27 de ani
de presa libera
Vineri, Noiembrie 24, 2017 05:43 AM

Cultura

Festivalul de film european de la Buzău şi-a desemnat câştigătorii

de Cristian IONESCU
Cultura  |
11.07.2017, 00:00
363

   Cea de-a doua ediţie a festivalului de film european de la Buzău, BUZZ CEE, şi-a ­de­semnat sâmbătă seară, 8 iulie, câştigătorii celor patru secţiuni de competiţie: lungmetraj, scurtmetraj, scurtmetraj studenţesc şi docu­mentar.

   Premiul BUZZ CEE pentru lungmetraj a mers la filmul „Boy On The Bridge/Băiatul de pe pod”,  o dramă emoţionantă din Cipru, care i-a convins pe membrii juriului format din Maria Obretin (actriţă), Irina Margareta Nistor (critic de film) şi Maria Hengge (regizor).

   Premiul special al directorului artistic a mers spre „The Letterbox /Cutia de scrisori”, producţie din Turcia.

   „Acest lungmetraj a primit foarte multe aplauze din partea publicului buzoian. E un film proiectat la Buzău în premieră europeană, cu un subiect care vor­­beşte despre prietenie, am­biţie şi sensibilitate, iar festivalul nostru promovează şi încurajează astfel de valori”, a declarat Aurelian Nica, director artistic al BUZZ CEE.

Premiul pentru scurtmetraj

   Short BUZZ, premiul pentru scurtmetraj, a mers către producţia românească „4.15 PM Sfârşitul lumii”, secondat de o menţiune specială pentru „Who’s Afraid of The Dark /Cui i-e frică de întuneric” (Grecia, 2016), în timp ce Student BUZZ, premiul pentru scurtmetraj studenţesc a fost adjudecat de „Recoil /Recul”, un film ucrainean care a convins juriul format din Andreea Vasile (actriţă), George Mihalcea (jurnalist) şi Mihai Bauman (regizor). „În primul rând, felicităm organizatorii pentru o foarte bună selecţie a filmelor înscrise în com­petiţiile de scurtmetraj. Cel mai bun film studenţesc, în opinia noastră, s-a remarcat prin compoziţia imaginii şi atmosferă, iar menţiunea specială a fost pentru prestaţia actoricească  remarcabilă. Cel mai bun film de scurtmetraj ne-a convins prin construcţia unui Iisus memorabil, o producţie care e în egală măsură filosofică şi thriller şi care oferă spectatorului o rară libertate de a alege şi a gândi”, a declarat Mihai Bauman.

Premiul pentru documentar

   Premiul pentru documentar a mers către docu-fiction-ul Houston, ,,Houston, We Have A Problem coproducţie Croaţia /Germania /Cehia /Slovenia. Juriul a mai acordat şi un premiu special pentru documentarul „Invisibles in Mosul/Invizibili în Mosul”, în regial lui Itai Anghel.

   „A fost foarte greu pentru noi să jurizăm atâtea producţii de excepţie şi nu am putut să ne hotărâm doar asupra unui singur titlu. «Invizibili în Mosul> e un documentar care arată curaj în a vorbi despre partea mai puţin văzută a orientului”, a motivat Laura Baron (membră a juriului, alături de George Kalomenopoul şi Hans-Stefan Heyne) decizia de a acorda această menţiune specială.

Peste 5.000 de spectatori buzoieni prezenţi la proiecţii

Ediţia a doua BUZZ CEE a numărat în sălile de proiecţie peste 5.000 de spectatori la cele 50 de lungmetraje, scurtmetraje, documentare şi proiecţii speciale care s-au aflat în programul festivalului timp de şase zile.

   „Le mulţumim buzoienilor care au arătat că demersul nostru este unul benefic pentru ei şi au fost prezenţi în număr atât de mare la proiecţiile noastre. Interesul şi bucuria pe care ni le-au transmis ne dau certitudinea că suntem pe drumul cel bun şi abia aşteptăm ediţia a treia”, a declarat Mihaela Constantinescu, director BUZZ CEE.

