27 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 28, 2017 11:50 AM

Cultura

Festivalul de film european de la Buzău şi-a desemnat câştigătorii

de Cristian IONESCU
Cultura  |
11.07.2017, 00:00
269

   Cea de-a doua ediţie a festivalului de film european de la Buzău, BUZZ CEE, şi-a ­de­semnat sâmbătă seară, 8 iulie, câştigătorii celor patru secţiuni de competiţie: lungmetraj, scurtmetraj, scurtmetraj studenţesc şi docu­mentar.

   Premiul BUZZ CEE pentru lungmetraj a mers la filmul „Boy On The Bridge/Băiatul de pe pod”,  o dramă emoţionantă din Cipru, care i-a convins pe membrii juriului format din Maria Obretin (actriţă), Irina Margareta Nistor (critic de film) şi Maria Hengge (regizor).

   Premiul special al directorului artistic a mers spre „The Letterbox /Cutia de scrisori”, producţie din Turcia.

   „Acest lungmetraj a primit foarte multe aplauze din partea publicului buzoian. E un film proiectat la Buzău în premieră europeană, cu un subiect care vor­­beşte despre prietenie, am­biţie şi sensibilitate, iar festivalul nostru promovează şi încurajează astfel de valori”, a declarat Aurelian Nica, director artistic al BUZZ CEE.

Premiul pentru scurtmetraj

   Short BUZZ, premiul pentru scurtmetraj, a mers către producţia românească „4.15 PM Sfârşitul lumii”, secondat de o menţiune specială pentru „Who’s Afraid of The Dark /Cui i-e frică de întuneric” (Grecia, 2016), în timp ce Student BUZZ, premiul pentru scurtmetraj studenţesc a fost adjudecat de „Recoil /Recul”, un film ucrainean care a convins juriul format din Andreea Vasile (actriţă), George Mihalcea (jurnalist) şi Mihai Bauman (regizor). „În primul rând, felicităm organizatorii pentru o foarte bună selecţie a filmelor înscrise în com­petiţiile de scurtmetraj. Cel mai bun film studenţesc, în opinia noastră, s-a remarcat prin compoziţia imaginii şi atmosferă, iar menţiunea specială a fost pentru prestaţia actoricească  remarcabilă. Cel mai bun film de scurtmetraj ne-a convins prin construcţia unui Iisus memorabil, o producţie care e în egală măsură filosofică şi thriller şi care oferă spectatorului o rară libertate de a alege şi a gândi”, a declarat Mihai Bauman.

Premiul pentru documentar

   Premiul pentru documentar a mers către docu-fiction-ul Houston, ,,Houston, We Have A Problem coproducţie Croaţia /Germania /Cehia /Slovenia. Juriul a mai acordat şi un premiu special pentru documentarul „Invisibles in Mosul/Invizibili în Mosul”, în regial lui Itai Anghel.

   „A fost foarte greu pentru noi să jurizăm atâtea producţii de excepţie şi nu am putut să ne hotărâm doar asupra unui singur titlu. «Invizibili în Mosul> e un documentar care arată curaj în a vorbi despre partea mai puţin văzută a orientului”, a motivat Laura Baron (membră a juriului, alături de George Kalomenopoul şi Hans-Stefan Heyne) decizia de a acorda această menţiune specială.

Peste 5.000 de spectatori buzoieni prezenţi la proiecţii

Ediţia a doua BUZZ CEE a numărat în sălile de proiecţie peste 5.000 de spectatori la cele 50 de lungmetraje, scurtmetraje, documentare şi proiecţii speciale care s-au aflat în programul festivalului timp de şase zile.

   „Le mulţumim buzoienilor care au arătat că demersul nostru este unul benefic pentru ei şi au fost prezenţi în număr atât de mare la proiecţiile noastre. Interesul şi bucuria pe care ni le-au transmis ne dau certitudinea că suntem pe drumul cel bun şi abia aşteptăm ediţia a treia”, a declarat Mihaela Constantinescu, director BUZZ CEE.

La fel ca la prima ediţie, intrarea la toate filmele din cadrul festivalului a fost liberă.

