27 de ani
de presa libera
Sambata, August 19, 2017 23:18 PM

Educatie

Firmele buzoiene, chemate să pună umărul la reînființarea școlilor profesionale

de Cristian IONESCU
Educatie  |
12.04.2017, 00:00
1399

   Inspectoratul Școlar Ju­dețean (IȘJ) Buzău cheamă, mâine, 13 aprilie, toți agenții economici să se implice în procesul de organizare a noului sistem de învățământ profesional dual. Acest nou tip de învățământ presupune ca operatorul economic să cofinanțeze clasele, fiecare elev urmând să pri­mească o bursă de câte 200 lei de la stat și de la societatea comercială, aceasta din urmă asigu­rând și locul de practică pentru cursanți.

   Clasele de învățământ profesional dual vor fi înființate doar la cererea expresă a operatorilor economici; de aceea, toți re­prezentanții de firme aflați în căutare de forță de muncă sunt așteptați mâine, 13 aprilie, de la ora 10,00, la Liceul „C. Ne­nițescu“, să își exprime în scris solicitarea de școlarizare, pe    anu­mite calificări, solicitări care se trimit direct la Minister, la Centrul Național pentru Dezvol­tarea Învățământului Profesional și Tehnic.

*

   Lunga istorie a școlii profesionale românești s-a terminat prin dispariția ei totală, în 2009. Eca­terina Andronescu, pe a­tunci ministru al Educației, con­sidera mult mai importantă ocuparea locurilor la facultățile particulare apărute peste noap­te, chiar dacă cei care deveneau studenți erau departe de nivelul cerut de o universitate serioasă. Dovadă, la scurt timp diplomele de absolvire au provocat un adevărat scandal la nivel națio­­nal. Decizia de a opri cifrele de școlarizare ale Școlii de Arte și Meserii, după principiul „eu te-am făcut, eu te omor!“, s-a do­vedit a fi una care servea doar clientelei politice din conducerile facultăților fantomă, iar repercusiunile au fost grave.

   Astăzi, lipsa electricienilor, a strungarilor, sudorilor sau a instalatorilor este o dovadă a eșecului politicilor educaționale autohtone care au preferat formarea teoreticienilor inutili, în licee și universități, în favoarea deținătorilor de meserii adevă­rate.

   Ca o soluție de ultimă oră, Ministerul Educației introduce sistemul de învățământ dual, a cărei metodologie a fost publicată săptămâna trecută în Mo­ni­torul Oficial.

De ce sistemul este benefic pentru agenții economici

   Este vorba despre preluarea unui sistem practicat cu succes în Germania, un mecanism de gestiune și implementare a pregătirii profesionale cu dublă autoritate, în care pregătirea specialiștilor este planificată și realizată atât de către școlile formale cât și de viitorii angajatori, folosind resurse umane și materiale din ambele tipuri de instituții. Dacă ținem cont și de faptul că în sistemul dual elevii au contracte cu firmele în care vor fi integrați pentru învățarea practică, avantajele sistemului sunt clare: forța de muncă este pregătită exact pentru nevoile, uneori anticipate, ale angajatorului, iar elevul are la absolvire un loc de muncă asigurat.

   Altfel spus, angajatorii au posibilitatea de a-și forma singuri forța de muncă, eliminând astfel riscurile de a face compromisuri, încadrând angajați fără calificarea necesară.

   Învățământul dual asigură oportunități sporite de educație și formare profesională pe baza unui contract de parteneriat și a unor contracte individuale de pregătire practică. Prin aceste contracte, operatorii economici se angajează în pregătirea elevilor, acordarea burselor la nivelul celor acordate din fonduri publice și a altor cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor. Astfel, contractul de parteneriat se încheie între unul sau mai mulți operatori economici sau între o asociație/un consorțiu de operatori econo­mici, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-terito­rială pe raza căreia se află unitatea școlară și stabilește con­dițiile de colaborare, drepturile și obligațiile părților, precum și costurile asumate de parteneri. Contractul individual de pre­gătire practică se încheie între elev, respectiv părintele/tutorele sau susținătorul legal al elevului minor, operatorul economic și unitatea de învățământ și stabilește drepturile și obli­gațiile părților implicate.

Probe de admitere doar dacă se depășește numărul de locuri disponibile

   Noutatea învățământului dual constă în faptul că permite realizarea de clase separate de învățământ profesional, cu persoane de peste 18 ani.

   Potrivit metodologiei, „pot opta pentru învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3, conform Cadrului națio­nal al calificărilor, elevii înscriși în clasa a VIII-a și absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare“.

   De asemenea, se precizează în metodologie că doar „în cazul în care numărul de candidați depășește numărul de locuri disponibile, se organizează probe de admitere“.

