Prezent la Buzău la începutul acestei luni, în cadrul unei întâlniri cu fermierii, preşedintele Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie Integrată, Florin Burculescu, care este şi preşe­dintele Cooperativei „Ţara Mea”, le-a explicat acestora că este indicat ca, pe viitor, soia să fie scoasă complet din alimentaţia animalelor.  Mai precis, din alimentaţia noastră din fiecare zi nu lipseşte carnea de porc, pui sau vită, animale care au mâncat furaje din soia modificată genetic.

În afara fermelor ecologice, nu mai există animal pe Pământ care să nu fie hrănit cu proteină vegetală. ,,Vom trece pe furajare proprie, pentru că vrem să eliminăm din România soia. Poate că dintre dumneavoastră sunteţi şi unii care lucraţi cu carne de porc şi o să spuneţi că nu se poate fără soia. Se poate, după un an şi jumătate de studiu în Austria, se poate”, a menţionat Florin Burculescu, preşedintele UNCAPI.

Acesta le-a oferit ca alternativă mazărea, considerată a fi o sursă importantă de proteină vegetală pentru hrana ­ani­malelor. Progresele genetice din ultimii ani au condus la apariţia pe piaţa românească a unor soiuri ameliorate de mazăre furajeră, cu potenţial productiv şi nutritiv ridicat. Costul resursei clasice, respectiv şrotul de soia, care a crescut dramatic în ultimul an, după interzicerea folosirii făinurilor ­ani­male, a dus la creşterea costului cu hrana. Astfel, prin conţinutul bogat în proteine (21%, proteină brută) uşor digestibile (89% digestibilitatea proteinei) dar şi în compuşi bioactivi (acizi graşi polinesaturaţi n-3) cu proprietăţi terapeutice (de exemplu, activitate antiinflamatorie), mazărea conferă furajului calităţi nutritive remarcabile.

,,Proteina poţi să o iei şi din mazăre, poţi să o iei şi din altceva. În Europa este un trend de aproape zece de ani de zile ca să termine soia modificată genetic. Noi nu avem în România, în furajarea animalelor pe care noi o dăm acum, soia nemodificată genetic. Şi nu este normal să mâncăm modificat genetic. E o zbatere destul de mare. Adică, pentru a modifica gradul de proteine care se află în alimentaţia porcului, se introduc patru componente noi care să suplinească. Vă spun de mazăre, pentru că aceasta este cea mai importantă. Noi suntem o ţară care putem să producem agricultură. Dacă nu mă înşel, suntem pe locul al treilea în Europa ca şi producţie de cereale,” a adăugat Florin Burculescu.

DISTRIBUIȚI
loading...