La fel ca la prima ediţie, intrarea la toate filmele din cadrul festivalului a fost liberă.

BUZZ CEE este un festival realizat cu sprijinul

Cen­trului Naţional al Cine­matografiei şi al Primăriei Municipiului Buzău – Consiliul Local Buzău, dedicat regiunii Europa Centrală şi de Sud-Est, inclusiv Grecia şi Turcia. Festivalul îşi propune să promoveze producţii de calitate din ţările din regiune şi să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact cu cinematografia central şi sud-est europeană.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

O "ARtfel" de expoziție AGERPRES, de vineri la Palatul Suțu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 05:25 AM

Agenția Națională de Presă AGERPRES organizează o "ARtfel" de expoziție de fotografie, care îmbină fotoreportajul, documentarul video și realitatea augmentată și care poate fi vizitată începând de vineri până pe 10 decembrie, la Palatul Suțu - Muzeul Municipiului București.

Opt bărbați, care pretind a fi nord-coreeni, găsiți pe o barcă eșuată în nordul Japoniei
Vineri, Noiembrie 24, 2017 04:33 AM

O barcă de lemn în care se aflau opt bărbați, care pretind a fi din Coreea de Nord, a eșuat în nordul Japoniei, a transmis vineri presa locală, citând poliția, informează agenția dpa.

DESTINAȚII DE WEEKEND - sfârșit de săptămână în București (evenimente culturale)
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:56 AM

Ediția cu numărul 24 a Târgului Internațional Gaudeamus - Carte de învățătură, continuă la sfârșitul acestei săptămâni, în Pavilionul Central Romexpo, ultima zi a manifestării fiind duminică, 26 noiembrie.

DOCUMENTAR: 45 de ani de la moartea inventatorului Henri Coandă
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:48 AM

Henri Coandă, creatorul primului avion cu reacție din lume, s-a născut la 7 iunie 1886, la București.

DOCUMENTAR: 90 de ani de la moartea omului politic Ion I. C. Brătianu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:43 AM

Ion I.C. Brătianu s-a născut la 20 august 1864, în localitatea Florica, județul Argeș, fiind fiul lui Ion C. Brătianu, om politic, fruntaș al Revoluției de la 1848, al cărui nume este legat și de alte mari evenimente din istoria României, precum Unirea Principatelor (1859) sau Independența de stat (1877).

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 19:26 DORU CASCADORUL POLITIC
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Ptr domnul LUCIDUL:Domnule chestia cu familia Corcodel este ciorba reincalzita.Dar sa revenim la DORU CASCADORUL=PROSTITUATA POLITICA=INTELECTUAL OBOSIT.Cat timp a fost presedinte PDL NEHOIU,partidul nu a avut o contabilitate clara si legala.Exista convorbiri telefonice de ale DOMNULUI DORU CASCADORU(predate deja la DNA),prin care ameninta daca nu primeste bani(efectiv).exista facturi cu reparatia masini personale ale domnului in cauza,decontate de firme agreate de dansul la aceea vreme,exista persoane in oras care au dat spaga domnului sa fie angajate la COMPANIA DE APA NEHOIU.Deci,vedeti domnule LUCIDUL UNDE CUM A FURAT DORU CASCADORU.Eu am dovezi ptr cea ce sustin
23 Nov, 18:54 Corectitudinea este un ideal, nicidecum o realitate!
Pixelu afumat a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Critica este naturală. Pupincureala este forțată. Nu m-ar mira ca lucidul să fie chiar forma de viață în cauză!
23 Nov, 18:26 Fiti corecți!
Lucidul. a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Pe Muzgoci nu il înjură altcineva decât familia de hoți Corcodel.Astia nu uita ca i-a dat jos de la ciolan .Cum si de ce lua șpăgi de la PDL?Domnu ziarist de ce lăsați sa fie denigrat un om serios cu o familie serioasă ca Muzgoci .A făcut multe pentru noi si este un om corect,ce a furat Muzgoci?Este scandalos,este rușinos .Prosti si lingăi se exprima aici.Pacat .Ma așteptam la altceva.
Google PageRank Checker