*

   „Îi așteptăm joi pe toți agenții economici care vor să își formeze o forță de muncă bine pregătită, în conformitate cu nevoile lor. În funcție de solicitările agenților economici din Buzău, noi vom trimite la Ministerul Educației listele cu specializările căutate pe piața buzoiană. Pe data de 21 aprilie vor fi aprobate clasele de școlarizare cu specializările cerute. Deocamdată, această formă de învățământ nu ține cont de un număr strict de absolvenți. Se pot înscrie inclusiv absolvenți de clasa a VIII-a din seriile anterioare. Acești elevi urmează să învețe meserii în sistem dual, alături de agenții economici. Partea teoretică va fi efectuată la școală, iar cea practică la res­pectivele unități economice. În anul trei de studiu, 70% din activitatea elevilor se va desfășura la agenții economici, fiind ca și angajați acolo. Cursanții vor primi și bani, 200 lei de la stat și cel puțin 200 lei de la agenții economici. Îi așteptăm joi, la ora 10,00, în amfiteatrul Liceului C. Nenițescu, pe toți agenții economici din Buzău aflați în căutare de forță de muncă“, a declarat inspectorul general al IȘJ Buzău, Florina Stoian.

   La ședința de mâine, de la Liceul „C. Nenițescu“ (str. Transilvaniei, nr. 134) va fi prezent și Florin Mărginean, coordonator regional pentru învățământul profesional și tehnic, regiunea de Dezvoltare Regională de Sud-Est.

Comentarii

Firme și profesionale (12 Apr, 16:39)
Danila

Mai degrabă ar verifica Șefele de la ISJ de ce conducerile a două licee tehnologice din Buzau a sugerat discret elevilor să nu mai vină la școală, începind de marți. Vacanșă parcă să ia de vineri de la ora 20.00. Fiul meu stă acasă și-mi spune că i-au sugerat doamnele profesor să nu se mai ducă la cursuri ca au treaba. De ce nu iși dau demisia sa muncească în altă parte, dacă au treabă!

Raspunde
Tu m-ai facut, eu ajut! (12 Apr, 19:18)
Ingineru

Intr-adevar dupa ce Kati Andronescu a desfiintat scolile profesionale in favoarea liceelor tehnice, a existat o implozie de ingineri facuti la apelul de seara. Acesti inginerasi semianalfabeti care scriu ca pisica ,,miau", cand s-au vazut cu diploma gen concurs de mancat pufuleti au incercat sa intre in invatamant ca suplinitori si apoi ca titulari. Si cand au vazut ca este greu si ca nu reusesc sa optina definitivatul, s-au orientat catre politica PSD. Pentru ca in politica intra de acum doar cei care isi rateaza cariera. Exemplul exemplelor: inginerii Dobrita si toti cei 13 ingineri de la Berca, absolventi la Asa-ki! Si uite asa Berca va deveni o localitate industriala multilateral dezvoltata, profil cartela SIM.

Raspunde

Stiri Agerpres

Campionatul Angliei - Arsenal Londra, învinsă în deplasare
Sambata, August 19, 2017 23:07 PM

Echipa Arsenal Londra a fost învinsă la limită în deplasare, cu scorul de 1-0, de formația Stoke City, într-o partidă din cadrul etapei a 2-a a campionatului de fotbal al Angliei, disputată sâmbătă seara.

Ludovic Orban: Actualul guvern distribuie resurse pe care nu le are
Sambata, August 19, 2017 22:28 PM

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, și-a manifestat, sâmbătă, îngrijorarea față de creșterea gradului de îndatorare al României, el afirmând că actualul guvern "distribuie resurse pe care nu le are".

Ciclism: Turul Spaniei - Rohan Dennis, lider după prima etapă
Sambata, August 19, 2017 22:19 PM

Cea de-a 72-a ediție a Turului ciclist al Spaniei a debutat sâmbătă, la Nimes (Franța), cu un contra-cronometru pe echipe, pe distanța de 13,7 km, la finalul căruia australianul Rohan Dennis a preluat tricoul roșu rezervat liderului clasamentului general.

Torje și Grozav au marcat în campionatul Turciei
Sambata, August 19, 2017 21:36 PM

Jucătorii români Gabriel Torje și Gheorghe Grozav au marcat câte un gol pentru echipa lor, Karabukspor, în partida câștigată pe teren propriu, cu scorul de 3-1, în fața formației Istanbul Basaksehir, sâmbătă, în cadrul etapei a doua a campionatului de fotbal al Turciei.

Proetnica: Zeci de copii și-au pus la încercare imaginația în cadrul unor ateliere creative diverse
Sambata, August 19, 2017 21:20 PM

Zeci de copii s-au perindat, timp de două zile, în cetatea Sighișoarei, în cadrul unor ateliere creative unde, indiferent de etnie, s-au aflat împreună cu reprezentanții Asociației Lumea Bună, aflați pentru prima oară la "Proetnica", festival aflat acum la cea de-a XV-a ediție.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Aug, 22:24 Incredibil
Ionescu o a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Nu cred!!E o farsă!!!????
19 Aug, 22:04 Despre revocari
Profesor,fost director a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Orice nas isi are nașul
19 Aug, 20:05 Genunche
Vica a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ministrul, in loc sa se intereseze de manuale si inceperea in bune conditii a noului an scolar s-a gandit la o noua prostie- revocarea celor 13 inspectori generali. Domnule prim mimistru , acesta este motivul sa-l destituiti pe Liviu Pop, daca se poate, tot prin fax. Liderii de sindicat ce fac? Sau le este frica de ,,sef``? Noi l-am facut ministru, cu cotizatia de la sindicat!
Google PageRank Checker