BUZZ CEE este un festival realizat cu sprijinul

Cen­trului Naţional al Cine­matografiei şi al Primăriei Municipiului Buzău – Consiliul Local Buzău, dedicat regiunii Europa Centrală şi de Sud-Est, inclusiv Grecia şi Turcia. Festivalul îşi propune să promoveze producţii de calitate din ţările din regiune şi să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact cu cinematografia central şi sud-est europeană.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Giurgiu: Traficul cu bacul la Bechet, întrerupt temporar din cauza vântului puternic
Vineri, Iulie 28, 2017 11:45 AM

Traficul cu bacul de la PTF Bechet este întrerupt temporar vineri din cauza vântului puternic, informează un comunicat de presă al ITPF Giurgiu.

Javier Bardem, Penélope Cruz, Jennifer Lawrence și George Clooney, așteptați pe covorul roșu la Mostra din Veneția
Vineri, Iulie 28, 2017 11:44 AM

Cuplul spaniol Javier Bardem și Penélope Cruz, actrițele americane Jennifer Lawrence și Jane Fonda alături de compatrioții lor Matt Damon, George Clooney și Robert Redford se numără printre starurile așteptate la cea de-a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, care va avea loc în perioada 30 august - 9 septembrie, relatează vineri EFE.

Acțiune a Poliției Capitalei pentru combaterea evaziunii fiscale cu produse congelate
Vineri, Iulie 28, 2017 11:37 AM

Polițiștii din Capitală acționează, vineri, într-un complex comercial agroalimentar din Sectorul 6, profilat pe vânzarea de produse congelate, pentru prevenirea și combaterea faptelor de evaziune fiscală.

Constanța: Opt localități din județ, afectate de inundații; străzi și curți cuprinse de ape în urma ploii
Vineri, Iulie 28, 2017 11:33 AM

Un număr de 39 de solicitări de intervenție în urma inundațiilor produse din cauza ploilor, venite din opt localități din județul Constanța, cele mai multe din municipiul reședință, au fost înregistrate vineri de Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA), potrivit reprezentanților instituției.

PREMIERE DE WEEKEND Un nou film de spionaj cu Charlize Theron și aventura epică a "zâmbăreților" ajung în cinematografele nord-americane
Vineri, Iulie 28, 2017 11:25 AM

"The Emoji Movie", aventura epică a "zâmbăreților" în lumea necunoscută ascunsă în aplicațiile din smartphone, și "Atomic Blonde", un film de spionaj din timpul Războiului Rece cu Charlize Theron în rolul principal, sunt principalele lansări de la sfârșitul acestei săptămâni în cinematografele nord-americane. Tot vineri își are premiera în SUA și "Midwife", un film franțuzesc cu Catherine Deneuve și Catherine Frot lansat în aceeași zi și în România.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jul, 10:56 Nereguli
Ion a comentat pentru articolul Cadastru pentru imobile şi dezbaterea succesiunii, gratuite în peste 60 de comune şi oraşe:
Comuna COSTESTI nu face parte din acest program? Probabil nu s au bagat din cauza prea multor probleme din primarie. (INCOMPETENTA)
28 Jul, 10:07 SCDL Buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
In cazul "Daea" , poetul Mircea Dinescu a avut dreptate ! Acest ministru - sa-i zicem mai nonconformist - va lasa ceva urme in brazda agriculturii romanesti ! (Daca va fi ... pastrat )
28 Jul, 10:03 SCdl buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
Cred ca indiferent de varsta, orientare politica, grad de instruire - orice buzoian adevarat poate exclama, fara grija : " O, ce veste minunata ! " Ma bucur ca cei mentionati au realizat necesitatea urgenta a aducerii Experimentalei pe fagasul ei normal - atit de ignorat de politicienii ultimilor 26 de ani - indiferent care au fost ei... Sa speram ca prin aceasta reparatie legislativa si administrativa , buzoienii ( si nu numai ei ) vor ... " gusta " din roadele muncii cecetatorilor de acolo - astfel incit , vorba aceea - si nepotii sa-i poata pomeni... Felicitari sincere!
Google PageRank Checker