27 de ani
de presa libera
Luni, Iunie 26, 2017 06:42 AM

Educatie

Firmele buzoiene, chemate să pună umărul la reînființarea școlilor profesionale

de Cristian IONESCU
Educatie  |
12.04.2017, 00:00
1318

   Inspectoratul Școlar Ju­dețean (IȘJ) Buzău cheamă, mâine, 13 aprilie, toți agenții economici să se implice în procesul de organizare a noului sistem de învățământ profesional dual. Acest nou tip de învățământ presupune ca operatorul economic să cofinanțeze clasele, fiecare elev urmând să pri­mească o bursă de câte 200 lei de la stat și de la societatea comercială, aceasta din urmă asigu­rând și locul de practică pentru cursanți.

   Clasele de învățământ profesional dual vor fi înființate doar la cererea expresă a operatorilor economici; de aceea, toți re­prezentanții de firme aflați în căutare de forță de muncă sunt așteptați mâine, 13 aprilie, de la ora 10,00, la Liceul „C. Ne­nițescu“, să își exprime în scris solicitarea de școlarizare, pe    anu­mite calificări, solicitări care se trimit direct la Minister, la Centrul Național pentru Dezvol­tarea Învățământului Profesional și Tehnic.

*

   Lunga istorie a școlii profesionale românești s-a terminat prin dispariția ei totală, în 2009. Eca­terina Andronescu, pe a­tunci ministru al Educației, con­sidera mult mai importantă ocuparea locurilor la facultățile particulare apărute peste noap­te, chiar dacă cei care deveneau studenți erau departe de nivelul cerut de o universitate serioasă. Dovadă, la scurt timp diplomele de absolvire au provocat un adevărat scandal la nivel națio­­nal. Decizia de a opri cifrele de școlarizare ale Școlii de Arte și Meserii, după principiul „eu te-am făcut, eu te omor!“, s-a do­vedit a fi una care servea doar clientelei politice din conducerile facultăților fantomă, iar repercusiunile au fost grave.

   Astăzi, lipsa electricienilor, a strungarilor, sudorilor sau a instalatorilor este o dovadă a eșecului politicilor educaționale autohtone care au preferat formarea teoreticienilor inutili, în licee și universități, în favoarea deținătorilor de meserii adevă­rate.

   Ca o soluție de ultimă oră, Ministerul Educației introduce sistemul de învățământ dual, a cărei metodologie a fost publicată săptămâna trecută în Mo­ni­torul Oficial.

De ce sistemul este benefic pentru agenții economici

   Este vorba despre preluarea unui sistem practicat cu succes în Germania, un mecanism de gestiune și implementare a pregătirii profesionale cu dublă autoritate, în care pregătirea specialiștilor este planificată și realizată atât de către școlile formale cât și de viitorii angajatori, folosind resurse umane și materiale din ambele tipuri de instituții. Dacă ținem cont și de faptul că în sistemul dual elevii au contracte cu firmele în care vor fi integrați pentru învățarea practică, avantajele sistemului sunt clare: forța de muncă este pregătită exact pentru nevoile, uneori anticipate, ale angajatorului, iar elevul are la absolvire un loc de muncă asigurat.

   Altfel spus, angajatorii au posibilitatea de a-și forma singuri forța de muncă, eliminând astfel riscurile de a face compromisuri, încadrând angajați fără calificarea necesară.

   Învățământul dual asigură oportunități sporite de educație și formare profesională pe baza unui contract de parteneriat și a unor contracte individuale de pregătire practică. Prin aceste contracte, operatorii economici se angajează în pregătirea elevilor, acordarea burselor la nivelul celor acordate din fonduri publice și a altor cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor. Astfel, contractul de parteneriat se încheie între unul sau mai mulți operatori economici sau între o asociație/un consorțiu de operatori econo­mici, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-terito­rială pe raza căreia se află unitatea școlară și stabilește con­dițiile de colaborare, drepturile și obligațiile părților, precum și costurile asumate de parteneri. Contractul individual de pre­gătire practică se încheie între elev, respectiv părintele/tutorele sau susținătorul legal al elevului minor, operatorul economic și unitatea de învățământ și stabilește drepturile și obli­gațiile părților implicate.

Probe de admitere doar dacă se depășește numărul de locuri disponibile

   Noutatea învățământului dual constă în faptul că permite realizarea de clase separate de învățământ profesional, cu persoane de peste 18 ani.

   Potrivit metodologiei, „pot opta pentru învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3, conform Cadrului națio­nal al calificărilor, elevii înscriși în clasa a VIII-a și absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare“.

   De asemenea, se precizează în metodologie că doar „în cazul în care numărul de candidați depășește numărul de locuri disponibile, se organizează probe de admitere“.

