În sesiunea de anul acesta, agricultorii nu se înghesuie să-și depună cererile pentru subvenții la APIA, iar reprezentanții acestei instituții se văd nevoiți să îi atenționeze cu privire la necesitatea res­pectării programărilor. În caz contrar, angajații acestei instituții se vor afla în imposibilitatea de a le rezolva cererile în timpul legal, adică până la jumătatea lunii mai, mai ales dacă se va ajunge în situația din anii trecuți în care își vor prelungi programul de lucru și în week-end. Cel puțin  după cum au demarat, lucrurile nu stau tocmai bine, acesta este și motivul pentru care reprezentanții APIA sunt nevoiți să tragă un semnal de alarmă.

„La nivel de centru județean Buzău, în data de 01.03.2019, din cei 153 de fermieri programați s-au prezentat 42, ceea ce reprezintă un procent de 27,45%”, informează reprezentanții APIA, care reamintesc faptul că „depunerea Cererilor Unice de Plată în cadrul Campaniei 2019 se va încheia la data de 15 mai 2019, în conformitate cu prevederile OMADR nr.69/2019, iar cei care nu se prezintă până la acest termen nu vor beneficia de sprijinul financiar acordat de APIA”.

Statistic, situația pare să se prezinte  cam la fel la nivel național. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în prima zi de depunere a Cererilor Unice de Plată în cadrul Campaniei 2019, la Centrele județene/locale APIA și al Centrul Municipiului București s-au prezentat doar 3.246 fermieri dintr-un total de 5.588 programați, respectiv un procent de 58,08%.

„Atragem atenția fermierilor că este necesar să se prezinte la data și ora la care sunt programați conform INVITAȚIEI primite pentru a se putea utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru ­pri­mirea Cererilor în Campania 2019” , transmit reprezentanții APIA.

Completarea declarației de suprafață se realizează electronic, folosind aplicația IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezența funcționarului APIA responsabil cu ­pri­mirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

Metodologie similară pentru crescătorii de animale

Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

Cererile se depun la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mare de 50 hectare teren agricol și la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

Materialele de informare referitoare la Campania de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2019 sunt disponibile pe pagina de început a site-ul APIA: www.apia.org.ro.

DISTRIBUIȚI
loading...