vasile)
Google PageRank Checker