*

   „Îi așteptăm joi pe toți agenții economici care vor să își formeze o forță de muncă bine pregătită, în conformitate cu nevoile lor. În funcție de solicitările agenților economici din Buzău, noi vom trimite la Ministerul Educației listele cu specializările căutate pe piața buzoiană. Pe data de 21 aprilie vor fi aprobate clasele de școlarizare cu specializările cerute. Deocamdată, această formă de învățământ nu ține cont de un număr strict de absolvenți. Se pot înscrie inclusiv absolvenți de clasa a VIII-a din seriile anterioare. Acești elevi urmează să învețe meserii în sistem dual, alături de agenții economici. Partea teoretică va fi efectuată la școală, iar cea practică la res­pectivele unități economice. În anul trei de studiu, 70% din activitatea elevilor se va desfășura la agenții economici, fiind ca și angajați acolo. Cursanții vor primi și bani, 200 lei de la stat și cel puțin 200 lei de la agenții economici. Îi așteptăm joi, la ora 10,00, în amfiteatrul Liceului C. Nenițescu, pe toți agenții economici din Buzău aflați în căutare de forță de muncă“, a declarat inspectorul general al IȘJ Buzău, Florina Stoian.

   La ședința de mâine, de la Liceul „C. Nenițescu“ (str. Transilvaniei, nr. 134) va fi prezent și Florin Mărginean, coordonator regional pentru învățământul profesional și tehnic, regiunea de Dezvoltare Regională de Sud-Est.

Comentarii

Firme și profesionale (12 Apr, 16:39)
Danila

Mai degrabă ar verifica Șefele de la ISJ de ce conducerile a două licee tehnologice din Buzau a sugerat discret elevilor să nu mai vină la școală, începind de marți. Vacanșă parcă să ia de vineri de la ora 20.00. Fiul meu stă acasă și-mi spune că i-au sugerat doamnele profesor să nu se mai ducă la cursuri ca au treaba. De ce nu iși dau demisia sa muncească în altă parte, dacă au treabă!

Raspunde
Tu m-ai facut, eu ajut! (12 Apr, 19:18)
Ingineru

Intr-adevar dupa ce Kati Andronescu a desfiintat scolile profesionale in favoarea liceelor tehnice, a existat o implozie de ingineri facuti la apelul de seara. Acesti inginerasi semianalfabeti care scriu ca pisica ,,miau", cand s-au vazut cu diploma gen concurs de mancat pufuleti au incercat sa intre in invatamant ca suplinitori si apoi ca titulari. Si cand au vazut ca este greu si ca nu reusesc sa optina definitivatul, s-au orientat catre politica PSD. Pentru ca in politica intra de acum doar cei care isi rateaza cariera. Exemplul exemplelor: inginerii Dobrita si toti cei 13 ingineri de la Berca, absolventi la Asa-ki! Si uite asa Berca va deveni o localitate industriala multilateral dezvoltata, profil cartela SIM.

Raspunde

Stiri Agerpres

Liberalii se reunesc pentru a stabili delegația și mandatul cu care merg la Palatul Cotroceni
Luni, Iunie 26, 2017 06:02 AM

Liberalii vor stabili luni delegația care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni în vederea desemnării noului premier și mandatul acesteia, a declarat săptămâna trecută președintele PNL, Ludovic Orban.

Consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier
Luni, Iunie 26, 2017 05:52 AM

Partidele parlamentare sunt invitate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni
Luni, Iunie 26, 2017 05:48 AM

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni până la ora 16,00, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale.

Fostul ambasador al României în Italia va fi audiat la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009
Luni, Iunie 26, 2017 05:46 AM

Fostul ambasador al României la Roma în timpul alegerilor prezidențiale din anul 2009 Răzvan Rusu va fi audiat luni de către Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat săptămâna trecută președintele comisiei, Mihai Fifor.

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier; va fi validat la Comitetul Executiv
Luni, Iunie 26, 2017 05:30 AM

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier, acesta urmând a fi validat de Comitetul Executiv Național care se va reuni la Palatul Parlamentului, după ce moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Jun, 21:06 Adevarata drama
mihalcea florina a comentat pentru articolul UPDATE Cardiologul Adrian Negoiță, găsit decedat, sâmbătă dimineață, la locuința de la munte:
Dumnezeu sa-l odihneasca in PACE!
25 Jun, 21:02 Romania intre doi "ticalosi "
Chiriac Cristina a comentat pentru articolul România, între doi „ticăloși“ *):
Sunt de acord ca amandoi sunt niste ticalosi ,ca Romania nu va deveni un stat de drept atata timp cat cei doi o vor conduce.....e pacat de romanii care nu sunt informati si voteaza cu ei in speranta ca va fi mai bine.
25 Jun, 16:25 funcția de dr
ilie a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
La mine la scoală directorul nu stie sa trimită un mail, sa facă un tabel, mereu e reclamat....si nimic..nimic ..si multe alte simplitati si incapacitatidin partea lui...colegii, nimic si ei..nu spun, bineînțeles . NIMIC!de teama răzbunării acestuia.Dar ei nu intelleg ca nu are ce sa le facă.Cât sa fii de indiferent?!
Google PageRank Checker